BESZÁMOLÓ  A  2013. JANUÁR  11-I  ELŐADÁSRÓL

Ahogy arról a honlapon megjelent „Meghívóban” olvasni lehetett, 2013. január 11-re a honlap készítője, Dr. Élthes Eszter egy budapesti iskolába előadást hirdetett a homeopátiáról. A találkozóra a vártnál jóval kevesebben jöttek el, akik viszont eljöttek, azok valóban a homeopátia elkötelezett és szorgalmas hívei, tanulmányozói, akik láthatóan magukévá tették a homeopátia egyik nagyon fontos szabályát, nevezetesen azt, hogy mindenkinek jelentősen hozzá kell járulnia saját lelki, szellemi, fizikai egészsége megóvásához.

Örvendetes volt megtapasztalnom, hogy vannak, akiknek komoly segítséget nyújt ez a honlap, és akik szinte napi rendszerességgel és alapossággal olvassák a cikkeit. Mivel a megjelentek mind ilyenek voltak, a tervezett előadásból kötetlen beszélgetés lett, melyen lehetőség nyílt az egyéni problémák elbeszélésére és megvitatására is, és ami csak azért ért két és fél óra múlva véget, mert a termet, amit az előadás idejére béreltem, bezárták. A kialakult eszmecsere nagy előnye volt, hogy a megjelentek mind egyformán tájékozottak voltak, így az időt nem kellett az alapok bemutatásával tölteni, amire, ha a rendezvény a tervezett módon alakul, feltétlenül szükség lett volna.
     Az is újfent világossá vált, hogy a homeopátia nem a tömegek gyógymódja, és soha nem is lesz az, mint ahogy a világon az igazán jó, helyes és igaz soha semmilyen területen nem lehet az. A homeopátia úgy tud terjedni, jobban mondva, úgy tud áldásosan működni, ha lelkes és tanulásra kész emberek elsajátítják, és környezetüknek tovább adják, elsősorban azáltal, hogy kezelik rokonaikat, ismerőseiket, mintegy jó régimódi doktor bácsiként működnek környezetükben.
     [Éppen e cikk írásakor hallottam a rádióban egy ismert közszereplő elbeszélését saját betegségéről, illetve arról, hogy betegsége kapcsán hány ismerőséről tudta meg, hogy azok is hasonló panaszoktól szenvednek, mint ő. A homeopátiát ismerők ilyenkor szeretnének berohanni a stúdióba és ország-világ előtt kikiáltani, hogy a „modern” orvostudomány juttatta ide az emberiséget! Hogy az elbeszélt panaszok mind a félrekezelt alapbetegségek egyenes következményei, melyek a régi orvosi szakkönyvekben még szerepelnek is, és melyeket nem operációkkal, mérgező szintetikus gyógyszerekkel, hanem az alapbetegség helyes kezelésével lehet tartósan, valódi sikerrel, szövődmények nélkül meggyógyítani. Csakhogy az embereket nem lehet „megváltani”, akik a most élő generációk vészesen rossz egészségi állapotának láttán sem döbbennek maguktól rá, hogy itt az alap ideában van a baj, azokon nem lehet segíteni.]

Visszatérve a január 11-i találkozóra, én akkor két ígéretet tettem. Mivel a magyarul is kapható gyógyszerkapcsolatokról szóló könyvecske nem igazán használható, a honlapra felteszek egy megbízható dokumentumot az egyes szerek követő, rokon, antidotáló és ellenséges szereiről. Ezt az ígéretemet be tudom tartani, az első részt már ma felteszem, a folytatás hamarosan következik.

Mivel a jelenlevőkkel közösen megállapítottuk, hogy a Phatak és a Chappell repertóriumok (az egyetlenek, melyek magyarul is elérhetők) egyedül nem alkalmasak az alkati kezelés lefolytatására, a második ígéretem úgy hangzott, hogy keresek egy olyan – nyomtatott – repertóriumot német vagy angol nyelven, mely jó, ugyanakkor megfizethető. Konkrétan, utána járok, hogy Boericke repertóriuma kapható-e külön is (nem pedig csak a Materia medica-val egy kötetben). Sajnos a válaszom az, hogy nem, nem kapható.

A Boericke-könyvet újabban kettéválasztották, az olcsóbb kiadásban csak a Materia medica van benne (esetleg "mit therapeuthischem Index") – ezt nem érdemes megvenni. Az igazi Boericke könyvben (William Boericke: Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen - Materia medica und Repertorium) a Materia medica és a Repertorium is benne van, ez sajnos 98 euro mindenütt, az amazon.de-nél is (2013. január 28-i adat).

Két másik céget is találtam, ahol a legnevesebb repertóriumokat lehet megrendelni, ezek:

http://www.narayana-verlag.de/Hauptwerke/c15_56
     Az itt szereplő repertóriumok közül a következőket tudom ajánlani:
     Német nyelven:
         1. Clemens von Bönninghausen: Therapeutisches Taschenbuch –Best.-Nr. 02533 – 29.- Euro;
         2. James Tyler Kent: Repertorium der homöopathischen Arzneimittel – Taschenbuchausgabe –Best.-Nr. 04166 –65.- Euro (ez a könyv a másik cégnél is kapható ugyanennyiért);
         3. Roger van Zandvoort: Repertorium Universale dt. – Best.-Nr. 00244 –79.- Euro – (ez a könyv a másik cégnél is kapható ugyanennyiért).

    Angol nyelven:
         1. James Tyler Kent: Repertory (Mini Size) of the Homoeopathic Materia Medica – 1582 Seiten (mini formátumban), Best.-Nr. 00052 –18,95 Euro.

http://www.irl.de/osckategorien/buecher-deutsch//repertorien-symptomenlexikon.html?gclid=CP6bmvTFhLUCFYVZ3godBjgAqQ
     Ezen a honlapon – a fent jelzetteken kívül – még ezek a repertóriumok ajánlhatók (német nyelven):
         1. von Gypser / Bönninghausen: Bönninghausens Therapeutisches Taschenbuch – 49,99 Euro;
         2. Blackwood A.L.: Praktische Materia Medica - mit klinischem Repertorium – 64,00 Euro.
     Az ezen az oldalon felsorolt repertóriumokból olvasópróba is elérhető – ez nagy segítség a vásárlásnál.

(Az internetes rendelésnél nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezek a könyvek igen vaskosak, és ezért Magyarországra való küldésük költsége nyilván szintén nagyon magas. Ezért a vásárlás legolcsóbb megoldása, ha a könyvet egy németországi vagy osztrák ismerősük címére küldetik.)

Végül a találkozón újfent kiderült, hogy a potencia kérdése az, ami a legnagyobb problémát okozza. Ezért, bár ezt nem ígértem meg, azt tervezem, hogy a honlapra felteszek egy dokumentumot a legfontosabb szerek szokásos adagolásával. Ezt a munkát is szeretném hamarosan elkezdeni.

(Az első képen Dr. Élthes Eszter és egyik segítője a találkozón, Dr. Horváth Beatrix doktornő, a második képen ízelítő a Boericke könyvből)

Feltéve: 2013. január 26.


GYÓGYSZERKAPCSOLATOK

A HOMEOPATIKUS SZEREK AJÁNLOTT POTENCIÁI
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK