Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


A  LEGFONTOSABB  ALKATI  SZEREK,
SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK


PULSATILLA (PULS)

A kökörcsin – melyből a Pulsatilla nevű homeopátiás gyógyszer készül – csoportosan növekvő, nem feltűnő, száraz talajon is megélő, a kora tavaszi hűvös, friss levegőn virágzó, finom, rövid, lágy száron szélre hajladozó, de éppen ezért nem törékeny növény. Az ezen adottságokból eredő tulajdonságok mind megtalálhatók azoknál a személyeknél, akiknek a kökörcsinből előállított homeopátiás gyógyszer az alkati szerük.
     (A Pulsatillát a Silicea akut szerének is mondják. Vagyis a Pulsatilla-állapot rosszabbodás, e szer negatív tulajdonságaiban való rögzülés esetén Silicea-állapotba mehet át.)

Mind érzelmi, mind testi tüneteik változékonyak. Az ilyen alkatúaknak változékony a kedélyük, szeszélyesek – egyik pillanatban sírnak, másikban nevetnek – változékonyak a fájdalmaik – hirtelen kezdődnek, egyik helyről a másikra vándorolnak – változnak a váladékai – hol bedugul, hol folyik az orruk, hol székrekedésük van, hol megy a hasuk –, és bár szeretik a hűs levegőt, könnyen megfáznak tőle.
     A Pulsatilla-alkat hajlékony, de erős és nem törik, mert jól tud alkalmazkodni. Szelíd, engedékeny és könnyen befolyásolható, ezért nem bonyolódik veszekedésekbe, a konfliktusokat inkább kikerüli.

Nem szereti az egyedüllétet, vágyik a társaságra. Elsősorban azért, mert mindig figyelemre és együttérzésre vágyik. Ha ezeket megkapja, minden panasza, fájdalma eltűnik, sőt, el is feledkezik róluk.
     P. Chappell a Pulsatilla leírásában ezen alkat panaszainak kiváltó okaként az „elhagyatottság-érzést”, a „figyelemre vágyást” adja meg, vagyis problémái mind lelki, mind testi szinten akkor keletkeznek, ha úgy érzi, nem figyelnek rá, nem szeretik eléggé, elhanyagolják vagy elutasítják. Minden problémája ezek körül forog. Szereti, ha simogatják, nagyra értékeli, ha odafigyelnek rá; magába szívja a figyelmet, talán egy életen át arra vágyik, hogy odafigyeljenek rá úgy, mint gyermekként az édesanyja ölében.
     Gyakran úgy érzi, nem akarták, hogy megszülessen. Az egyik valószínűsíthető kiváltó ok, hogy az újszülöttet közvetlenül a születés után elválasztották az édesanyjától, vagy korán elveszítette az egyik szülőt. Úgy érezheti, hogy nem szeretik, soha nem is szerették eléggé, akár igaz ez, akár nem. Az árulás, az ijedtség, a bánat, a rossz hírek, a megalázás és csalódás, a felfokozott izgalmi állapot felborítja egyensúlyát.

A Pulsatillán kívül nincs még egy olyan homeopátiás szer, melyet oly gyakran írnának fel a csecsemők és gyermekek akut betegségei kapcsán. A Pulsatillát igénylő csecsemők azt szeretik, ha felveszik őket, csak ezután hagyják abba a sírást. Mindig sírva fakadnak, ha szüleik elmenni készülnek, vagy ha szüleik ágya helyett a sajátjukban kell aludniuk.
     Később is félnek egyedül, illetve sötétben aludni, ezért égő lámpa mellett akarnak elaludni. Nagyon függnek a szüleiktől. Mimózalelkű, érzékeny gyermekek, akiket könnyű megbántani, elkedvetleníteni és befolyásolni az óvodában, az iskolában. Erősen hatnak rájuk az emberek, a környezetük. A kritika, a büntetés különösen rossz hatással van rájuk, de az is, ha úgy érzik, hogy elhanyagolják őket, nemcsak gyermek, de felnőtt korukban is. Könnyen sírva fakadnak, de sohasem zokognak, inkább csak pityeregnek, hogy szánalmat ébresszenek maguk iránt. Állandó figyelmet igényelnek. Csecsemőkori viselkedést és gügyögést is utánozhatnak, így remélve, hogy több gondoskodást kapnak.
     A Pulsatilla-gyerek magába szívja a felé irányuló szeretetet, sosem kaphat belőle eleget. Mivel fél attól, hogy elhagyják, nagyon ragaszkodó és nyafogós is lehet. Engedelmes, szófogadó, segítőkész, már kis korában szívesen segít az édesanyjának, hogy így elismerést és szeretetet vívjon ki magának.
     Gyakran féltékenykedik a testvéreire, több figyelmet vár el a szüleitől. Dühében is sír. De sosem lesz kifejezett dührohama, bár folyamatos nyafogása jelzi személyiségének makacs oldalát. Csökönyösségének pusztán egy célja van: ki szeretné harcolni magának a várva várt odafigyelést. Ha nagy ritkán mégis mérges lesz, a dühös állapot nem tart túl sokáig.
     Könnyen befolyásolható. Ha az esti mese például egy szellemekről szóló történet, akkor lefekvés után a gyermek valószínűleg nehezen tud majd elaludni, vagy pedig felébredhet álmából.

Beállítottság, viselkedés
Olykor meglehetősen szűk látókörű, mereven viselkedik, figyelemre áhítozik, fanatikus; dogmatikusan, elfogultan gondolkodik. Ez az egyoldalú szemlélet az elhagyatottság okozta bizonytalanságérzésen, mint gyermekkori tapasztalaton alapul. Gyakran a születés utáni elkülönítés, az anya vagy az apa hiánya lappang a lelke mélyén.
     Céltudatos. Már fiatal korában eldönti, mi akar lenni, és e célját kitartóan követi. Ugyanakkor állandó bátorításra szorulása miatt bizonytalannak, döntésre képtelennek tűnik.
     Előfordul, hogy a Pulsatilla nő túl fiatalon vállal gyermeket. Ősanya típus: sok gyermeket akar, hogy betöltse az elhagyatottság okozta űrt. Nagyon bújós és odafigyel a gyermekeire, de könnyen túlzottan anyáskodóvá válhat; túlkompenzálva ezzel saját lelki traumáját.
     Mindez a figyelem iránti igénnyel függ össze, ki szeretné elégíteni ezt az erős, látszólag kielégíthetetlen lelki szükségletét. Az engedékenység és az alázatosság nagyon általános tulajdonságai, amelyek manipuláló viselkedéssel kombinálva gyakran segítenek neki, hogy elérje, amit akar.
     Erősen ragaszkodik a kapcsolataihoz, ezért nehezen szakít. A Pulsatilla-gyermek ragaszkodik a szüleihez és a Pulsatilla-felnőtt erősen kötődik az élettársához.
     Rendszerető – ez olykor összefüggésben van azzal a tünettel, hogy könnyen megundorodik, vagy felkavarodik a gyomra valamitől – és ez tisztaságmániához, de legalábbis komoly rendszeretethez vezet.

Mivel lényegében megrekedt egy gyermekkori állapotban, az ilyen alkatú ember a legkisebb dolog miatt is könnyen elsírja magát, ám könnyen abba is hagyja. Idősebb korban mások előtt talán keményebben viselkedik, és titkolja ezt a tulajdonságát, de a lelke mélyén ugyanúgy figyelmet akar kivívni magának. Nagyon barátságos tud lenni, érdeklődő, részt akar venni a dolgokban. A féltékenység szelídebb formája jellemző rá. Változékonysága miatt a kedélyállapota gyakran változik; minden találkozáskor fel kell mérni, hogy éppen milyen hangulatban van.
     A Pulsatilla-alkatú ember minden életkorban hajlamos az önsajnálatra. Szelíd, megnyerő, sokszor zavarba jön, szégyellős, könnyen elpirul, ami instabil vérkeringésére vezethető vissza. Érzelmileg másoktól függ, egész életében igényli a bátorítást, vigasztalást, együttérzést. Féltékeny. Fél az elmebajtól.

Testi tünetek
A szeszélyes, változékony természet a testi tünetek szintjén is megnyilvánul. Fájdalmai vándorolnak, tünetei változékonyak, a fájdalomra jellemző, hogy az egyik testfélről a másikra, egyik izületről a másikra tevődik át. „Egyetlen hidegrázás, egyetlen széklet, egyetlen roham sem hasonlít a többihez”, írta H. C. Allen. Hajlamos a gyors és gyakori súlyingadozásra.

Melegvérű, rengeteg friss levegőre van szüksége. Forró időben teljesen elgyengülhet, illetve ingerültté válhat. Rendszerint nyitott ablak mellett ül, a zsúfolt helységeket elkerüli. Ki nem állhatja a meleg szobát és a magas páratartalmú levegőt. A takarót sem szereti, lerúgja magáról, később azonban arra ébredhet, hogy fázik. Szeret a szabadban, a friss, hűvös levegőn lenni, ugyanakkor nem tesz jót neki, ha áthűl, ezért melegen kell öltöznie. Panaszai áthűlést követően fejlődhetnek ki, különösen, ha megizzadt. Gyakran és könnyen fázik meg, ilyenkor köhög és beteg lesz.
     Általában nem szomjas, még láz esetén sem. Száj- és torokszárazság. Rossz szájíz reggel, vagy az ízlelés és szaglás elvesztése.
     Orrváladéka sűrű, sárga vagy zöldes. Az esti lefekvés után annyira bedugulhat az orra, hogy kénytelen a száján keresztül venni a levegőt. Az orrdugulás rendszerint éjjel vagy meleg szobában a legfeltűnőbb. De az orrdugulás is változik, felváltva érinti hol a jobb, hol a baloldalt.
     Csecsemőknél jelentkező fülfolyás, sárga váladékkal; sárga váladék a szem belső sarkában. Enyhe fülfájás gyermekeknél; a gyermek nyafog, és azt akarja, hogy ölben hordozgassák. Iskolai időszakban jelentkező gyomor- és fejfájás. (Elutasítottság-érzés és manipuláció teljesen tudattalanul.) Sír, amikor az édesanyja otthagyja az óvodában.

Bár kívánja a fagylaltot, az édes tésztákat, a mogyoróvajat, az édességet, a nehéz ételeket, ezek általában emésztési zavarokat és más panaszokat okoznak. Nem szereti a meleg ételeket, a gyümölcsöt, a tejet, a vajat és a húst, különösen a disznóhús és a kolbász ellenszenves számára.
     Utálja a zsíros ételeket. A Pulsatílla a leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szer, amikor túl sok nehéz vagy zsíros étel elfogyasztása után emésztési panaszok alakulnak ki. Nagyon jellemző az olyan eset, amikor a gyermek egy születésnapi buliról a hasát fogva, vigasztalást várva tér haza, mivel elrontotta a gyomrát a sok tortával.
     Lassú és nehéz emésztés, savanyú böfögés, élelmiszer-ízű visszaböfögés, puffadás. A gyomortájon nyomásérzés, különösen a zsíros ételek fogyasztása után.

Kulcstünetek
Elhagyatottság-érzés. Igény a vigasztalásra és az együttérzésre. A fájdalmakat gyakran borzongás kíséri.
     Akut és krónikus nátha, szénanátha. Krónikus hörghurut. Visszatérő orr- és garathurut.
     Szúró fájdalommal járó visszérbántalmak, különösen a terhesség során. Begyulladt fagydaganat, idősebb embereknél előforduló vándorló ízületi gyulladás. Térdduzzanat. A végtagokon a bőr márványos rajzolatú, kékes elszíneződésű, szederjes. Végtagfájdalom, mely fokozódik, ha a végtagot lelógatja.
     Mumpsz és kanyaró szövődményei, amikor e betegségek a mellkast és a heréket érintik.
     Álmatlanság valamilyen állandóan visszatérő gondolat miatt. Gyakori szívfájdalom; a szorongás szívpanaszokat vált ki; általában este jelentkező teltségérzés. Sok májfolt.

Rosszabbodás: melegtől; párás levegőtől; meleg szobában; áthűlést követően; reggel és este; fagylalttól; cukrászsüteményektől; nehéz ételektől; túl meleg ételtől vagy italtól.
Javulás: a szabadban; könnyű mozgástól; hideg ételtől; hűvös borogatástól; a fájdalmas oldalán fekve.


Miként az előző szernél, Catherine R. Coulter Pulsatilla-portréjából itt is csak azokat a részeket közlöm, melyek a fenti jellemzésből, vagyis a magyarul is hozzáférhető könyvek alkat-leírásaiból hiányoznak.

Coulter asszony a Pulsatillának öt karakteres vonását tárgyalja egy-egy fejezetben: ezek a szeretetreméltóság, függőség, szívélyesség, flexibilitás és az érzelmek hangsúlyossága. A legtöbb Pulsatilla-személy e kulcstünetek valamely kombinációját mutatja. Szeretetreméltóság, kedvesség

A Pulsatilla lénye egy találkozás első pillanatától fogva kellemes és megnyerő. A Pulsatilla gyerekek szófogadóak, könnyen kezelhetőek. Kedvességük külsejükön, mosolygós arcukon, szelíd, behízelgő hangjukban is megnyilvánul.
     Lágyszívűek, tapintatuk, másokra való odafigyelésük megakadályozza őket abban, hogy másoknak kellemetlenségeket mondjanak. Alapvetően hiányzik belőlük a harcias magatartás, vagy a támadó kedv.

Az ilyen alkatú személy már gyerekként megtanulja, hogyan mutassa ki szeretetét. Megöleli, megpuszilja, megsimogatja szüleit, ölükbe ül, és mindeközben nem nyafog, hanem nagyon nyugodtan viselkedik, hogy ne zavarja őket és így ne küldjék el. Mindez abból a vágyából ered, hogy testileg is közel legyen ahhoz, akit szeret.
     Ha megszidják, kétségbeesetten próbálja jóvá tenni, amit vétett. Senki nem tud olyan illedelmesen bocsánatot kérni, mint egy Pulsatilla gyerek, mert bocsánatkérése őszinte, minden hamisság nélküli.
     Mivel nagyon igényli a harmóniát, ösztönösen azon munkálkodik, hogy maga körül békét teremtsen. Gyerekkorától megtanulja, hogy a közösségekben kooperatívan viselkedjen. Egész életében minden tőle telhetőt megtesz, hogy a kapcsolatait fenntartsa. Ha mégis szakításra kerül a sor, a kibékülés kedvéért magára vállalja a vétkes szerepét. Ezen engedékeny viselkedésnek az az oka, hogy nagyon függ mások hangulatától, vagyis csak akkor érzi jól magát, ha a körülötte levők is jól vannak és megelégedettek.

Feltéve: 2011. december 30.

A Pulsatilla szeretetreméltósága egyáltalán nem zárja ki azt a képesésget, hogy saját érdekeit érvényesíteni tudja, csak éppen nagyon korán megtanulta, hogy az életben mézzel könnyebb legyet fogni, mint ecettel. Ezért kedvessége mögött az őszinteségen kívül saját jól felfogott érdeke is meghúzódik.
     Szereti, ha anyáskodnak felette, és a legkisebb dolgokban is azt akarja, hogy mások vállalják a felelősséget, mások döntsenek helyette. Ami sok alkattól (akik ugyan szintén elvárják, hogy mások intézkedjenek helyettük, de ettől csak sértődöttek, sőt dühösek lesznek, mert büszkeségükön esik csorba) megkülönbözteti a Pulsatillát, az az, hogy ő valóban hálás a segítségért, és cserébe szeretetet ad. Ezért a többiek szívesen segítenek, és nem is veszik gyakran észre, hogy Pulsatilla valójában már követeléseket támaszt velük szemben. Ennek az a következménye, hogy az ilyen alkatú emberek gyakran egész életükre elkényeztetett, dédelgetett gyermekek maradnak.
     Sőt, a Pulsatilla önző módon el is várhatja másoktól, hogy állandóan gondoskodjanak róla, és ha ezt azok nem teszik meg, akkor úgy érzi, hogy nem becsülik meg eléggé. Ilyenkor féltékenyé és követelődzővé válhat.

Bár édesnek néz ki és így is viselkedik, e külső alatt elasztikus ellenállóképesség lappang. Nem véletlen, hogy az erős vastagtörzsű fenyő a viharos szélben megroppanhat, de a törékeny, ám elnyűhetetlen nád nem. Ez csak ide-oda hajlik a szélben, de nem törik. A büszkébb és látszólag erősebb lények hamarabb összetörnek, mint a simulékony, engedékeny Pulsatilla.
     Az irodalomban nagyszerű példa a Pulsatilla szeretetreméltóságának és erejének eme összekapcsolódására „Az elfújta a szél” című regény Melanie Hamilton Wilkes nőalakja (akit a híres amerikai filmben Olivia de Havilland személyesített meg). A 19. századi angol nyelvű irodalom egyébként is tele van szelíd, engedékeny, változó sorsú hősnőkkel, ami a Pulsatillából mintegy irodalmi nőtípust csinált.
     Akárhogyan is ítéljük meg ezeket a nőalakokat, a Pulsatilla-alkatnak egy fontos és megnyerő tulajdonságára is ráterelték a figyelmet: ezek az asszonyok soha nem elfogultak és elkeseredettek. Szerencsétlen körülmények között sem lesznek keserűek, mert se nem arrogánsak, se nem aránytalanul önfejűek. Ezért mindig megpróbálják megérteni mások viselkedését, még ha az jelentősen el is tér a sajátjuktól, és a megértés náluk egyet jelent a megbocsátással.

A Pulsatilla szívélyessége a munkában is megmutatkozik. Vezetőként is nyílt marad beosztottai ötleteire, és fogékony azok szükségleteire. Azon igyekszik, hogy jó atmoszférát teremtsen maga körül, ami a Pulsatilla azon képességein alapszik, hogy a felelősséget a megfelelő személyekre ruházza át és tekintettel van másokra.
     Baráti vagy élettársi kapcsolatban kedvességével, megértésével a legidegesebb partnert is megpróbálja lecsitítani. Minél mogorvább lesz a másik, annál figyelmesebb lesz ő. (Ami természetesen oda vezethet, hogy a partner ennyi nyugalomtól egyre idegesebbé válik.)
     Ugyanakkor a legszelídebb Pulsatilla-alkatú ember is el tudja érni, hogy minden konfliktusban ő maradjon győztes. Valójában bármit is válaszol, a gyakorlatban azt teszi, amit ő akar. És nyugodt makacsságával a végén mégis ő marad felül.

Függőség

A Pulsatilla második feltűnő tulajdonsága a másoktól való függés. Bár nem igazán gyenge, mégis egész életében szüksége van arra, hogy valakire támaszkodni tudjon, csak úgy mint a kúszónövény, ami csak akkor él, ha egy kerítésre vagy falra fel tud futni.
     Ebből a tulajdonságból ered, hogy a Pulsatilla hajlik arra, hogy magát lelkileg alárendelt helyzetbe hozza.

Félelmei nagy része is az egyedülléttel kapcsolatosak. Attól fél, hogy elhagyják, hogy senki nem lesz, akit szerethet, vagy aki segítséget, védelmet nyújt neki. Ezért fél az egyedülléttől, különösen este és a sötétben.
     A gyermekek függősége rendszerint az anyjukhoz való szoros – testi, lelki – kötödésben fejeződik ki. Ugyanakkor ez a függőség megakadályozhatja, hogy felnőjön. (Ezért tartozik azokhoz az alkati szerekhez – Calc, Phos mellett –, melyek a gyermek formátlan és fejletlen alakjához hasonlítanak, szemben az inkább felnőtt szerekhez – például Sep, Lyc, Lach –, melyek gyakran még gyerekkorukban is idősebbek módján viselkednek.)
     A Pulsatilla gyerekkori szoros kötődésének köszönhető az a repertóriumokban található fontos tünet, hogy „a pubertáskor óta komoly egészségügyi problémái vannak”. A pubertáskor ugyanis az az időszak, amikor a gyermek az első komoly lépéseket teszi a felnőtté, a függetlenné váláshoz, a Pulsatilla viszont sokszor hevesen tiltakozik ez ellen, és inkább beteg lesz, rengeteg tünetet produkál, mint hogy elszakadjon addigi támaszaitól.
     Ez a felnőtté válástól való irtózás egy furcsa tünetben is megnyilvánul, mely a Pulsatilla-alkatúaknál még felnőtt korban is megtalálható, leginkább akkor, ha elhagyják őket: nevezetesen, hogy nem mernek a magasba nézni. Nem a mélybe, ami sokaknál megvan, hanem a magasba, például egy felhőkarcolóra vagy az égre.

Ha a Pulsatilla-gyerek felnő, függősége szüleiről jó esetben a másik nemre tevődik át. Szelídsége, az a nyilvánvaló vágya, hogy védjék, kényeztessék, hogy alárendelhesse magát valakinek, a férfiak szemében nagyon attraktívvá teszi a Pulsatilla-nőt, aki megadja a férfinak az erős és nélkülözhetetlenség érzését. Mivel a Pulsatilla nem tud egyedül élni, bár nem könnyelmű és őszintén szereti párját, ha azt elveszti, azonnal másik kapcsolatot köt.
     Ugyanakkor mint minden nagy szer, a Pulsatillában is megvan mindennek az ellentétje is. Ezért a Pulsatilla-alkatú embernél, különösen a Pulsatilla-férfinál előfordulhat a másik nemtől való beteges félelem. Veszélyes dolognak tarthatja a másik nemmel való foglalkozást, férfiak még szívdobogást is kaphatnak a nőktől való félelmükben.
     Egy biztos pont iránti állandó vágyában és keresésében azonban az is előfordulhat, hogy egy Pulsatilla-nő az első erős férfi karjaiba omlik, vagy hogy rövid időn belül több férfival köt intim kapcsolatot. Ha viszont végre megtalálja a vágyott stabilitást valakinek az oldalán, akkor hűséges társ marad.

A függőség utáni vágy azonban nemcsak női monopólium. Ha egy férfi egy vagy akár két erős nő támogatására szorul az életben való eligazodáshoz, akkor az gyakran Pulsatilla. Ugyanakkor a támaszért cserébe ő is kedvességet, megértést ad, ami meleg, jóleső és tartós kapcsolatot tesz lehetővé.
     Ennek tipikus példája volt Felix Mendelssohn, aki gyerekként családja kedvence volt, felnőttként pedig három erős nő irányítása alatt állt. Olyannyira, hogy amikor édesanyja után, nővére is meghalt egészsége teljesen összeomlott és nemsokára meghalt. A visszaemlékezések mind arról számolnak be, hogy erős kötődése női rokonaihoz szeretetreméltósággal, szelídséggel párosult, mint ahogy ez a Pulsatillákra jellemző, ezért minden kollegájával szívélyes viszonyban volt, ami a művészeknél igencsak ritka jelenség.

Mindazonáltal a Pulsatilla állandó védelemre, támaszra való igénye mások számára idővel fárasztóvá válhat. Gyengédségével láncként fonhat be másokat, melyek ugyan bársonnyal vannak borítva, de ez azon nem változtat, hogy mégis láncok maradnak. Azoknál, akik már nem akarnak tovább támaszok maradni, ez a fajta viselkedés bűntudatot hív elő.

A felnőtteknél ez a függőségi vágy rendszerint azt eredményezi, hogy a Pulsatilla-alkat teljesen aláveti magát a partner döntéseinek. Ugyanez érvényes, ha egy közösség tagja lesz, ott is alkalmazkodó, engedékeny, aki mindig tartja magát a szabályokhoz. Nem csak elfogad másokat, de alapvető becsületességében beismeri, ha hibát követett el, vagy ha jogos kritikát kap.

Pulsatillának arra is szüksége van, hogy kibeszélhesse és kisírhassa magát. Ha elég sokat beszélhetett problémáiról, akkor könnyen visszatalál lelki egyensúlyához. Bízik másokban, és őszintén hisz abban, hogy azok segíteni tudnak neki, ami valóban arra serkent másokat, hogy segítsenek. Ez odáig fajulhat, hogy olykor belecsimpaszkodik a betegségeibe, hogy másokat arra kényszerítsen, hogy ne hagyják abba a vele való foglalkozást.
     A Pulsatilla alkatú embereknek nem csak társra, hanem minden időben kiterjedt szociális hálóra is szükségük van. Mivel azon alkati szerek közé tartozik, akik aggodnak az egészségük miatt, egyszerre több „vasat tartanak a tűzben”, vagyis több személyhez, orvoshoz járnak, akiktől segítséget remélnek.

Pulsatillának mindig szüksége van elismerésre. Néha egy lassú gyermeket csak meg kell dicsérni, hogy a felszín alatt rejtőző élénksége és kedvessége kifejezésre jusson. Más alkati szerekkel ellentétben Pulsatillának arra, hogy kivirágozzon, hogy képességeit megfelelően használja, mind gyerekként, mind felnőttként bátorításra van szüksége (Sulf és Lyc-nek akadályokra, Nux-v-nak kritikára, Nat-m-nek kihívásra, Ars-nak szigorú fegyelemre, Calc-nak szisztematikus utasításokra). Akármilyen tehetséges is egy Pulsatilla, csak a mások megítélése és biztosítása ad neki elég biztonságot képességei kimutatására.

(A képeken Melanie Wilkes megformálója Olivia de Havilland és Felix Mendelssohn-Bartoldy látható)

Feltéve: 2012. január 4.

Barátságosság, szívélyesség

A Pulsatilla természeténél fogva barátságos másokkal. Természetesen, fesztelenül és megértően viselkedik, nem akarja senkire ráerőltetni saját ötleteit, és szívesen hallgat meg másokat, amikor például családjukról, kedvtelésükről, egészségükről mesélnek, ezért azok jól érzik magukat a Pulsatilla társaságában.
     Szívesen gondoskodik az állatokról és növényekről is, mert ezek szintén társaságot jelentenek a számára.

A Pulsatilla gyerekek kerülik a fizikai összetűzéseket, és védelembe veszik a kisebbeket és gyengébbeket. Ez nem csak a lányokra, de a fiúkra is érvényes, akik azonban lényük ezen aspektusát, attól való félelmükben, hogy társaik pipogyának tartják, gyakran elnyomják.

Ha egy Pulsatilla-alkatú ember öntudatos és független, akkor ez rendszerint azért lehetséges, mert életkörülményei arra kényszerítették, hogy egy ideig egyedül éljen, például internátusba küldték, vagy elvesztette a szüleit, vagy hosszú ideig beteg volt. Egy ilyen megpróbáltatás után egy Pulsatilla-személyiség már nem hat gyermekesnek, de mégis megtartja gyermeki frissességét és bizalmát. Ugyanez a hatása az alkati kezelésnek: a Pulsatilla homeopatikus adagolásával a páciens szintén érettebbé, magabiztosabbá válik.

A társaságban nem vesz annyira aktívan részt, mint a Phosphor, de ugyanolyan nyitott, beszédes, mint ő, anélkül, hogy agresszívvé válna. Természettől fogva udvarias és ösztönösen megérzi, mikor kell inkább hallgatnia. Ugyanakkor előfordul, hogy vég nélküli mesélésbe kezd, ugyan nem tolakodóan, de makacsul. Ilyenkor alig lehet nagyszerű ötleteitől és bolondos ideáitól eltántorítani.

A homeopátiában az időleges és összefüggéstelennek ható (azaz furcsa) tünetek gyakran fontosabbak a szerválasztásnál, mint a feltűnők, állandóak és fájdalmasak. Például egy asztma betegnél az a tünet, hogy roham előtt viszket az álla, sokkal értékesebb a helyes szer megtalálásához, mint az, hogy a roham alatt nehezére esik a kilélegzés. A Pulsatilla ezeket a sajátos, ritka és különös tüneteket, melyek után a kezelő orvos mindig kutat, különösen jól érzékeli és jól meséli el.
     Sokszor alig tudja abbahagyni tünetei felsorolását, elsősorban a fiatalabb nemzedék, mely manapság semmit nem szeret jobban, mint „megnyilatkozni”. De az idősebbek is meglepően könnyen mesélnek magukról, olykor még a legintimebb dolgaikról is.

Flexibilitás, rugalmasság

Hahnemann következő jellemzése a Pulsatilláról, „a legkevésbé passzol olyan emberekhez, akik gyors döntéseket hoznak”, előkelő körülírása a Pulsatilla-alkat krónikus határozatlanságának. Ahogy a kökörcsin ide-oda libeg a szélben, úgy nem képes a Pulsatilla-ember se kis, se nagy dolgokban dönteni. Ez odáig megy, hogy sokszor – nem lustaságból, hanem valódi döntésképtelenségéből – inkább semmit sem csinál, egészen addig, amíg valaki egy konkrét dolog elvégzésére határozott utasítást nem ad neki.
     Ugyanakkor – különösen a fiataloknál, amikor nem végzik el házi feladatukat – nem szabad elfeledkezni a tipikus Pulsatilla-tünetekről sem: „iskolások fejfájása”, „kifáradás szellemi munkától” vagy „este alkalmatlan a szellemi munkára”. Pulsatillának mind fizikai, mind szellemi téren este rosszabbodik az állapota (reggel is van egy ilyen rosszabbodási fázisa).

A Pulsatilla döntésképtelenségében bizonyos fokig a barátságossága is szerepet játszik, mert senkit nem akar megbántani vagy hátrányban részesíteni. Ez a tulajdonsága olykor még a házasságkötése után is megmutatkozhat, különösen az asszonyoknál, akik még évekkel később is azon tűnődhetnek, hogy biztosan a megfelelőt választották-e társul. Pulsatilla soha nem bán meg semmit, úgy hogy ez az érzés nem megbánásból származik, hanem abból, hogy érzelmileg nem tud teljesen elszakadni régi partnereitől.
     Ez a határozatlanság a mindennapokban is megmutatkozik, például a vásárláskor vagy az étteremben a rendeléskor. Az ilyen alkat számára az étlap borzalmas dolog. Még szerencse, hogy egy tekintélyes hang rá tudja bírni a döntéshozatalra.
     Pulsatilla abban különbözik a más alkatú határozatlan emberektől, hogy nem csak a választás előtt bizonytalan, de utána is az marad, tovább morfondírozik azon, hogy nem kellett volna-e másképp döntenie. Ilyenkor is jobb, ha más dönt a helyében, mert akkor megnyugszik és hálás lesz – ebből is kitűnik a Pulsatilla legfontosabb jellegzetessége: mindig, mindenben, minden helyzetben támaszra van szüksége.

Pulsatilla hagyja magát meggyőzni, előfordul (ha erre módja van), hogy egész életében mások ítélőképességére hagyatkozik, hogy neki ne kelljen döntenie. Ugyanakkor tökéletesen és készségesen megbízni valakiben egyúttal azt is jelenti, hogy nem kell a felelősséget vállalni semmiért. Az alkati szerek közül egyedül Sepiánál és Lachesisnál fordul elő, hogy határozatlan saját döntéseit, vágyait illetően, de náluk ez csak alkalmakként fordul elő, míg Pulsatillánál a határozatlanság állandó jellegű, mely olykor kevésbé, olykor jobban kifejezésre jut, de mindig jelen van. Férfiaknál ez kevésbé nyilvánvaló, de azért megvan, és olykor le is lepleződik.
     Határozatlanságából és barátságosságából ered, hogy sokszor nem tud „nem”-et mondani, és belemegy olyan dolgokba, melyekről már tapasztalatból tudja, hogy nem kéne. A Pulsatilla-alkatú ember mentális szinten az átlagnál jobban reagál az alkati szerére, egyáltalán a homeopatikus gyógyszerekre. Ezért az ilyen alkat már az első adag magas potenciájú Pulsatilla után magabiztosabbnak és saját ötleteiben határozottabbnak érzi magát.

Ugyanakkor meg kell említeni a Pulsatilla-alkat egy másik fajtáját is: azt az embert, aki soha nem tudja, hogy mit csináljon, és bár szívesen meghallgatja a jótanácsot, megköszöni, de nagyon ritkán követi. Hahnemann ezt a típust így jellemezte: „egyszer ezt, másszor azt akarja, de ha megkapja, már nem kell neki”.
     Ez a jellegzetesség – mint a sokkal gyakoribb flexibilitás ellenpólusa – megtalálható olyan betegeknél, akiknek valamilyen hóbortjuk, fix ideájuk van, például valamilyen irracionális félelmük vagy téves meggyőződésük. Ezeknél a pácienseknél világosan megmutatkozik a Pulsatilla makacssága: semmilyen érv nem tudja őket rávenni, hogy egy tapodtat eltávolodjanak véleményüktől. Ez a különös határozottság elég gyakran az egészség kérdéseiben jelentkezik. Pulsatilla szelíd, de makacs bizonyossága ilyenkor tántoríthatatlanabbnak bizonyul, mint a többi makacsságáról ismert alkata szeréé.

Pulsatilla határozatlanságából következik kitűnő alkalmazkodási képessége is. Észreveszi mások hangulatát, és ennek megfelelően viselkedik. Ezenkívül feltűnően tartózkodik másokról ítéletet mondani, ezért mindenkit olyannak fogad el, amilyen. Pulsatilla azon alkati szerek közé tartozik, melyek nem bírálnak. (Ebben is a felelősség elöl való kitérése és másoktól való állandó függősége nyilvánul meg.) Ezért gyakran hagyja magát olyan helyzetekben, kapcsolatokban is sodorni, melyekben döntenie kellene, bízva abban, hogy a dolgok maguktól is megoldódnak. Ez gyakran valóban meg is történik, ami csak megerősíti ebben a tulajdonságában.
     Ugyanez érvényes az élet kellemetlen helyzeteire is. Inkább alkalmazkodik a kellemetlen körülményekhez, mint hogy megpróbálja megoldani és legyőzni őket. Ez a magabiztosabb és függetlenebb emberekhez jobban illik.

Ez a beállítottsága, mondhatnánk döntéshozatal-képtelensége más területeken is megmutatkozik, például a művészetben, a divatban. Minden számára szépet és kellemeset szeret, és nem ápol egyik vagy másik stílus iránt különös szimpátiát vagy ellenérzést.
     Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ízlése. Jó érzékkel választja ki a hozzá illó ruhákat, tárgyakat, ezért otthona lakájos és ő maga mindig vonzó.

Az irodalomban jó példa a Pulsatilla-alkatú nőre Virginia Woolf Mrs. Dalloway című novellájának, főhőse, Mrs. Clarissa Dalloway, aki maga a Pulsatilla megtestesülése. Szüksége van, hogy mindig emberek, mégpedig megelégedett emberek legyenek körülötte, mert saját hangulata mások hangulatától és azok róla alkotott véleményétől függ. Mindenkivel szemben kedves és előzékeny, azt szereti, ha mindenki boldog körülötte, mert akkor boldog ő maga is. Önző módon vonakodik a bajokat, melyekkel mások terhelni akarják, tudomásul venni, hogy kényelmes és civilizált életét – és még inkább gonddal ápolt lelki nyugalmát, szenvtelenségét – ne fenyegethesse semmi.

Az érzelmek hangsúlyossága

Pulsatilla ötödik jellegzetes tulajdonságát, érzelmeinek fontosságát a változékonyság, az önsajnálat és a szentimentalizmus jellemzi. Bár nem olyan könnyű lelki egyensúlyából kimozdítani, mint a Phosphorust, de azért sok félelmük közös: félnek a sötéttől, az egyedülléttől, attól, hogy nem szeretik őket, a betegségektől és a családi összetűzésektől. Mint minden érzékeny ember, náluk is előfordul, hogy egyetlen kínzó gondolat miatt egész éjjel nem tudnak aludni.
     Mint fentebb már szó volt róla, a Pulsatilla második mélypontja reggel, közvetlenül a felébredés után van, főleg érzelmileg: aggódik a napi teendői miatt, fél a rá váró feladatoktól.

Pulsatilla nem intellektuális beállítottságú ember, hanem olyan, akin az érzelmei uralkodnak. Ez a megállapítás persze az egyik páciensnél kevésbé, a másiknál jobban érvényes. Mindamellett minden Pulsatilla-alkatú ember inkább személyes és nem értelmi síkon működik, reagál a világ dolgaira. (Jung négyfajta személyiség-struktúrát különböztet meg: érzéki, intellektuális, érzelmi és ösztönös; e felosztás szerint Pulsatilla egyértelműen, Natrium muriaticum részben az érzelmi kategóriába, Phosphorus mindenekelőtt az ösztönös, Lycopodium és Sulfur az intellektuálisba tartozik.)
     Pulsatillát nem érdeklik a tények, a teóriák, a statisztikák. Sokkal jobban érzi magát, ha a mindennapok egyes praktikus eseteivel foglalkozhat. Határozatlansága, függősége és érzelmi beállítottsága arra teszik alkalmassá, hogy mások ötleteit, elméleteit egyszerűen elfogadja, ahelyett, hogy megpróbálná megérteni. Inkább ügyesen, mint önállóan gondolkodik. Jobb esetben nyitott, rugalmas és érzékeny, rossz esetben prózai és üres, semmitmondó, közönséges. E két véglet között általában elfogadható ötletei, kellemes, megértő véleményei vannak. Csak az eredetiség hiányzik belőle.

Mint a Phosphorus ő is szubjektíven értelmezi az objektív dolgokat, azaz nem az igazság, nem a tények, hanem az ezekkel való saját kapcsolata alapján látja és ítéli meg maga körül a világot, az embereket, a helyzeteket. Például a vallásban sem az objektív igazságokat keresi, hanem esztétikai, érzelmi kielégülést.

A Pulsatilla érzelmi beállítottsága az önsajnálatra való hajlamában is megmutatkozhat, ami hol gyengébb, hol erősebb formában jelentkezik. Még a kisgyerek sírásából is ki lehet hallani a magát sajnáló mellékhangot. A Pulsatilla-gyerek tipikusan panaszosan és nem haragosan (mint a Sulfur), vagy ingerlékenyen (mint a Chamomilla) sír. Míg a Chamomilla bosszús sírása a felnőttekből azt váltja ki, hogy legszívesebben elnáspángolnék a gyereket, addig a Pulsatilla-sírás meghatja őket, és anyáskodást vált ki belőlük.
     Mikor a gyerek idősebb lesz, szüksége van a bátorításra, gyakran úgy érzi, nem szeretik eléggé, sértve érzi magát, ha ugratják, és azonnal könnyekben tör ki, ha megdorgálják. Különösen a fiatal lányok viselkednek, beszélnek úgy, hogy sajnálatot váltsanak ki másokból maguk iránt.
     Ez az önsajnálatból eredő érzékenység a felnőtteknél úgy jelentkezik, hogy azonnal támadva érzik magukat, ha valaki csak ferdén néz vagy nem figyel rájuk, és azt képzelik, hogy mások a háta mögött róla beszélnek vagy nevetnek. Önsajnálata oda vezet, hogy olyan helyzetekben, mikor mások csak nevetnek, Pulsatilla komolyan sértve érzi magát. Ezért gyakran előfordul, hogy rosszkedvű, mindent feketén lát maga körül.
     Ez az önsajnálat a betegségeihez való tudatalatti ragaszkodásban is megnyilvánulhat. Ilyenkor a kezelés során is hajlamos arra, hogy minden kicsi panaszt felnagyítson, és ne akarja bevallani, hogy valójában sokkal jobban érzi magát.

Mivel a Pulsatilla extrovertált, mindig a társaságot és a segítséget keresi, szervezete belső zavarainak külső jelei már nagyon korán jelentkeznek. Ilyenkor még jobban kapaszkodik másokba, sír és sajnálja magát. Ha ezeket a figyelmeztető jelzéseket felismerik és a páciens megkapja a homeopatikus szerét, még a betegség kitörése is megelőzhető.

Az önsajnálat azonban, mely eleinte csak arra szolgált, hogy mások figyelmét és gondoskodását felkeltse maga iránt, nem csak komoly fizikai, de lelki zavarokhoz is vezethet. Vérszívó piócaként szívja el az önsajnálat a Pulsatilla energiáját, hogy azt tegye, amit tennie kell, sőt még az erkölcsi alapjait is alááshatja. Nyomorúságában és életundorában az önsajnálat egész arzenálját beveti, hogy szimpátiát és segítőkészséget ébresszen másokban. Ez a nyafogástól egészen az öngyilkossággal való fenyegetésig elmehet.
     Ez azonban korántsem jelenti, hogy Pulsatilla az önromboló szerek közé tartozna, de mindig gondolni kell rá, ha valaki sokat sír és sokat sajnálja, sajnáltatja magát. A Pulsatilla homeopatikus szer ilyenkor segít abban, hogy a páciens végre legyőzze önsajnálatát, és élete boldogabb irányt vegyen.

A Pulsatilla érzelmi beállítottsága szentimentalizmusban is megmutatkozhat, miközben szentimentalizmus alatt az érzelmekben való kéjelgést értjük a valódi érzelmek megléte helyett. Miközben borzonganak attól, hogy az élet valódi tragédiái – tehát mindaz, ami lelki nyugalmukat zavarhatná – megérintsék őket, szentimentális történetek véget érni nem akaró sírásokat és szánalmat váltanak ki belőlük. Bár tudják, hogy ez édeskés és giccses, a szentimentalizmus mégis egy nyilvánvaló szükségletet elégít ki bennük. Az eltúlzott érzelgősségből való sírás kellemes és kényelmes a számukra. A Pulsatilla-alkatúaknak a sírás lágy katarzist jelent, ami után sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat.

(Az első képen a fiatal Mendelssohn, a másodikon az Elfújta a szél plakátja látható)

Feltéve: 2012. január 10.

VISSZA AZ ALKATI SZEREKHEZ
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK