Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


A  LEGFONTOSABB  ALKATI  SZEREK,
SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK


NUX VOMICA  (NUX-V)

A Nux vomica a hánytató dió – a Kelet-Ázsiában tenyésző Loganiaceae családba tartozó örökzöld fa – magvaiból készül.
     Egy mondás szerint Nux vomicával és Sulphurral minden panaszt kezelni lehet. Ez természetesen túlzás, de az igaz, hogy a Nux vomica mindennapos szer, mely a mai kor számos betegségével kapcsolatba hozható, és mind akut, mind krónikus betegségeknél egyaránt sűrűn alkalmazható.
     A Nux vomica a modern társadalom klasszikus gyógyszere. A leggyakrabban alkalmazott szer, ha a betegség tünetei nehéz ételek, alkohol vagy a gyógyszerek túlzott fogyasztása után jelentkeznek (vagy ha az anya fogyasztotta túlzott mértékben ezeket a terhesség vagy a szoptatás időszaka alatt). De azoknak az embereknek is erre van szükségük, akik ülő életmódot és szellemi tevékenységet végeznek, s emiatt folyamatos stresszhatásoknak és feszültségeknek vannak kitéve, különösen akkor, ha feszültségüket élvezeti cikkekkel akarják oldani. Ezek fogyasztása csak még ront az állapotukon.

A Nux vomica, melyet „menedzser-szernek” hívnak, általában a vezető állásban levő férfiak szere, de ahogy a Pulsatilla is lehet férfi-, úgy a Nux vomica is lehet női szer, mégpedig az erős karakterű nők szere. (Ami a férfiban a Nux-v, az a nőknél a Puls.)
     A hánytató dióban lévő sztrichnin görcsöket okoz, és ez a görcsösség a páciens viselkedésére is igen jellemző. Intenzív megnyilvánulásai vannak, például a harag és a dühkitörések, amelyeket nem képes kordában tartani.

Peter Chappell a Nux vomica állapot kiváltó okai között ezt írja: „A Nux vomica esetében a legfőbb kiváltó ok a harag. Méltatlankodással vagy csendes bánattal társuló harag. Meglehetősen erős kórokozó tényező a megaláztatás, továbbá a rossz hírek, a csalódás, a bánat, a sértés okozta lelki traumák. Csalás, megtévesztés egy üzleti megállapodás során; vagy mást léptetnek elő helyette, esetleg szakmai féltékenységet szenved el. Mélységesen becsapottnak érzi magát, mert túl későn mondták el neki, hogy örökbe fogadott gyermek, ez halálosan megsebezheti, amitől biztosan megváltozik az egész élete. A féltékenység szintén erős kiváltó ok, főként a gyermekek között.”
     De ugyancsak gyakori ok a felháborodás, melyet az egész testben megnyilvánuló reszketés, álmatlanság, dühroham, fejfájás követ.

Beállítottság, viselkedés:
Általában lendületes személyiség, keményen és gyorsan dolgozik, és másoktól is hasonlóan lelkes munkát vár el. Magabiztos, igen határozott. Versengő típus, ami már gyerekkorában megmutatkozik. Tele van lelkesedéssel, de ugyanakkor nyugtalansággal is. Gyakran feszült, és túlságosan aggodalmaskodó. A legcsekélyebb dolog is felingerli, veszekedős, szőrszálhasogató és türelmetlen.
     Finnyás, különösen a rendre és a pontosságra kényes. Szobájában még betegsége idején is rendnek kell lennie, és pontosan akarja tudni, hány darab homeopátiás golyócskát kell bevennie. Ellentmondást nem tűr, hibáit nem ismeri be, sosem tesz magának szemrehányást. Bosszúálló, haragtartó.

A szer adása javasolt azoknak a felnőtteknek és gyermekeknek, akiknél a panaszok dührohamot, hivatali vagy otthoni elhúzódó mentális stresszt vagy az egyénileg kitűzött célok elérésének kudarca miatt érzett csalódást követően alakultak ki.
     Felpörgetett idegrendszere miatt túlérzékeny az érintéssel, a fájdalommal, a zajjal, a szagokkal, a zenével, az ételekkel és a gyógyszerekkel szemben. Éber alvó, bárkire megharagszik, aki felébreszti. Fokozottan ingerlékennyé válik, ha nem tudja kialudni magát.

A Nux vomica típusú gyermeknek éltető eleme a lázadás. Már tinédzserkorában az elsők között kezd inni és dohányozni. A gyermek testi és lelki értelemben is fázós. Ellenszenves, ingerlékeny és veszekedős.

Testi tünetek:
A Nux vomica alkatú ember hasa puffadt, belei gázosak. Ez evés után kb. egy órával a legkifejezettebb, különösen, ha húst, tejet vagy hideg ételt fogyasztott. Ezen ételféleségek után más tünetek is kifejlődhetnek, például fejfájás és légúti panaszok. Zsíros és fűszeres ételeket kíván enni. Hajlamos a székrekedésre, gyakori, de sikertelen székletürítési ingerei vannak.
     A székrekedést fejfájás, émelygés és az ételekkel szembeni undor kísérheti. A fejfájás fokozódik reggel vagy bármilyen erőfeszítéstől. A fejfájás még az ágyban fekve kezdődik, előrehajlástól, fénytől, zajtól, naptól, a szem kinyitásától vagy szemmozgástól, köhögéstől fokozódik. A meleg, a pihenés és a fejre gyakorolt nyomás némi enyhülést nyújt. A fejfájással, az emésztési panaszokkal vagy az izgatottsággal egy időben a Nux vomicát igénylő alkatnak nappal híg orrfolyása lehet, éjjel azonban az orra bedugul. Ezek a légúti tünetek zárt helyen, különösen meleg szobában rosszabbodhatnak, a szabadban javulhatnak. Hideghatástól és kitakarástól a tünetek fokozódnak. Különösen a száraz hidegre, huzatra érzékeny, a nyirkos, nedves idő néha megkönnyebbülést hoz. Ébredéskor, éjjel, éjfél körül, hajnali 3 és 4 óra körül rosszabbul érzi magát. Végtagjaiban izom görcsök, valamint különféle izomrángások jelentkezhetnek.

Kulcstünetek:
Erősen becsvágyó, a célok és a sikervágy szabályozza az életét. Ingerlékeny és türelmetlen, nem bírja elviselni a sorban állást, szidja a többi autóst. Ítélkező és igényes. Durva, veszekedős természetű. Erős a libidója. Fázós. Túl sok kávét, alkoholt, élénkítőszert fogyaszt.
     Hajnali négy órakor felébred. Érzékeny a zajra, a szagokra, a fényre, az érintésre, az öltözék szorítására, különösen a dereka körül. Gyakori, de eredménytelen székletürítési inger.

Rosszabbodás: túlzásba vitt evés után (különösen fűszeres vagy zsíros ételek után); gyógyszerfogyasztástól (akár élvezeti, akár terápiás célú); hosszan tartó szellemi vagy érzelmi stressz helyzettől; hideg vagy szeles időtől; elégtelen alvástól, vagy ha felébresztik álmából; zajtól; fénytől; érintéstől.
     Javulás: pihenéstől; zavartalan alvástól; erős nyomástól; nyirkos időben.

Akut panaszok:
Ideges nyugtalanság, alvászavar, düh, fejfájás; emésztési panaszok, émelygés, gyomorégés, bélgörcs, váltakozva hasmenés vagy székrekedés, májgyulladás, idegesség okozta bélpanaszok, sérv, húgyhólyaggyulladás; láz, ismétlődő tüsszögési rohamok, meghűlés, hátfájás, lumbágó, görcsök, allergiák, asztma, csalánkiütés, fekélyek.

A Nux vomicát – több más szer mellett, melyeket a bevezetőben már felsoroltam – gyakran alkalmazzák az alkati kezelés kezdetén salaktalanító szerként.

Feltéve: 2011. december 4.


Catherine R. Coulter Nux vomica portréja

Nem vitás, hogy a Nux-alkatú emberek, ahogy a homeopata-szakirodalom őket lefesti, sokszor agresszívek, uralkodni vágyók, könnyen felingerelhetők, kiabálók, veszekedősek, másokra „nyomást gyakorlók”, sőt olykor alattomosak és gonoszak, de a következő portré megpróbálja ezt a képet kissé kiszélesíteni, és igyekszik a kiegyensúlyozott és fegyelmezett, még ha továbbra is feszült és ideges Nux vomica-típussal is foglalkozni. Hahnemann Nux-portréja végén maga is megemlítette, hogy a Nux vomicának a kellemetlen adottságai mellett értékei is vannak, mindenekelőtt a helyes és a helytelen, a jog és a jogtalanság iránti finom, erős és helyes érzék.

A nagy tisztítószer

A Nux vomica a Sulphur mellett a második szer, melyet egy alkati kezelés során első szerként alkalmazni szoktak, különösen akkor, ha a páciens korábban sok allopatikus gyógyszert kapott. Ezek káros mellék- és utóhatásainak kiküszöbölésénél e két szer gyakran felcserélhető, mert „egymásnak csaknem minden betegségben kiegészítő szerei” (H. C. Allen). Mégis, a Sulphur elsősorban a szteroidok és az antibiotikumok mellékhatásai ellen, míg a Nux azokban az esetekben segít, amikor a beteg sok más gyógyszert szedett, melyek közé az ú. n. természetgyógyászati szerek is beletartoznak, mint például a gyomorkeserűk, a gyógynövények stb. De akkor is használ a Nux, ha a beteg valamilyen okból, többnyire a sok gyógyszer szedése miatt, érzéketlenné vált a saját alkati szerére, és akkor is, ha az alacsony potenciában alkalmazott homeopátiás gyógyszerek komoly első rosszabbodási tüneteket okoznak. A Nux ilyenkor stabilizálja a szervezet túlérzékeny reakció-készségét.

A Nux és a Sulphur nem csak a gyakran alkalmazott allopatikus gyógyszerek, hanem az ú. n. tudatra ható vagy hallucinációkat kiváltó drogok mellék- és utóhatásait is képes kezelni. Az utóbbi főleg akkor segít, ha a páciens már szakított káros szokásával, de legalábbis úton van efelé. Ekkor a Sulphur abban segít, hogy a testetlenné vált lélek visszataláljon a valóságba, a lélek és a szellem megszabaduljon a drogok romboló hatásaitól. A Nux pedig olyankor segít, amikor a beteg nem is hajlandó vagy nem képes lemondani a kábítószerekről, oly módon, hogy enyhíti a drogok iránti vágyat, csökkenti a függőséget és megszabadít az elvonási tünetektől.
     Ezen tulajdonságai miatt a Nux vomica az alkoholfüggőségnél is felbecsülhetetlen szolgálatot képes tenni. Használható elsősegélyként is a másnaposság ellen. A krónikus esetek kezelésénél esetleg fellépő delirium tremens esetén is a Nux a legfontosabb szer.
     Azoknál az alkoholfüggőknél is használ, akik észrevétlenül növelik mindennapi alkohol-adagjukat anélkül, hogy eleinte bármilyen tünetük lenne. Egyáltalán a Nux vomica mindenfajta alkohol-problémánál segít, legyen az egyszeri vagy krónikus, ritka vagy gyakori, elvonás előtti vagy utáni. A Nux vomica a klasszikus homeopátiás szer a drog- vagy a túlzott alkoholfogyasztás miatt fellépő jellembeli eltorzulásoknál.

A Nux vomica azon homeopátiás szerek közé tartozik, melyeket gyakran lehet ismételni. Erre azokban az esetekben, amikor valakit a függőségből kell kiszabadítani, szükség is van. Általánosan fogalmazva, a Nux vomica-alkatú ember hajlamos a függőségre és a túlzott élvezetekre. Másképp kifejezve, olyan ember, aki keményen dolgozik, de keményen kiveszi a részét az élvezetekből is. A napközbeni kemény munka után a Nux számára a nagy evések, ívások, a mindenféle izgató- és élénkítő-szerek – étel, ital, cigaretta, kávé – fogyasztása jelenti a kikapcsolódást. A Nux ezeknek az embereknek segít a függőségüktől való megszabadulásban, azáltal, hogy erősíti elhatározásukat, hogy lemondjanak e szerekről.

A Nux vomica-alkat a gyógyszerek és az izgatószerekkel való visszaélés miatt nem csak egészségét teheti tönkre, nem csak testileg és lelkileg roppanhat össze, hanem annyira megmérgezheti magát, hogy kiválasztó funkciói leállnak, Kent szerint „ellenkező irányba mozognak”. Például nem tud hányni, holott rosszul van erős hányingerrel, nem tud vizelni, holott erős vizelési ingere van, nem tud székelni, mert a széklete állandóan visszacsúszik, beleiben „szabálytalan a perisztaltika, a béltartalom egyszerre előre és hátra mozog” (Borland). A potenciált Nux vomica mindezekben az esetekben felbecsülhetetlen segítséget jelent.

Ideges ingerlékenység és túlérzékenység

A Nux vomica-típus jellemző ingerlékenysége testi látható tünetként, mint „agyon strapált idegek”, vagyis az egész test vagy egyes részeinek ideges rángása, reszketése és rengése által jelentkezhet, mely a központi idegrendszer megbetegedését mutatja, és a különböző érzékenységekre – „túlérzékenység az érzéki hatásokra” (Hahnemann) – adott válaszként lép fel.
     Különösen a szagok (parfüm, cigaretta, virágok) zavarják, szinte beteggé tudják tenni, ezért jó szer a virágporokra, fákra, füvekre, állatszőrre, penészgombára való allergiánál.
     A világos fényt sem bírja elviselni, ezért mindig napszemüveget hord. De a leggyakoribb a zajokra való érzékenysége. Még az ébresztőóra ketyegése is idegesíti. Ha albérletben vagy kollégiumban vagy szállodában lakik, szinte hisztérikusan reagál a felülről, oldalról, lentről jövő zajokra. Ilyenkor fékezhetetlen haragjában a falat üti, és hangosan üvölti át véleményét a szomszédoknak. A legkisebb zajban sem képes dolgozni, ellentétben a Sulphurral, aki kifejezetten élvezi, ha zaj van körülötte a munka alatt is.

A hideggel szemben is túlérzékeny, a legkisebb huzatot megérzi. Ha valaki lehűlés után elkezd tüsszögni, akkor nagyon gyakran a Nux vomica az a szer, mely a fenyegető megfázást elháríthatja [és az Aconitum vagy inkább a kettő egymás után].
     Gyomra is érzékeny, hajlamos a gyomor- és nyombélfekélyre. És ma olyan divatos betegségekre, mint a csuklás, böfögés, gyomorégés, a has érintésérzékenysége melletti bélgörcs. Mindezek a tünetek a máj elégtelen működésére és a nem megfelelő emésztésre vezethetők vissza.
     Mivel a Nux-alkat szereti a fűszerezett és nehéz ételeket, e működési zavarok komoly emésztési problémákhoz vezetnek. Gyomra végül olyan érzékennyé válhat, hogy meg kell változtatnia étkezési szokásait.
     Holott a Nux-alkat, amíg gyomra bírja, nagyon kedveli a csípős étkeket, mert ezek is az izgalom és a melegség érzetét adják neki. De nem csak a jó ételeket szereti, hanem ezek tálalására is nagyon érzékeny. Ebben a Nux a kényes macskához hasonlít, míg a Sulphur a kutyára.
     Furcsa módon a zsírt is szereti, sőt minden étkezéshez megköveteli a maga zsíradagját, amit ráadásul jól meg is tud emészteni. Gyakran meg van róla győződve, hogy csak az állati fehérje képes neki az élethez szükséges energiát megadni.

Könnyen ingerelhető természete az alvását is megnehezíti. Egyfelől nehezen tud elaludni a fejében keringő gondolatok miatt, másfelől ha már elaludt, alvása sokszor felületes, melyből a legkisebb zaj is újból felébreszti. A hajnali 3 vagy 4 órakor való felébredés, ami után csak órákkal később tud ismét elszundítani, kulcstünete a Nux vomicának. Ezért ha egy mód van rá, egyedül szeret aludni a szobájában.
     Ennek az alkatnak a fájdalomküszöbe is nagyon alacsony. Már a közepes fájdalmak is kontrollálhatatlan és dühödt türelmetlenséget vagy teljes enerváltságot idéznek elő nála. A kis fájdalmakat folyamatos nyafogással, szemrehányásokkal, perlekedéssel viseli.

A Nux vomica-alkatú ember olyan sok mindenre és olyan nagyon érzékeny, hogy gyakran elájul. Például hirtelen felindulástól vagy forróságtól, a menstruáció vagy a terhesség alatt, egy emberekkel zsúfolt teremben, de ami a meglepő, ennek ellenkezőjétől, egy a friss levegőn tett sétától is.
     Jellemző rá a vértől való iszonyodás, a vér láttára gyakran elájul, ezért előfordul, hogy egy Nux-alkatú fiatalember emiatt felmentést kap a katonáskodás alól.
     Kifejezetten érzékenyen reagál a környezetében előforduló egyenetlenségekre. Talán azért, mert ez megzavarja az amúgy is instabil érzelmi és lelki egyensúlyát. Tisztaság, célszerűség és rend fontos a lelki nyugalma számára. Pedánsága miatt gyakran érzi úgy, hogy egy környezet irritálóan hat rá. Amint úgy látja, hogy a rendről alkotott elképzelését valaki vagy valami megzavarja, rögtön ingerlékennyé válik, és veszekedni kezd. Jellemző erre az alkatra, hogy a dolgokat kínoson pontosan és mindig ugyanazon a módon hajtja végre, például képtelen egy gyümölcsöt élvezni, ha azt nem úgy hámozzák meg, ahogy ő szokta, vagy felháborodik, ha valaki nem úgy ágyaz be, ahogy az az ő szokásának, elképzelésének megfelel.
     Számos alkati szer van, mely bizonyos helyzetekben igényes, de a Nux vomica alkat csak az Arsenicumhoz hasonlítható abban a tulajdonságában, hogy mindent, amit csinál, végtelen gondossággal teszi. „Minden munka, amit érdemes elvégezni, megérdemli, hogy jól csinálják” – ez a Nux-alkat mottója, míg az Arsenicum még ennél is tovább megy, szerinte ugyanis „minden munka, amit érdemes elvégezni, megérdemli, hogy eltúlozzák”.
     Előfordul, hogy a Nux-személyiség annyira eltúlozza az aprólékosságot és gondosságot, hogy az megszűnik pozitív tulajdonság lenni, és inkább megszállottsághoz hasonlít, mely környezete számára csapássá válik.

A Nux vomica-alkat az általa szemrehányásnak vett legkisebb megjegyzéstől megsértődik, és azonnal rátér a másik szidására, és mint egy sündisznó a tüskéit, úgy használja szidalmait önmaga megvédelmezésére. Ezt teszi akkor is, ha érzi, hogy nincs igaza. Ilyenkor attól sem riad vissza, hogy becsmérlő, sőt káromkodó, csúnya kifejezéseket használjon akár még a legjobb barátaival vagy rokonaival szemben is.

Ha ingerlékeny hangulatban van (többnyire azért, mert valami nem úgy megy, ahogy ő szeretné), a legkisebb kellemetlenséget személyes sértésnek fogja fel, ami miatt jelenetet csinál, tekintet nélkül arra, hogy igaza van-e vagy sem, illetve arra, hogy nyilvános helyen van-e vagy otthon. Nagyon gyakran érzi úgy, hogy mások félreértették, és ez azonnal haragot, gyűlölködést vált ki nála.
     Semmiféle kritikát nem visel el, ilyenkor dühroham fogja el, melyben szinte meg tudná fojtani az őt bírálni merészelőt. Miközben maga nagyon érzékeny a nyers modorra, ez nem gátolja meg abban, hogy ő maga durva és igazságtalan legyen másokkal. Ez az alkat jól ismert arról, hogy autóvezetés közben ingerülten reagál, dühösen szid másokat, mindenkit kritizál.

De nem csak a hangulata, hanem a viselkedése is sokszor feszült, zord és izgatott, melyek belső nyugtalanságának és annak külső jelei, hogy nem bírja elviselni, hogy a dolgok menete ne az általa meghatározott irányban alakuljon. Ugyanakkor, azt sem képes elviselni, hogy minden túlságosan rendben legyen, ilyenkor ő maga teremt felfordulást, hogy felborzolja a kedélyeket és nyugtalanságot idézzen elő, ami miatt aztán újra panaszkodhat és másokat szidhat.

Nux vomica egyik kulcstünete a görcsös állapot, mely mind a szűkebb értelemben vett görcsöt, mind a görcsös rángatódzást és rohamot felöleli. Ez nem csoda, hiszen „a strychnin-mérgezés legfeltűnőbb jelei a görcsök és a rángatódzás” (Clarke). A Nux vomica-alkatnál ez a görcsös állapot testi szinten leginkább a belek, a végtagok, a hátgerinc (lumbágó) görcseiben, a nők szülés alatti görcseiben, a köhögés-, tüsszentés- és csuklás-rohamokban, és a legkisebb érintésre való összerándulásban jelentkezik.
     Érzelmi szinten a görcs megnyilvánulásainak nevezhetjük a rövid, de heves dührohamokat, a hisztérikus kitöréseket és a mértéktelen nevetést, melyek a mélyebben fekvő feszültség szelepeinek tekinthetők. Itt kell megjegyezni, hogy a Nux-alkatú embereknek gyakran van csikorgó vagy karcos hangjuk, ami az ingerlékenység benyomását még jobban felerősíti.
     Mindezen kellemetlen tulajdonságai kiváltképp azért okoznak problémát az életében (és környezete életében), mert még kísérletet sem tesz arra, hogy fékezze természetét. Sőt, mindazokat, akik akár a legnagyobb jóindulattal ilyesmire akarnák a figyelmét felhívni, a fent már említett agresszív és támadó védekezésével teljesen elidegeníti magától. Így aztán a saját természetét érintő véleményeket meg se hallja, nem hogy megpróbálna változtatni rajtuk. Ebben a tekintetben ez az alkat úgy viselkedik, mint egy gyerek, akinek nincsenek gátlásai és önuralma. Feltehetőleg azért, mert felháborító, kellemetlen viselkedése neki magának megkönnyebbülést és a hatalomnak egyfajta érzetét adja meg számára.
     Még az ügyes és sikeres Nux-alkatú üzletemberrel is előfordul, hogy valami kicsiség miatt akkora botrányt csinál, ami a civilizált viselkedésnek tökéletesen ellent mond, és mindeközben a legkevésbé sem érdekli, hogy milyen hatást tesz másokra, esetleg az üzletfeleire. Annak az üzletembernek, aki egyetlen társalgást vagy eligazítást sem tud befejezni anélkül, hogy ne üvöltene a beosztottjaival, vagy egyetlen tárgyalást sem tud végigülni, hogy partnereivel ne veszekedjen, vagy ne sértse meg őket, biztos, hogy sürgős szüksége van magas potenciájú Nux vomicára. Még akkor is, ha ez a típus a következő pillanatban gyakran lecsillapodik, és úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Egy Nux vomica-páciens nagyon találóan így festette le magát: „Én nem kapom a gyomorfekélyt, hanem magam csinálom.”

Ez a veszekedős, nyers, másokat folyton megbántó, arrogáns viselkedés oda vezet, hogy környezete, főleg munkatársai – bár becsülik munkáját –, de nem szeretik, félnek tőle és lehetőleg elkerülik. Kontrolálatlan ingerlékenysége és vádaskodó viselkedése a barátságokat és a családi boldogságot sem kíméli, sőt idővel tönkre is teheti. Ez még azoknál a Nux-embereknél is így van, akik megpróbálják az általuk tönkretett hangulatot rendbe hozni, hát még azoknál, akik soha nem is látják be, hogy ők maguk az okai a diszharmóniának. Ezért a magas potenciájú Nux vomicát mindig számításba kell venni olyan betegeknél, akiknél a „biztosíték hamar kiég” vagy robbanó dührohamaikkal kapcsolatokat, sőt életeket veszélyeztetnek.
     A Nux-alkatúaknál előfordul, hogy rossz hangulatukat vagy lesújtó véleményüket nem hangos szavakkal, hanem visszahúzódással, sértett, kínos izolációval hozzák a világ tudtára. A kérdésekre kelletlenül, röviden és epés gúnnyal válaszolnak. Ezt a „taktikát” a dührohamos viselkedéssel variálják.

Mind a munkatársaknak, mind családtagoknak állandóan alkalmazkodniuk kell a Nux-alkatú partner hangulataihoz. Ez a hangulat akár jó, akár rossz, a Nux-alkat megköveteli, hogy környezete mindig hozzá igazodjon. Állandóan feszült lénye is az elmezavarokra hajlamossá teszi. Ez különösen akkor fenyeget, ha becsületét érzi megsértve vagy becsvágyát éri csalódás.

A Nux vomica-alkatú ember nem csak beszédében, de tetteiben is erőszakosságra vetemedhet. „Házsártosság a tettlegességig”, és „üt haragjában”, írta róla Hahnemann és Kent. És Hahnemann ehhez még hozzátette, hogy nem csak üti a vele állítólag szembehelyezkedőt, de destruktív módon a tárgyakat is dobálja maga körül. Sőt, kegyetlen és gonosz, sőt bosszúálló is tud lenni.
     Destruktívitása saját maga ellen is fordulhat. Nux vomica egyike a leggyakoribb alkatoknak, melyeknek öngyilkossági hajlamai lehetnek. Tettének végrehajtásában csak a testi fájdalomtól való félelme akadályozza meg. Coulter asszony ehelyütt számol be egy férfi betegéről, aki munkahelyének elvesztése után akart öngyilkos lenni. Mivel egyébként is Nux alkatú volt (munkahelyét is lehetetlen viselkedése miatt vesztette el), magas potenciájú Nux vomicát adott neki. Eredménytelenül. Ezután a másik nagy „öngyilkos”-szerrel, az Aurum metallicummal próbálkozott, de az sem segített. Mivel a férfi állandóan panaszkodott, jajgatott, ezután Pulsatillát adott neki, C 10 000-t naponta egy egész héten át. Ez hatott, a férfi kevesebbet beszélt az öngyilkosságról. Ezután ismét Nux-ot kapott, ami eredményesen lezárta az ügyet. Coulter asszony ebben azt a szakirodalomban megtalálható állítást látta igazolva, hogy a Nux vomica és a Pulsatilla sajátságos kapcsolatban állnak egymással, de sokszor csak együtt képesek egy helyzetet megoldani, amit egyedül soha nem érnének el.

Mindazonáltal, ahogy arról a bevezetésben már szó volt, a Nux vomiva érzékenységének van egy pozitív oldala is, mégpedig a „finomság” és a másokra való odafigyelés. Mivel a Nux-alkatú ember érzései nem mélyek, mintegy közvetlenül a „felszín alatt” fekvők, nagyon érzékeny, és ha ő maga éppen kiegyensúlyozott állapotban van, ez az érzékenység másokkal szemben olyan szelídséget, tapintatot, odafigyelést eredményezhet, melyre sokan nem képesek. Rendkívül együttérző, őszinte részvétet tanúsító tud lenni, és olyan eseményeknél, melyek megérintik, nagyon érzelmes, segítőkész, mások szenvedése láttán láthatóan lesújtott.
     Lénye tehát gyakran a szelídség és a gyűlölködő ingerlékenység elegyéből tevődik össze. Az a Nux-férfi, aki munkahelyén terrorizálja a beosztottait, családtagjaival rendkívül finomam, megértően bánhat, őszintén kedvelheti az állatokat, és mélységesen felháborodhat, ha bántják őket. De ennek a fordítottja is lehetséges, munkahelyén kedves és előzékeny, és a családtagjait terrorizálja. Az erényeknek és a jellemhibáknak ezen egymásmellettisége különbözik más alkati szerek, például a Lachesis kettősségétől, mert ellentétben az utóbbival, a Nux ennek nincs tisztában, vagy ha igen, őt magát ez nem zavarja. Ezért nem is akar ezen változtatni, minek következtében nem adja a magával viaskodó, meghasonlott ember képét.

A Nux-alkatú férjek feleségei nem szenvednek férjük lehetetlen természetétől, mert a Nux-férjek őszinte érdeklődést és szeretetet mutatnak asszonyaik iránt, legalábbis a négy fal között. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a Nux-férfi érzelmei erősek, és kifejezett férfias energiával rendelkezik, ami a nő számára egy csomó fogyatékosságot kiegyenlít.
     Egy homeopata számára nagyon érdekes megfigyelni, hogy a Nux-házastárs, akár férfi, akár nő, milyen gyakran hajlandó házastársának a saját egészségével kapcsolatos, állandóan ekörül keringő neurotikus viselkedését elviselni, sőt támogatni.

A csaknem azonos alapanyagú, inkább női szer, az Ignatia, férfi ellenpárjaként nem meglepő, hogy a Nux vomica egy boldogtalan, romantikus szerelem esetén is jó szolgálatot tesz. Úgy tűnik, hogy olykor a gorombaságnak, a keserűségnek, az alkoholizmusnak és más idegi bajoknak egy csalódott és illúzióromboló szerelemben van a gyökere.
     Az irodalomban ennek mintaképe az Elfújta a szél című regény Rhett Buttler kapitánya (akit a híres amerikai filmben Clark Gable alakított), akiben a Nux fent említett tulajdonságai – például a gorombaság, párosulva az általa becsült emberek különleges és gyengéd tiszteletével – nagymértékben megtalálhatók.

A Nux-alkat lehet élénk és derűs is, de soha nem olyan szívélyes, mint például a Phosphorus. A nagyvonalú impulzusok és érzelmek szintén nem idegenek a számára. De ha úgy érzi, hogy többet követelnek tőle, mint amennyire ő hajlandó, megint csak dühkitöréssel reagál.

Végezetül említést kell tenni egy másik Nux-alkatról: a nyugodt, magán uralkodó, visszafogott típusról, mely akkor is ilyen, ha belül forr a méregtől. Ez a fajta Nux többnyire olyan családból származik, melyben állandóan feszültség és veszekedés uralkodott, és ezért Nux-alkatúként elhatározta, hogy ő más lesz. Még akkor is, ha rendkívüli képességei vannak és nagyszerű dolgokat hozott létre, ez a Nux-típus úgy viselkedik, mint aki nincs tisztában saját értékeivel. Bár természeténél fogva ő is instabil, érzelmeit tökéletes kontroll alatt tudja tartani. Egyszerűen nem engedi meg magának, hogy kimutassa érzelmeit, vagy hogy akár legyenek érzelmei. Ha mások azt akarják megtudni, hogy mit szeretne, a legmélyebb őszinteséggel válaszolja, hogy neki teljesen mindegy.
     Ez az őszinte érdektelenség meghatározza ennek a típusnak a viselkedését és motivációit, és intellektuális feddhetetlenséget és erkölcsi megvesztegethetetlenséget kölcsönöz neki. Ezért nem véletlen, hogy az ilyen típust gyakran kérik fel döntőbírónak, vagy maga választja a bírói hivatást.

Coulter asszony ezt az őszinte érdektelenséget pozitívan értékeli, és az érettség, valamint a jog és az erkölcsi érzék iránti tudat jelének tartja. Ezzel én kénytelen vagyok vitába szállni, és azt mondani, hogy mai világunkban, amikor mindenkinek választania kellene a jó és rossz között, ez a fajta viselkedés ugyan lehet az ügyes diplomácia, de semmi esetre sem az erkölcsi értékek iránti érzéknek a jele. Sőt, abban a mondatban, melyet Coulter asszony egy Nux-páciensétől idéz, aki ezt mondta magáról: „Olyan megnyerő és diplomatikus voltam, hogy minden hitelemet és szavahihetőségemet elveszítettem”, nagyonis benne van az értékek iránti közömbösség, az a fajta érdektelenség, melynek – kissé eltúlozva – még az is mindegy, hogy a rabló vagy a pandúr győz-e – bár rendszerint csak addig, amíg a dolog őt magát nem érinti.
     Nagy valószínűséggel az a viselkedés, melyet ma oly sokan mutatnak, hogy t. i. úgy végzik a munkájukat, hogy azzal semmilyen erkölcsi vagy szellemi céljuk nincs, szintén e Nux-féle közönyösségből, érdektelenségből ered, és ez minden, csak nem az érettség és pláne nem az erkölcsi érzék jele. Ez megint egy olyan tulajdonság, melyet adott történelmi kor hozott felszínre, és mivel a Nux vomica természeténél fogva eleve ilyen, a mai kor egyik leggyakoribb szerévé vált.

Feltéve: 2012. április 13.

Szellemi alkat és intellektus: A modern ember és a reneszánsz embere

A szakirodalomban a Nux vomica homeopatikus szert a „menedzser”-szernek, az elfoglalt, agyonhajszolt üzletemberek szerének szokás nevezni. Ez a vélemény azonban megfordítható, vagyis az is igaz, hogy a mai modern élet a Nux vomica-patológiához vezet. Ez magyarázza meg azt a tényt is, hogy más alkati szerek is időnként Nux vomica-állapotba kerülnek. [És azt is, miért találkozunk manapság annyi, egyre több Nux vomica alkatú emberrel. A mai munkahelyi, egzisztenciális harc, a kiszolgáltatottság, a „csendőr”-szellem elburjánzása az élet minden területén, csak fokozza ezt a tendenciát.]
     Mivel a Nux-alkat számára a munka és az előmenetel a legfontosabb – érzelmi életét feláldozza a karrierjéért –, a stressz és a félelem arra ösztönzi, hogy egyre többet dolgozzon. Ezért a munka nélkül eltöltött időt unalmasnak, érdektelennek és elvesztegetett időnek tekinti. A Nux-emberek nem tudják életüket munka nélkül elképzelni, és ez nemcsak az állandó feszültségben élő üzletemberre, hanem például a nyugalomban dolgozó matematikusokra vagy komputer-szakemberekre is érvényes. Mindkét típus hajlamos arra, hogy többet vállaljon, mint amit elbír, mert saját tűrőképességének határait nem ismeri fel.
     Munkamániájában a Nux vomica nagyon hasonlít az Arsenicumra, ezért e két alkatot sokszor csak testi tüneteik és a modalitások alapján lehet megkülönböztetni. Míg Arsenicum kifejezetten „reggeli ember”, addig fontos tünet, hogy a Nux vomica alkatnak a hangulata, és nagyon sok testi és szellemi tünete reggel rosszabb, mint este.
     Coulter asszony ehelyütt figyelmeztet arra, hogy egyetlen szert sem szabad egyetlen tünet vagy modalitás miatt kizárni, illetve kiválasztani, akármilyen különleges vagy fontos is ez a tünet.

Mint már eddig is láttuk, a homeopatikus polychrestek saját ellentétüket is magukban hordozzák, ezért nem csoda, hogy a Nux a testi, szellemi munka-undornak is a hatásos szere. A hiányzó koncentrációkészség, a türelmetlenség, a szellemi kimerültség jellemző erre az állapotra. A Sulphur szintén alkalmazható szellemi kimerültség esetén, a különbség a két szer között az, hogy Nux ilyen állapotban az önálló gondolkodástól irtózik a legjobban, de olvasni vagy idegen szöveget tanulni még mindig képes, míg a Sulphurnál a szellemi fásultság már régen fennáll, de még mindig képes újabb ötletek kieszelésére.

Hahnemann szerint a Nux tele van „rendkívüli félelmekkel”. Első szerként jön szóba olyan fiatal embereknél, akik szeretnének valamit alkotni, az életben valamit elérni, de fogalmuk sincs, hogy hogyan. Ugyancsak erre a szerre kell gondolni azoknál a középkori férfiaknál is, akiknél az úgynevezett midlife crisis lép fel. Például, akik úgy érzik, hogy valamit elmulasztottak az életben, és ezek miatt bánkódnak (a nőknek ilyenkor rendszerint Lachesisre van szükségük).

Nux félelmeiben és az egészsége féltésében is hasonlít az Arsenicumhoz, de e félelmei nem annyira erősek, mint az utóbbinak. Az orvoshoz való járkálás sem annyira fontos számára, mint az Arsenicumnak. De azért a többi (tipikusan férfi) alkati szernél (például Sulphur és Lycopodium) többet foglalkozik a saját egészségével. Ellentétben e két említett alkattal, Nux észleli, ha fizikailag túlterheli magát, ha visszaél testi vagy szellemi erejével.
     A Nux vomicáról nem szabad elfelejtkezni az olyan hipochondernél sem, aki állandóan saját bajával foglalkozik, csak arról beszél, és aki számára egy betegség esetén úgy omlik össze az egész világ, mint másoknál csak a legnagyobb szerelmi bánatnál.

A türelmetlenség nagyon fontos vonása a Nux-alkatnak. Ő az, aki mindig siet, mindig időhiánnyal küszködik. Coulter asszony e tulajdonság szemléltetésére ehelyütt egy Napóleon-anekdotát mesél el. Napóleon, amikor valaki szívességet akart tőle kérni, ezt mondta: „Kérjen tőlem, amit akar, csak ne több időt!”
     Mivel a Nux-nak ahhoz, hogy szellemileg produktív legyen, teljesen nyugodt, hosszú és megszakítás nélküli időre van szüksége, rettenetesen dühös lesz, ha megzavarják a munkájában (amiben pont az ellentéte Sulphurnak, aki a megszakítások ellenére dolgozni tud, sőt azok csak serkentőleg hatnak rá).
     Türelmetlensége olykor rossz időérzékével függ össze, mely zavart vagy teljesen torz is lehet. A Nux nem csak másokkal, de saját magával is nagyon türelmetlen tud lenni, például, ha valamit nem tud elsőre megoldani. Ilyenkor gyerekként toporzékol, felnőttként földhöz vág valamit, vagy dühösen harcol az őt hátráltató fizikai akadállyal, például rángatja vagy elrúgja az őt akadályozó tárgyakat.
     Akkor is hajlik a dühkitörésre, ha megvárakoztatják, vagy tervei, vágyai ellenállásba ütköznek. Nem tudja elviselni, ha valaki ügyetlenebbül csinál valamit, mint ő, és ilyenkor nem tudja megállni, hogy ne tegyen bántó megjegyzéseket. Rettenetesen felizgatja, ha mások lassabban tanulnak vagy értenek meg dolgokat, mint ő, szinte már kétségbeesésbe kergeti, ha mások nem úgy haladnak, mint ahogy elvárja tőlük.
     A Nux-alkatú ember örül, ha másoknál hibát talál, amit kijavíthat. Ezért sokszor könyvkiadó, újságíró vagy ügyvéd lesz belőle. Ellentétben a Sulphurtól, aki azokért a hibákért kritizál másokat, melyeket maga is elkövet, a Nux azokért a hibákért veszekszik, melyektől ő mentes, míg azokkal az emberekkel viszonylag türelmes marad, akik a maga által is elkövetett hibákat követik csak el. (Arsenicum felülmúlja mindkét alkatot, ő mindenkit mindenért kritizál és szid).

Coulter asszony az elmondottak illusztrálására ehelyütt egy profi-golfozó esetét mesélte el, aki izületi gyulladása miatt kereste fel. A Nux egyike e betegség elleni fontos szereknek (Rhus-t, Bry, Kali-bi, Puls stb. mellett), és akkor jön szóba, ha a tünetek nedves, esős időjárásban javulnak, és hideg, szárazban rosszabbodnak, ami kétségtelenül szokatlan és feltűnő modalitás ennél a betegségnél.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy a Nux goromba, éles és türelmetlen külseje alatt sokszor lágy szív bújik meg, amit Coulter asszony egyik páciense így fogalmazott meg: „Nem értem, miért félnek tőlem az emberek. Nem látják, hogy valójában egy fogatlan oroszlán vagyok, aki ugyan veszélyesen ordít, de senkit nem tudna megharapni?”

A Nux-alkatú ember általában ügyes, ötletgazdag, hatékony, sőt tökéletességre törekvő [illetve arra, amit ő tökéletesnek tart] a munkájában. A kicsiségekre is figyelő, érzékeny ember. Nem álmodozó vagy idealista, nincs érzéke az absztrakt ötletek iránt, hanem nagyonis gyakorlatias, a célszerűséget szem előtt tartó. [Ez a tulajdonság manapság ebben a tipikus kérdésben nyilvánul meg: „Mi ebből az én hasznom?”]
     A helyzeteket józanul méri fel, és képes a múlt tapasztalataiból tanulni. Ezt a tulajdonságát saját hibáival kapcsolatban is alkalmazza, ami bizonyítja alapvető becsületességét.
     Mivel Nux nem gyárt ideákat, és nincs meg benne a másokat meggyőző erő, inkább kivitelező, mások ötleteit megvalósító típus, még akkor is, ha ezeket az ideákat nem képes teljes mélységükben megérteni. Ebben is különbözik a Sulphurtól, aki olykor csak beszél, és nem tesz semmit, míg Nux végre is hajtja, amit eltervezett.

Az intellektuális Nux-alkat igyekszik reneszánsz ember lenni, akinek sokféle érdeklődési köre van, és aki meg van győződve róla, hogy a tudás nemesít. [Mára lefordítva: akik azt hiszik, hogy az információk tömkelege és halmozása, érdekesebbé, gazdagabbá teszi a társadalmi érintkezést.] Ilyen típus volt például Goethe, aki rengeteg mindent csinált, és akit a „reneszánsz utolsó alakjának” neveztek, ellentétben honfitársaival, Hahnemannal, Marx-szal, Jung-gal, akik egyetlen munkára koncentráltak egész életükben (mert nagymértékben Sulphur-típusúak voltak).
     Ugyanakkor tudásának gyűjtésében a Nux-alkat rendszeres és válogatós, ellentétben a Sulphurral, aki terv nélkül halmozza fel a tudást. Mivel nagyra becsüli a rendet és a harmóniát, jó érzéke van a szép iránt. Figyelme a részletekre és a kicsiségekre is kiterjed. Egy virág az útszélen ugyanúgy elbűvöli, mint egy székkarfa faragott dísze. Az Arsenicumhoz hasonlóan szinte megszállottá válik e kicsi részletektől.

Általában jó érzéke van a nyelvekhez, jó társalgó, gyors és talpraesett válaszokat ad. Kritikus és agresszív oldala az általa mondott viccekben jut kifejezésre, melyek tele vannak éllel és csípős, maró gúnnyal. Éles nyelvűségének vagy az a következménye, hogy semmi nem menekül meg lekicsinylő vagy gúnyos megjegyzéseitől, vagy az, hogy a társalgás élénk, de semmitmondó anekdotázásba torkollik.

Coulter asszony a Nux-páciens látogatását a homeopatánál élénknek, hatásos megjegyzésekkel és humorral fűszerezett beszélgetésnek írja el. Itt meséli el egy Nux-alkatú asszony esetét, aki szénanáthája miatt kereste fel, és aki korábban egy európai homeopatánál járt, aki különböző alacsony potenciájú szerrel kezelte. Arra a kérdésre, hogy használtak-e ezek a szerek, az asszony ezt válaszolta: „Nem tudom. Annyira el voltam foglalva azzal, hogy fél és egész óránként kicsi szemcséket, váltakozva különböző oldatok néhány cseppjével, és naponta háromszor-négyszer rendszeres időközökben nagyobb golyókat vegyek be – hogy a heti egyszeri különböző nozódákról ne feledkezzek meg –, hogy egyszerűen nem maradt időm arra, hogy tüsszentsek.”

A Nux-alkatú beteg viselkedése nem csak direkt és egyenes (ami olykor üdítő, máskor zavaró), de erősen impulzív is, tele lelkesedéssel, türelmetlenséggel és feszültséggel. Ugyanakkor ez a túlfűtöttsége nem vezet tapintatlansághoz.

A Nux vomica pozitív tulajdonságai idegenek előtt rendszerint rejtve maradnak, ezek csak közelebbi ismeretségben kerülnek felszínre, sőt olykor direkt ki kell őket bányászni. Ez megkülönbözteti sok más alkati szertől, mely igyekszik magáról kifelé a lehető legjobb képet mutatni. Ha viszont valaki meghitt kapcsolatba kerül egy Nux vomica alkattal, rájön, hogy a nyers felszín alatt nagyvonalúság, nemes gesztusokra való hajlam rejlik, aki rokonaival szemben kifejezetten odaadó, és aki örömmel és nagy alapossággal gondoskodik róluk.

(A fotókon Clark Gable Rhett Butlerként és Napóleon)

Feltéve: 2012. május 3.

Tekintély és hatalom

A Nux vomica elemzésének egyik legfontosabb része e típus hatalomhoz való viszonyának a tárgyalása. A Nux-alkatú egyén többnyire saját céljait követi, eközben reálisan méri fel a helyzetet, messzire lát, azon kívül energiáját képes egy célra összpontosítani, mindezek következtében rendszerint sikereket ér el. Bár nincsenek olyan eredeti ötletei, mint Sulphurnak vagy Lycopodiumnak, amibe belekezd, azt szisztematikusan végig is viszi. Gondos és céltudatos munkájával kiköveteli magának a tekintélyt és a vezetést a környezetében. A körülötte élőktől elvárja, hogy azok az ő elvei szerint éljenek, kívánságait teljesítsék és alkalmazkodjanak hozzá. Megkérdőjelezhetetlen engedelmességet vár el az egyszer felállított szabályaival szemben, és nem tűri el, hogy felettük vita kerekedjen.

Szeret mindenben maga dönteni, és szívesen vállalja magára a felelősséget. Ha valami felett átveszi a kontrollt, másoknak már nem enged beleszólást az adott ügybe. Coulter asszony itt mesélte el egy páciensének az esetét, aki aranyere miatt kereste fel (mely gyakori tünete e szernek), és aki a Nux vomicára jellemző módon az étteremben mindig maga akarta eldönteni, hogy társai mit rendeljenek.
     Ebben a tekintetben is hasonlít az Arsenicumhoz, a különbség csak az, hogy amíg Arsenicum az életnek minden területén megpróbálja befolyásolni a hozzátartozóit, addig a Nux megelégszik azzal, hogy csak bizonyos, körülhatárolt területen tegye ezt.

Miközben többnyire ő uralkodik másokon, egy nála erősebb tekintélynek könnyen aláveti magát. Láthatóan nem képes megmaradni a középúton, vagy ő uralkodik másokon, általában zsarnoki módon, vagy őrajta uralkodnak, mert az egyenrangú kapcsolatokat nem tudja fenntartani és elképzelni sem.
     [Én ezt a mentalitást Magyarországon nem ismertem. Amikor 1975-ben kivándoroltam Németországba, ez volt az egyik nagy újdonság a számomra: a németek képtelenek voltak az egyenjogú kapcsolatra. Vagy nagyképűen, szinte zsarnoki módon a uralkodtak, vagy szolga módon engedelmeskedtek, a középutat nem ismerték, még a fiatalemberek között sem. Azt hiszem, ez is azt tanúsítja, hogy a Nux sok rossz tulajdonsága, azaz a Nux-alkat kialakulása, a modern világ elvárásainak, vagy mondhatjuk így, eltorzulásainak a következménye. Hiszen Németország, különösen a 70-es, 80-as években, sokkal előrébb járt a modernségben, mint Magyarország, tehát ott előbb voltak ilyenek az emberek.]

Sok esetben a Nux érzékeny büszkesége az, ami nem engedi, hogy mások akarata érvényesüljön. Ezért a legkisebb ellenvetést és kritikát sem képes elviselni, akkor sem, ha nyilvánvalóan nincs igaza. És teszi ezt akkor, amikor a maga számára mindig jogot formál, hogy másoknak folyton megmondja, mit tesznek rosszul, illetve folyton ő instruál másokat, hogy azok mit tegyenek.
     A hatalom iránti szeretete az állandó versengésben is megmutatkozik. Mindig figyel arra, hogy az ő háza legyen a nagyobb, vagy az ő munkája az eredményesebb.

A Nux önbecsülése számára fontos, hogy állandóan céljai legyenek, és úgy gondolja, hogy a külvilág előtt ezek elérése hozza meg számára a sikert, az elismerést. A Nux-típus osztja Nietzsche azon véleményét, miszerint minden emberi ösztönnek a hatalomra való vágy szolgál alapul. Ezzel persze nem áll egyedül, hiszen más alkati szereknek is sajátja ez. De Nux – ellentétben a többi alkattal – nem csak becsvágyóan követi a saját érdekeit, és megpróbál mindig előbbre jutni, miközben másokat kihasznál, hanem attól sem riad vissza, hogy kíméletlenül letapossa azokat, akik nem úgy gondolkodnak, ahogy ő, vagy egyszerűen csak az útjában állnak.
     A Nux vomica homeopatikus szer alkalmas arra, hogy az ilyen típusok túlzott konkurencia-gondolkodását vagy a sikerre való kizárólagos irányultságát mérsékelje, és a valódi értékek iránti érzékét növelje.

A siker könnyen a fejébe száll a Nux-alkatú embernek, de biztonságot ritkán ad neki. Talán éppen azért, mert ő maga annyira agresszív, vetélkedő, gáncsoskodó és gátlástalan, maga körül is sok veszélyt lát, vagyis azt hiszi, hogy mások is olyanok, mint ő. Ezért nem bízik másokban, állandóan résen van, nehogy becsapják vagy elárulják. S mivel ő maga állandóan a saját érdekeit tartja szem előtt, a neki ismeretlenekről azt feltételezi, hogy azok is csak a saját előnyüket keresik. (A Natrium muriaticum a saját rokonaival szemben érez így, míg a Nux az idegenekkel szemben, hiszen rokonait „kordában” tartja.)

A Nux-típusú ember jó stratéga, ügyesen manipulálja a hatalmi struktúrákat mind hátulról rejtve, mind nyíltan, mind a hivatali, mind a magán életében. Ismeri és alkalmazza a támadó és védekező taktikákat, előre támad állítólagos önvédekezésből, és mindig megtalálja a kedvező alkalmakat az „ellenséges” területre irányuló „betöréseire”.
     Coulter asszony e harcoló típus bemutatására Ulysses S. Grant kapitányt (lásd a baloldali képen), az amerikai polgárháborúban az északiak tábornokát és későbbi amerikai elnököt hozta fel példának. Grant notórius alkoholista volt. Lényét tekintve egyfelől nagyon kemény, másfelől nagyon érzékeny ember volt. Az első adottsága az agresszív, sok ezer fiatal ember életét követelő (Mrs. Lincoln szerint „mészáros”) harcmodorában, a második az alárendeltekkel és a feleségével való tiszteletteljes bánásmódjában, valamint a legyőzött ellenféllel szembeni mély megbecsülésében mutatkozott meg. És abban, hogy iszonyodott a vér látásától, így se húst nem tudott enni, se a sebesültek látványát nem volt képes elviselni, se azt eltűrni, hogy állatokat kínozzanak. Grant megírta emlékezéseit, és ebben a könyvben tanúságot tett a Nux-személyiség világos, jól rendezett gondolkodásmódjáról is.

A Nux-vomica nő

A Nux-vomica nő alkati képe – csakúgy, mint a férfié – átfedéseket mutat más polychrestekkel, és még nehezebb az Arsenicumtól megkülönböztetni, mint a férfiét. Mindkettőre jellemző a fázósság, a meleg iránti vágy, a zsíros ételek kívánása és a viselkedés fűtöttsége. Ezen kívül mindkettőjüknél megtalálható bizonyos visszafogottság, bár valójában ők is szeretnek sokat beszélni, ami azonban egyáltalán nem hasonlít a Lachesis-alkat feltartóztathatatlan szóáradatához. Végezetül mindketten nagyon szorongnak az egészségük miatt, bár Arsenicum még a Nuxnál is jobban és odaadóbban foglalkozik önmaga fizikai állapotával. Bár Nux is sokat tesz az egészségéért, ezeket az erőfeszítéseit nem veszi olyan halálosan komolyan, mint az Arsenicum, akit semmi sem tántoríthat el attól, hogy előírt diétáját vagy más egyebet ne tartson be.

A változás korát elérve sok olyan nőnek is szüksége lehet Nuxra, akinél korábban ez a szer nem jött számításba. Talán azért, mert az egy egész életen keresztül használt frissítőszerek, például feketekávé vagy cigaretta, másodlagos hatásai ekkorra gyűlnek össze a szervezetükben. Coulter asszony példaként egy páciense esetét mutatta be, akinek a havi vérzése a változás korába érve szinte szünet nélkül tartott, és akinél nem az ilyen tünetnél szokásos szerek – Lachesis, Sepia, Phosphorus –, hanem a Nux vomica segített.

Mindent egybevetve a Nux-nő nem sokban különbözik a Nux-férfitól, legfeljebb olykor tompítottabb formában törnek elő a rossz tulajdonságai. Ő se bírja elviselni a kritikát, és ő is szúrós, ő is hajlik arra, hogy a környezetét tirannizálja. Ha rossz hangulatban van, akkor hajlik arra, hogy mások hangulatát is elrontsa, vagy azzal, hogy epés megjegyzéseket tesz arra, ami másoknak tetszik, vagy azzal, hogy olyan rossz hangulatot áraszt maga körül, amitől mindenkinek elmegy a kedve az örömtől. Ha dühös, nagyon közönséges kifejezéseket is felhasznál mások pocskondiázására.

Ugyanakkor a Nux-nő, hasonlóan a férfihoz, vonzóan vitális is lehet és gyakran erős szexuális energiával rendelkezik. Tud szellemes és fantáziadús lenni, és feltűnő módon viselkedni, szinte kiragyogni a többiek közül.
     Csakúgy, mint a férfi, a Nux-nő sem képes egyszerre sok félét csinálni (ellentétben a Sulphur-asszonnyal, aki saját szavai szerint a „rendezetlen rendben” vagy „kreatív rendetlenségben” érzi magát a legjobban, és akkor, ha százfelé ráncigálják), ő csak egy vagy maximum két dologgal foglalkozik egyidőben, de azzal gondosan és szisztematikusan.

A Nux-vomica nőre rendkívüli hatást gyakorol mások szerencsétlensége, szenvedése. Se a hírekben nem tudja ezeket elviselni, se a környezetében, ahol azonnal felajánlja a segítségét. Ellentétben a Natrium muriaticummal, aki ugyanúgy szenved a rossz hírektől, de ezek lassan rágják alá az egészségét, a Nux-nő reakciója azonnali, heves és kontroll nélküli, ami láthatóan kibillenti a lelki egyensúlyából. A többi érzékeny szertől, mint például az Ignatiától és a Phosphorustól pedig abban különbözik, hogy ezeket inkább a hozzájuk közel eső emberek tragédiája érinti, míg a Nux a távoli szörnyűségekre reagál a legerősebben.

A Nux-nő könnyen kételkedik saját értékében, ami ahhoz vezet, hogy a legkisebb ellenvetést sem képes elviselni, mint ahogy a visszautasítást sem. Ezektől vagy hallgataggá válik, és kerüli az embereket, vagy melankolikus kétségbeesésbe jut. Ilyenkor azzal próbálja – állítólag – elvesztett megbecsülését visszanyerni, hogy igyekszik mások kedvében járni, másoknak szívességet tenni, azt remélve, hogy ezzel nyerheti vissza legbiztosabban mások jóindulatát és elismerését.

A Nux vomica mindkét nem esetében kiváló szer a felháborodás káros következményei ellen. Főleg olyanoknál segít, akik feldúlt állapotukban egész testükben reszketnek, álmatlanok lesznek, fejfájást kapnak, és elvesztik koncentráló képességüket.
     A bánat vagy szomorúság vagy düh káros következményei ellen a legismertebb szerek, az Ignatia, a Natrium muriaticum, a Staphisagria és a Sepia mellett mindig gondolni kell a Nux-vomicára is, mely mind a hisztérikus, mind a közömbösnek tűnő, mind a magában vívódó, mind a nyíltan szenvedő pácienseknél nagy segítséget nyújthat.

A Nux vomica gyerek

A szakirodalomban a Nux-gyereket hagyományosan fékezhetetlennek, rosszkedvűnek, kiabálónak, ingerlékenynek, vagy túl aktívnak, különösen ingerlékenynek és másokat provokálónak írják le. Olyannak, aki mind otthon, mind a nyilvánosság előtt rettenetes dühkitöréseket kap, melyekben ordít, toporzékol vagy a földre veti magát. Az ebben őt megakadályozni akarókat megrúgja vagy megharapja. Sokszor Nux-alkatú az a gyerek, aki a rendelőben nem hagyja magát megvizsgálni. (A rosszul viselkedő gyerekek másik fő szerei a Calcium carbonicum, a Tuberkulinum és a Chamomilla.)
     Idősebb korában kötekedő és makacs, aki állandóan próbára teszi a nevelői türelmét. Még később házsártos, folyton civakodó és rebellis pubertássá serdül, aki felhasználatlan energiáját újabb és újabb konfliktusok kiprovokálásával vezeti le.
     A Nux-vomica gyerek viselkedése aszociális lehet, Kent egyedül ezt a szert hozza a kleptománia rubrikában. Coulter asszony tapasztalata szerint azoknál a fiúknál, akiknél felfedezhető ez a hajlam, elsősorban Sulphur jön szóba, és csak azután Nux-vomica vagy Calcium carbonicum, míg a lányoknál először szintén Sulphur, aztán Lachesis és Calcium carbonicum, Nux és Lachesis csak ezek után következik.

A nyilvánvalóan önfejű, engedetlen viselkedésén kívül a Nux-alkatú gyermeknek kevés egyéb feltűnő lelki- és szellemi-tünete van, ezért a szert inkább a testi tünetek alapján szokás felismerni és alkalmazni. Mindazonáltal nem szabad elfeledkezni a Nux-gyerek vonzó tulajdonságairól, melyek mindig tetten érhetőek: céltudatosság, önbizalom, és az a korán kialakuló meggyőződés, hogy a komoly munka mindig sikerhez vezet. Arra is képes, hogy a maga körül lezajló dolgokat saját javára átgondolja, azaz kora gyerekkorától gyűjti és felhasználja a szerzett tapasztalatokat a saját érdekében. Bár jobban képes koncentrálni, mint a többi gyerek, azt akarja, hogy mások, például a homeopata, abban segítsen neki, hogy még jobban tudjon.

Ugyanakkor a Nux-gyerekek, csakúgy, mint a felnőttek, érzékenyek és tekintetbe veszik mások érzékenységét is. Mivel tudják, hogy saját büszkeségük milyen könnyen sebezhető, szenvednek attól, és ezért bírálják is, ha környezetükben valaki tapintatlanul bánik másokkal, és akiket ezért megpróbálnak védelmükbe venni.

Coulter asszony ehelyütt egy érdekes beteg-történetet mesél el: egy fiatal fiú esetét, akinek a legfeltűnőbb tulajdonsága a tökéletes önuralom volt, holott bensőleg láthatóan nem volt nyugodt ember. Miután Nix-vomicával sikerült a fiú panaszait – allergia, szénanátha és megfázásra való túlzott hajlam – meggyógyítani, az orvos megkérdezte: soha nem dühös, soha nem jön ki a nyugalmából? A gyerek így válaszolt: Természetesen szokott dühös lenni, de egyszer régebben akkora dührohamot kapott egy tanára miatt, hogy elszégyellte magát a saját viselkedése felett, és ezért megfogadta, hogy ilyen nem fog többé megtörténni vele. „Ijesztő volt, ennyire elveszíteni a kontrollt magam felett, mégpedig annyira, hogy meg tudtam volna ölni azt, aki elém áll.” Ezen kívül, folytatta, olyan sok embert látott már maga körül kiborulni, és ezek annyira sértették a jó ízlését, hogy úgy döntött, a jövőben mindig megtartja az önkontrollját. (A Nux érzékeny büszkesége és az erkölcsileg igényes lénye jut itt kifejezésre.)
     Ugyanígy döntött arról, miután kipróbálta a cigarettázást, hogy soha nem lesz semmitől függő, és ezért azt is abbahagyta. „Mert senkitől vagy semmitől nem akarok függeni, kiváltképp nem a saját érzéseimtől vagy valamilyen szenvedélytől.”

A Nux-vomica alkat tehát gyakran felelősségteljes és érzékeny, telve nemes érzelmekkel, de nincs elég ereje és higgadtsága. Az élet könnyen tönkreteszi az érzelmi egyensúlyát, és felerősíti a lobbanékonyságát, kiszámíthatatlanságát. Ezért vagy az alkoholba és drogokba menekül, vagy a számára ellenségesnek tűnő környezettel szemben agresszívvá válik.
     A szerencsésebb Nux-alkatú ember, akit az élet keménysége és a csalódások jobban elkerültek, gyakran nagyon finomérzésű, erkölcsi gátlásokkal és integritással megáldott ember, aki valóban érdekes és kellemes személyiség.

Függelék

Coulter asszony a Nux vomica tárgyalását Napóleon bemutatásával fejezi be, aki szerinte nagymértékben Nux-alkatú volt, és akinél mind a szer gyengéit, mind erősségeit világosan fel lehet ismerni.
     Elsőként a gyakorlatias és pragmatikus gondolkozásmódját, a realitások iránti érzékét, és a meghozandó intézkedések felismerésének képességét emeli ki. Mindig érzéke volt a tempó iránt, csatáit éppen a gyorsaság, meglepetés faktor bevezetésével nyerte meg. Ez a tulajdonsága nem csak a csatatereken nyilvánult meg, hanem máshol is: egész Európát megmozgatta, és gyorsabb tempóra kényszerítette. Napóleon volt az, aki a gyorsabb ütemű életet bevezette, amivel a társadalom alapjaiban változott meg.
     (Ugyanakkor ötleteinek nagyszerűsége, átfogó víziói arra mutatnak, hogy a Nux vomica mellett nyilván Sulphur is nagy szerepet játszott a személyiségében.)
     Ismerte az embereket és tévedhetetlen ösztönnel tudta, hogy mit várnak el a tömegek. Tökéletesen jellemezte saját gondolkodásmódját, amikor ezt mondta: „Legnagyobb tehetségem abból áll, hogy mindent világosan látok. Egy problémának minden oldalról látom a jelentős részleteit. A különböző ügyek a fejemben úgy vannak elrendezve, mint egy íróasztalon. Ha a munkát megszakítom, bezárom a megfelelő fiókot, és kinyitok egy másikat. Ezek sohasem keverednek egymásba. Sokféleségük soha nem zavar meg vagy fáraszt el.” – Ez pontos leírása és méltatása a Nux vomica-agy tisztán megszervezett és beosztott gondolkodásmódjának.
     Napóleonban azonban természetesen megvoltak a Nux negatív oldalai is, méghozzá fokozott mértékben. Durvaság, érzékiség, a közönséges pletyka és intrikák iránti szeretet, hatalomvágy, mohóság, önzés és hiúság, mind nagymértékben jellemző volt rá.
     De nemcsak a belső tulajdonságai, hanem a külseje is megfelel a Nux-alkatnak: a sötét bőr, az élesen kirajzolt arcvonások és az ideges, parancsoló és pöffeszkedő viselkedés. (A Nux vomica gyakran hasonlít egy harci kakashoz, különösen, ha alacsony, könnyen felhergelhetően, peckesen lépdel fel-alá és csak úgy dagad a saját fontosságától.)
     A történészek végső vereségét részben az aranyeres rohamának tudják be. Napóleon a fájdalomtól képtelen volt felállni, ezért az egész négynapos véres csatát ülve a sátrában töltötte. (Modalitás: „a legkisebb mozgástól rosszabbodik, ülve javul.” – Hahnemann) Mivel az eseményeket nem tudta szemmel kísérni, tőle szokatlan hibákat ejtett. Az utolsó napon ahelyett, hogy a harcot gyorsan és határozottan előre vitte volna, órákig késlekedett, és ezzel lehetőséget adott arra, hogy az ellenség szövetségesei megérkezzenek.

Vége

Feltéve: 2012. május 9.

VISSZA AZ ALKATI SZEREKHEZ
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK