Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


ANTI-MIAZMATIKUS SZEREK


A szikózis legfontosabb anti-miazmatikus szerei:
     Thuja, Nitricum acidum, Natrium sulphuricum, Staphysagria,
Ezek közül elsőnek a Natrium sulphuricum bemutatása következik.
A szifilisz anti-miazmatikus szerének, a Mercuriusnak leírása ITT található.


NATRIUM SULPHURICUM (NAT-S)

Hahnemann álma az volt, hogy minden általa „megtalált” miazma ellen megtalálja azt az EGYETLEN szert, amivel minden esetben sikeresen tudja ezt a miazmát kezelni. Úgy tűnik, hogy a szifilisz esetében megtalálta „álmai” szerét, a legtökéletesebb anti-szifilisz szert – ez volt a Mercurius, ő egész élete során ezzel gyógyította a krónikus szifiliszt, azaz szifilisz-miazmát. A szikózisnál azonban már be kellett látnia, hogy egyetlen szerrel nem tud minden szikózisos tünetet kiirtani, ennél a miazmánál legalább két szert használt, mégpedig a Thuját és a Nitricum acidumot. (Hahnemann nem használt nozódákat.) Az általa harmadik miazmának tartott pszóra esetében pedig már egy tucatnál is több szerre volt szüksége, hogy a – szerinte – krónikus pszórában szenvedő betegein segíteni tudjon,
     Utódai viszont nem csak a nozódákat vezették be a használatba, hanem a szifilisz és a szikózis anti-miazmatikus szereinek körét is kibővítették, és a kombinált miazmák, azaz a tuberkulózis és a rák miazmák specifikus anti-miazmás szereit is kikísérletezték.
     Így beszélhetünk ma szifilisz, szikózis, tuberkulózis és rák miazma elleni specifikus homeopátiás szerekről, melyeket e miazmák ellen nem csak a szigorúan vett tünetek alapján, de a miazma megléte, illetve éppen aktív volta esetén soha nem helytelen alkalmazni. Magyarul: ha valakinél az egyik miazma egyértelműen kimutatható, akkor e szerek szabályszerű szedése soha nem helytelen, mégha igazi, tartós eredményt ilyenkor is csak akkor várhatunk, ha a tünetek alapján keressük ki az éppen legmegfelelőbb anti-miazmás szert.

Az anti-miazmás szerek száma az idők folyamán egyre bővült, ezért feltűnő, hogy a szikózis esetében a hatásos anti-szikózisos szerek száma továbbra is igen csekély maradt. A szakirodalom az öröklött szikózis elleni szerek között – a MED nozódán kívül – mindössze négy háromértékű szert sorol fel: NAT-S, NIT-AC, STAPH és THUJ. Sőt, azon öröklött tuberkulózisos miazmánál, melynél nem a szifiliszes, hanem a szikózisos terheltség dominál, szintén csak négyet – megint a MED nozódán kívül: NAT-S, NIT-AC, THUJ és X-RAY.

A Thujára és a Nitricum acidumra már számtalanszor felhívtam a figyelmet – hiszen e kettő nemcsak a most említett szikózis és rák, hanem az összes miazma ellen elengedhetetlen, de a Natrium sulphuricumról eddig kevés szó esett, és a szakirodalomban is elsikkad a tárgyalása. Holott korunknak és bizonyos korosztálynak számos tipikus szikózisos panaszánál nagyon fontos a Nat-s alkalmazása, például az asztmás gyermekeknél, illetve 40-50 éves kortól felfelé az izületi, emésztési stb. panaszoknál.
     Ezért most a Natrium sulphuricum bemutatása következik, mégpedig elsősorban a fizikai tüneteinek felsorolásával, hiszen bár lehet alkati szerként használni – ahogy például Kent tette –, de fontosságát mégsem alkati tulajdonságai, hanem anti-szikózisos, anti-tuberkulózisos gyógyhatása adja meg. Alkati szerként is elsősorban azoknál jön szóba, akiket a szikózis „átitatott” – ahogy a nozódákra is többnyire akkor van szükség alkati szerként, ha a szervezetet egy bizonyos miazma teljesen „átitatta”.
     (Érdekes, hogy a Natrium sulphuricumot nem sorolják fel a rák miazma elleni szerek között. Ennek nyilván az az oka, hogy a Nat-s elsősorban funkcionális zavarokat okoz, morfológiai elváltozásokat nemigen hoz létre, ezért ezeket gyógyítani sem képes.)
     Annak felismerését, hogy a legfontosabb anti-szikozisos, illetve anti-tuberkulózisos szerek közül egy adott pillanatban melyik a legmegfelelőbb, e szerek lelki tüneteinek ismerete nagyban elősegítheti, ezért a Nat-s-nél sem szabad elhanyagolni a kedélyre gyakorolt hatását. Ezekre a lelki tünetekre különösen akkor kell figyelmet fordítani, ha a beteg korábban nem észlelte őket, hiszen a született Nat-s alkatú emberek egészen biztosan kevesebb számban vannak, mint azok, akiknek életük egy bizonyos szakában van szükségük e szerre.

A Natrium sulphuricum összetétele miatt mintegy középutat foglal el az érzékeny, színtelen, vízszerű Nátrium és a tüzes kén, a Sulphur között. Nem meglepő, hogy kiváló szer a mániás depresszióra, hiszen ez „hasadásos” betegség, melyre egyfelől a depresszió (víz, Nátrium), másfelől a mánia (tűz, kén) a jellemző. A mániás fázisban romantikus, a múltban átélt, vagy a múltra vonatkozó érzések dominálnak, a depressziós fázisban pedig önvád gyötri a Nat-s alkatot.

A Natrium sulphuricum összetett alkat, magán viseli – ráadásul egyidőben – mind fizikai, mind lelki adottságaiban két összetevője, a nátrium és a kén jellegzetességeit. A szakirodalom szerint a Nat-s alkatú emberek között több a nő, mint a férfi. Az ilyen nők szerények (Natrium), de magabiztosak (Sulphur) már a fellépésükben is.

A régmúlt idők egyik elegáns és jól ismert fürdőhelye a csehországi Karlsbad (Karlovy Vary) volt. Az ottani gyógyvíz fő alkotóeleme a Natriumszulfát, azaz a Nat-s, más néven, glaubersó.
     Dr. med Willibald Gawlik – akinek tapasztalatai azért is nagyon érdekesek, mert 1955 előtt egy müncheni homeopátiás kórházban (!) dolgozott, tehát nagyobb tapasztalatra tehetett szert, mint egy magánpraxisban – ezeket írja „Arzneimittelbild und Persönlichkeitsportrait” (Gyógyszerkép és személyiség-portrék) című könyvében a glaubersóról:
     A Natrium sulfuricum a sóbányákból nyert hashajtók közé tartozik, amit a vízben való jó oldósága mellett a gyomor-bél-traktusban való nehéz felszívódó-képessége jellemez, és amelynek kiváló epeelválasztást fokozó hatása van, amit az orvosok már a homeopátia felfedezése előtt ismertek. Ugyanígy ismert volt már régtől fogva a test vízháztartásával való szoros kapcsolata is.
     Régi orvosi beszámolók szerint a Karlsbadba érkező betegek négy-öt napos ivókúra után olyan érzékenyek lettek a zenére, azaz a zene annyira melankolikussá és szomorúvá tette őket, hogy nem látogatták többé a gyógyfürdő zenekarának hangversenyeit. Vagyis a térzenénél csak a frissen érkezett fürdővendégekkel lehetett találkozni. Ez egészen addig meglepte az orvosokat, amíg a szer homeopátiás gyógyszervizsgálatánál rá nem bukkantak erre a tünetre.
     [A zene kiváltotta melankóliához tartozik az a nagyon erős belső érzése is, mintha a hallott zeneszám valamilyen régmúlt, gyermekkori, vagy más örömteli időszakát hozná elő.]

A Nat-s betegek lelkük mélyén mindig úgy érzik, hogy magányosak, a többi ember közösségéből ki vannak zárva, és különösen a szeretet/szerelem terén egyedül vannak. Úgy gondolják, hogy se nem ismerik az igaz szeretetet, se nem képesek ilyet érezni. Ha mégis partnerre találnak, akkor nagyon gyorsan szerelmesek lesznek, viszont mihelyst a kapcsolat komollyá válik, elvesztik a vonzódásukat a másik iránt, és mind fizikailag, mind lelkileg bezárulnak.
     Másfelől a Nat-s alkatú embereknek nagyon komoly felelősségérzetük van partnerük és családjuk iránt, és úgy gondolják, hogy mindenkiért magukra kell vállalniuk a felelősséget, valamint félnek attól, hogy másoknak szenvedést okoznak. Ez olykor annyira leterheli őket, hogy saját maguk számára nem jut már idejük. Mindemellett még úgy is gondolják, hogy örömet sem képesek érezni, és nincs is örömre szükségük. Ezért találni sok Nat-s alkatot a családtagjaikat éveken keresztül felelősségteljesen gondozó nők között. Mások iránti önfeláldozásuk vagy saját betegségük azonban nem teszi se dühössé, se türelmetlenné őket. Kedvességük halkabb, mint például egy Phosphoré, de meggyőzőbb és állandóbb.
     Az ilyen típusú emberek könnyen válnak melankolikussá, olyannyira, hogy eljutnak egészen az öngyilkosság gondolatáig, bár azt nem hajtják végre. Mintegy két vágy hajtja őket: egyfelől nem akarnak élni, másfelől azonban meghalni sem akarnak igazán.
     A Nat-s emberek senki előtt nem tárulkoznak fel, magukba zárkóznak. Az intenzív homeopátiás kikérdezés rendkívül kényelmetlen a számukra, lelkileg szinte „fáznak” tőle.

Dr. S. R. Phatak saját MM-jában ezeken kívül még a következő elmeállapotbeli tüneteket sorolja fel a Nat-s-nél: Érzékeny és gyanakvó. Nem csak a zenétől, de a félhomálytól is szomorú lesz [valószínűleg ugyanide tartozik, hogy nagyon nem szereti a sötétedést, ha már sötét van, megnyugszik, de a nappalból az estébe menő időszak kifejezetten felzaklató a számára].
     Fél a tömegtől, rossz előérzetei vannak. Melankóliáját olykor mániás rohamok kísérik. Nem akar beszélni, és azt akarja, hogy hozzá se szóljon senki. Reggel mindig ingerlékeny.
     Dr. Kent szerint a Nat-s gyűlöletet és bosszút forral magában, ami akadályozhatja, hogy otthoni vagy családi kötelességeit teljesítse. Emlékezőtehetsége komoly mértékben megromlik. Amikor mániás rohama van, a legkisebb zaj is felbőszíti. A szellemi erőfeszítések kellemetlen lelki tüneteket hoznak felszínre.

A Natrium sulphuricum a hidrogenoid alkatú – régi orvosi elnevezés a homeopátiás szikózis miazmára – emberek szere, akiknek panaszai nyirkosság hatására, esős időben, egyáltalán a vízzel kapcsolatban alakulnak ki, illetve rosszabbodnak. Ezért időjárás-változáskor, a száraz időből nedves időre való forduláskor minden panasza rosszabbodik. Még a vízparton (elsősorban édesvíz mellett) való tartózkodás, a vízben élő vagy a vízparton növő állatok, növények elfogyasztása is betegségeket válthat ki belőle. Legjobban meleg, száraz időben érzi magát, bár friss levegőre szüksége van.
     A Nat-s nagyon fontos szer a fejsérülések következtében kialakult szellemi-lelki bajok kezelésére, például a fejsérülést követő epilepsziára, és a gerincvelő gyulladásánál. Fájdalmai erősödnek, ha gondol rájuk.

Testi tünetek:

A Natrium sulphuricum elsősorban máj-gyógyszer, minden olyan emésztési panasznál használ, mely a májból veszi kezdetét. Ez a triász jellemzi: elhájasodás, cukorbetegség, köszvény. A máj duzzadt, a páciens nehéznek érzi, és ha a bal oldalán fekszik, akkor fáj. Mély lélegzetvételnél, járás közben, rázkódástól a májtájék fájdalma, érzékenysége nő vagy hirtelen lép fel, a fájdalom éles és szúró jellegű. Telitettség érzés, felfúvódás, haspuffadás, ami miatt nem tudja elviselni az övet. Bennrekedő, fájdalmas, hol itt, hol ott szorító flatulencia.
     Keserű szájíz, keserű felböfögés. Savasságra, epeproblémákra, kőképződésre való hajlam. Nyombélhurut, sárgaság, epehányás, a gyomor-bél-traktus hurutos gyulladása, égető érzés a végbélben, reggelente az első mozgás után jelentkező hasmenés, köldöktáji görcsök. Előfordul a hasmenés és a székrekedés váltakozása. A lép megnagyobbodása. Hasnyálmirigy-gyulladás.
     Mindezekből következik, hogy a NAT-S homeopátiás szer a májból kiinduló krónikus emésztési panaszok, az anyagcsere forgalom zavarai elleni fő gyógyszer. Szabályozza az epe kiválasztását és ezzel megszünteti a gyomor-bél-traktus hurutját.

Feltéve: 2014. június 25.

Mielőtt a Nat-s többi fizikai tünetét felsorolnám, Dr. med. V. Ghegas homeopata a Natrium sulphuricum esszenciájáról szóló előadásának azon részeit ismertetem, melyek a Nat-s eddigi bemutatásából hiányoznak:
     A Nat-s serdülő fizikailag nem elég erős, ezért keményen dolgozik, hogy az élre kerüljön. Mindig olyanokkal méri össze magát, akik jobbak nála, ezért állandóan verseng valakivel.
     A Nat-s a sikeres, gazdag üzletemberek szere, olyan embereké, akik nem érzékenyek, anyagiasak, úgymond, földhözragadtak. A Nat-s alkat fizikai gyengeségét szisztematikus munkával kompenzálja. Jellemző rá a rendszeresség, kötelességtudat – a Nat-s alkatú ember képes a legrendszeresebben dolgozni, számára első a munka – és legfontosabb a siker –, e kettő minden mást háttérbe szorít nála. Életében, munkájában szisztematikusan, terv szerint halad előre.
     A Nat-s legszívesebben olyan emberekkel veszi körül magát, akik tőle függenek, és akik rászorulnak. Szereti magához láncolni az embereket, és bár függőségben tartja, de azért kedveli őket, és ezért sokat tesz értük, anélkül, hogy közeli kapcsolatba kerülne velük.
     Felesége és gyermekei kivételével még rokonaival sincs jó érzelmi kapcsolata. Mivel ki nem állhatja a veszekedéseket, nagy békéltető, mások vitájában mindig megpróbál közvetíteni.
     A Nat-s igénytelen a partnerválasztásban, inkább a munkájával törődik. De ha megfelelő partnert talál, azt nagyon szereti, sőt, bálványozza, és kitart mellette a végsőkig. Ha elhagyják, hirtelen fizikai problémái lesznek, nem csak beképzeli őket, hanem valóban megbetegszik, visszajönnek régi, gyermekkori panaszai, kiújul az asztmája, a fekélye.

A Nat-s gyermek többnyire asztmás, gyakran azért, mert szülei tripperét allopátiásan kezelték, azaz elnyomták. Asztmája általában 4-5 éves korában kezdődik, és sokszor csak 15 éves kora körül múlik el.
     A Natrium sulphuricumnak az asztma az egyik legfőbb panasza. Köpete zöldes-sárga, nyelve zöldes-szürke. Asztmás roham alatt fogja a mellkasát, mert az az érzése, mintha a mellkasa üres lenne, vagy eltört volna. Legkomolyabb rohamait éjfél után, hajnali 4 óra körül kapja. Asztmája nedves, ködös időben rosszabbodik, de a meleg nedves idő még ennél is rosszabb hatással van rá.

Másik fontos fizikai panasza a fejfájás, ami alatt erősen szenved a fénytől, keserű ízt érez a szájában, folyik a nyála és emésztési zavarai támadnak. Fáj a gyomra, és tiszta epét hány, ami jellegzetes Nat-s tünet, csakúgy, mint a májproblémák és fejfájás kombinációja. A fejfájás nyomásra és szabad levegőn javul.

A Nat-s a koponyasérülések legfontosabb szere. Az Arnika az ilyen sérülések után fellépő neuralgiás, míg a Nat-s inkább a sérülések következtében fellépő pszichés panaszokat gyógyítja, azaz az olyan eseteket, amikor egy baleset vagy sérülés után megváltozik a beteg személyisége, karaktere. Lehet, hogy depressziós lesz, ingerlékeny, epilepsziás, vagy akár még meg is őrül. Ennek sokszor az a sajnálatos következménye, hogy pszichiátriai osztályra kerül, ahol teletömik pszichofarmakológiai gyógyszerekkel. Dr. Ghegas felhívja a figyelmet, hogy fejsérüléskor a Nat-s alkalmazása előtt még akkor is adni kell Arnikát, ha a vérömleny már felszívódott.

A Nat-s indikált a bélrák, különösen a szigma-rák esetén. De a légcső-ráknál is segít. A nemi szerveken jelentkező kondilomáknál, szemölcsöknél – nemcsak a nemi szerveken, hanem például a kézujjakon és a lábujjakon – is gondolni kell rá.

Dr. Stauffer mindezen tüneteken felül még a következő Nat-s jellegzetességeket sorolja fel MM-jában.
     Reumás, köszvényes hajlam, az izületekben a fájdalom szúró, lövellő és ropogás kíséri. A baloldali csípőizület fájdalma és a bal bordaív sebes érzete. A térd és a sarok rendszeresen visszatérő fájdalma. Köszvénycsomók, krónikus reumatizmus, főleg baloldali isiász és idegfájdalmak.
     Krónikus tripper, fájdalmatlan, sűrű zöldes folyással. Makacs kankós reuma, ami nyirkos időben mindig kiújul. A mirigyek megnagyobbodása, vérzékenység és leukémia. A bőrön szemölcsszerű csomók és hólyagocskák.
     Vizeletretenció, éjszakai bevizelés, fájdalmas vizelési inger.

A Nat-s-re, mint az egyik legfontosabb anti-szikózisos szerre, jellemzőek a szikózis miazma általános tünetei: a kora reggeli rosszabbodás, a periodikusság, például a minden tavasszal visszatérő bőrpanaszok, a tünetek időszakos jellege, a fázósság, a nyirkossággal szembeni érzékenység. A Nat-s szer tünetei nagyon hasonlatosak a másik fontos anti-szikózis szer, a Thuja tüneteihez. Egyik fontos megkülönböztető jelük, hogy a Thuja a nyirkos hidegre érzékeny, míg a Nat-s nem csak a hideg, de a meleg nyirkosságra is, sőt ez utóbbira talán még jobban.

Dr. Stauffer véleménye szerint a Natrium sulphuricumot sokáig kell szedni viszonylag alacsony (C 6) potenciában, krónikus esetekben naponta egy adagot, akut esetekben akár naponta több adagot kell bevenni.
     J. H. Clarke a Nat-s-nél külön kiemeli, hogy ha a megegyezés a szer gyógyszerképe és a páciens alkata között egzakt, akkor a magasabb potenciák hatnak jobban. Ha a hasonlóság inkább csak általános, akkor az alacsonyabb potenciákat kell alkalmazni. Ez valójában azt a szabályt írja le, hogyha a Nat-s-t alkati szerként adják, akkor a magasabb potenciát, ha akut szerként, akkor az alacsonyabb potenciát kell választani. Anti-miazmatikus szerként való alkalmazásnál szintén a tünetek hasonlósága dönt a potencia-választásban.

A Nat-s bemutatását a Boericke és Phatak MM-jában található, és eddig még nem említett tünetek felsorolása zárja.
     – spinális agyhártya-gyulladás; éles fájdalom a tarkóban, nyakszirten és a koponyalapon, ami zajtól és előrehajlástól rosszabbodik; a fej hátsó részének fájdalma, forró érzés a fejtetőn; átható nyilallások a fülben, szédülés, amit a fejizzadás enyhít; folyó vízről álmodik, felébred a felfúvódástól; nátha sűrű-zöldes és sós nyákkal, orrvérzés, a hátsó orrjáratból sűrű, sárga nyák csöpög; fotófóbia, kis szemcsék a szemhéjon; sűrű, nyúlós nyál, hólyagok a szájpadláson; sárgás, sápadt arc; fogfájás hideg vízre;
     – hörgtágulat, tüdőgyulladás; légszomj nyirkos időben, köhögés sűrű, zöldes köpettel, a köhögés annyira fáj, hogy az ágyból fel kell ülnie, szúró fájdalom a mellkas bal, alsó részén, gyengeség-érzés a mellkasban, állandó vágy mély, hosszú belélegzésre, minden megfázás asztmarohamot vált ki, felszakadó, de erős köhögés;
     – a vizelet tele van epével, homokos üledékkel, nagy mennyiségű vizelet; vizeletretenció miatti ágyékfájdalom; menstruáció alatti és előtti orrvérzés, ami csípős és bőséges, menstruáció alatti égető érzés a garatban; herpeszes szeméremtest-gyulladás, fehér vagy zöldes folyás, visszahúzódó emlőbimbók;
     – szaggató fájdalom a lapockák között; a hónaljmirigyek megnagyobbodása, felkeléskor, íráskor jelentkező kézremegés, körömház-gyulladás, égető érzés a térd alatt, égető érzés a talpon, hólyagok a talpon, lüktető, fúró sarokfájdalom, a lábak ödémája, viszketés a lábujjak között, a különböző testrészek fájdalma állandó helyzetváltoztatásra kényszeríti, az izületek ropogása;
     – fejbőr érzékenysége, a fésülés fájdalmat okoz; viszketés a fedetlen testrészeken, szőrtüsző-gyulladás, sárgás, vizes hólyagok a bőrön, szemölcsszerű, piros dudorok az egész testen; sípolyszerű tályogok, bűzös hónaljizzadás.

Vége

Feltéve: 2014. július 13.


VISSZA A SZIKÓZIS MIAZMÁHOZ

VISSZA A MIAZMÁKHOZ
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK