Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


AZ Ú. N. KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY
avagy
„VAN-E AZ ŐRÜLETNEK RENDSZERE?”

Mint nyilván mindenki tudja, a homeopátiában is van olyan eset, amikor nem kifejezetten a „beteget”, hanem magát a betegséget kezelik, azaz a már meglévő betegek jellegzetes és általános tünetei alapján kiválasztott szerrel gyógyítanak – ilyen különleges eset járvány idején lép fel. A homeopátia Indiában azért annyira ismert és elismert, mert egy kolerajárványt ily módon tudtak az akkori járványra kidolgozott genus epidemicus szerrel rövid időn belül legyőzni. Ugyanakkor az egész világra kiterjedt egyazon járvány esetén ez a genus epidemicus földrajzi helyenként és népességcsoportokként más és más lehet, tehát ami jó Kínában erre a betegségre, nem biztos, hogy jó Európában is.

A napokban kaptam olyan leveleket, melyekben az olvasók arra kértek, hogy írjam meg, hogy
     1) Ismertek-e már a koronavírusnál használható homeopátiás szerek, illetve most mi lett az ú. n. koronavírus-járvány genus epidemicus szere;
     2) A légszomj (dyspnoe) szerek közül van-e már olyan, ami hatásosnak bizonyult, milyen egyéb szerekre érdemes még gondolni?
     3) A mostani járvánnyal kapcsolatban milyen szert ajánlanék megelőzés gyanánt?
     4) Hogyan lehetséges az, hogy nincs megoldás a jelenlegi helyzetre? És bölcs dolog lehetne-e szükség esetén Imhauser doktornő módszerét (azaz a sajátvér kúrát) megpróbálni?
     Egy levélíró így írta le hangulatát: „Már nagyon fáj ez a mossunk kezet maradj otthon nincs más megoldás hangulat.”

Azért vártam ilyen sokáig a válasszal, mert egészen az elején én is elhittem, hogy valami új, a szokásosnál talán komolyabb betegség lépett fel, és ezért én is vártam, hogy az erre illetékes homeopaták megtalálják az ú. n. koronavírus-járvány specifikus szerét. Miközben vártam, és hallgattam a híreket, egyre gyanúsabbá vált az egész történet. Ugyanis józan ésszel nem lehet megérteni és elfogadni, hogy miért olyan „rendkívüli” most a helyzet: nem értettem, hogy a napi átlag 10 megbetegedés miért követel olyan drasztikus intézkedéseket, amiket eleddig azokban a hónapokban, amikor a hírekben hetente ilyeneket lehetett hallani: „ezen a héten megint 20 ezer (inkább több, de itt a legalacsonyabb számot írom) új beteg ment orvoshoz influenzás tünetekkel”, senki nem rendelt el. Ráadásul, mivel az ilyen és ehhez hasonló hírek évek, évtizedek óta rendszeresen jelennek meg a téli hónapokban, a mostani hivatalos jelentések és megszorítások egyszerűen érthetetlenek, sőt, felháborítóak, és kikerülhetetlenül felvetik a kérdést, hogy mindennek vajon mi az oka?
     És ekkor utánanéztem az interneten, és német nyelvterületen nagyon sok információt találtam. Elsőnek Dr. Marcus Krall közgazdász interjúit olvastam át, aki már évek óta figyelmeztet arra, amit józan ésszel szintén mindenki megfigyelhet maga körül, hogy egy nagyon komoly gazdasági összeomlás előtt állunk. Ő nem beszélt magáról a koronavírusról, lévén nem szakember, de arra felhívta a figyelmet, hogy a nemsokára bekövetkező általános összeomlásnak a koronavírus nem az oka, hanem csak a közvetlen előidézője. És annak a véleményének is hangot adott, nemcsak interjúiban, hanem számos e témában megjelent könyvében, hogy az országok vezetői, akiknek rossz intézkedései vezettek a most nemsokára bekövetkező világméretű gazdasági katasztrófához, a koronavírusra akarják hárítani a felelősséget, hogy a maguk szerepét az előttünk álló katasztrófában elkendőzzék.

Ezután találtam rá négy szakemberre, négy felelősségteljes, igen magasan kvalifikált, sok nagyon felelősségteljes hivatalt viselő orvosra, akik már magával az ú. n. koronavírus problémával foglalkoztak.

Mielőtt összefoglalnám és lefordítanám az ő véleményüket, elsőnek megadom a cikkeik, illetve internetes felvételeik elérhetőségét.

1. Dr. Wolfgang Wodarg tüdőgyógyász, járványszakember stb. stb. E járvány-hisztéria kapcsán készített saját honlapján:
     https://www.wodarg.com/
megtalálható összes címe, hivatala, melyek felsorolása csaknem oldalakat tölt be. Témánkat érintve e hosszú felsorolásból a legfontosabb: évekig vezetett olyan egészségügyi intézményt, melynek élén neki kellett arról döntenie, hogy a fellépő járvány milyen megszorító intézkedéseket követel – a legjobb ajánlás arra, hogy komolyan vegyük véleményét a mostani esetben is. Honlapján angol és német nyelven hivatalos jegyzőkönyveket és statisztikákat mutat be állításai igazolására. Hatalmas munkát fektet be, hogy megnyugtassa és meggyőzze, de egyben fel is rázza az embereket.

Elsőnek ezt a videóját ajánlom, mert ebben németül beszél, de angol a felirat:
     – "Stoppt die Corona-Panik" – Ex-Gesundheitsamtsleiter Dr. Wolfgang Wodarg (Interview, Dokumentation) – angol aláírás, német beszéd (Állítsátok le a korona-pánikot)
     Link: https://youtu.be/XnlT3rPNUp0

     – Krieg gegen die Bürger: Coronavirus ein Riesenfake? Eva Herman im Gespräch mit Dr. Wolfgang Wodarg – csak német nyelven (Háború a polgárok ellen: Koronavírus egy óriási hazugság?)
     Link: https://www.youtube.com/watch?v=Dk8wqJbNhq0

     – Stunning insights into the Corona-panic by Dr. Wolfgang Wodarg – angolul
     Link: https://youtu.be/p_AyuhbnPOI

     – Dr. Wolfgang Wodarg: Coronavirus – nicht schlimmer als eine "schwere Grippewelle" (A koronavírus: nem rosszabb, mint egy „súlyos influenza-járvány”)
     Link: https://youtu.be/7_uKN9vdigE

     – Lungenfacharzt Wolfgang Wodarg spricht jetzt LIVE über die Auswirkungen des Corona Virus (Tüdőgyógyász W. W. élőben beszél a Koronavírus kihatásairól)
     Link: https://youtu.be/hW4qzAPP5pU

     – Corona – kein Grund zur Panik? – PUNKT.PRERADOVIC – mit Dr. Wolfgang Wodarg (vom 13. März 2020) (Korona – nincs ok a pánikra?)
     Link: https://youtu.be/va-3zS9q1yo


2. Prof. Dr. med. Sucharit Bhakdi: nemzetközileg elismert (ha nem egyike a legelismertebbeknek) kutató és „infektiolog”, aki a legkeményebb szavakat, legsúlyosabb ítéletet mondta ki a meghozott intézkedésekkel kapcsolatban:
     – Corona-Krise: Prof. Sucharit Bhakdi erklärt warum die Maßnahmen sinnlos und selbstzerstörerisch sind (Korona-krízis: Prof. Sucharit Bhakdi elmagyarázza, hogy az intézkedéseknek miért értelmetlenek és önrombolók)
     Link: https://youtu.be/JBB9bA-gXL4

Prof. Dr. med. Sucharit Bhakdi szerint téves következtetéseket vonnak le a hatóságok, kísértetjátékot űznek a lakossággal, ami nagy, helyrehozhatatlan károkat fog okozni. „Ez az állítás, hogy egy új vírussal állunk szemben, kezdetektől azt a benyomást keltette bennem, hogy itt valamit rávetítenek erre a helyzetre. Az emberek életét és egzisztenciáját teszik kockára, hogy egy valójában nem létező, egy állítólagos veszélyt elkerüljenek. A most hozott intézkedések az egész lakosság (Európa lakossága) számára katasztrófát idéznek elő. Hatalmas károkat, de semmilyen hasznot nem fognak hozni. – Koronavírusok emberemlékezet óta körülöttünk és bennünk vannak, és az orvostudományban elhanyagolható szerepet játszanak. A legtöbb fertőzött (mintegy 98 %) nem lesz komolyan beteg. Egyedül a krónikus, idős emberekre jelentenek veszélyt, akiknek már vannak szív- és tüdőproblémáik. – Az az állítás, hogy a COVID-19 egy különösen veszélyes vírus-variáns, nemzetközileg összegyűjtött esetadatok kritikátlan és hamis értelmezéséből ered. Valójában minden arra utal, hogy COVID-19 alapvetően nem különbözik ártalmatlan társaitól. – A most hozott intézkedések önpusztítóak, és ha a társadalom elfogadja őket, akkor kollektív öngyilkossághoz vezetnek.”


3. Dr. Hans-Joachim Maaz pszichiáter és osychoanalytiker, aki az itt megadott interjúban a pánik veszélyeiről beszél, melyek sokkal veszélyesebbek és több kárt okoznak, mint maga a betegség.
     – Dramatischer Appell: Seele muss politisch verordneten Freiheitsentzug jetzt durchstehen (Drámai figyelmeztetés: A lelkeknek politikai okokból meghozott szabadság-megvonással kell megbirkózniuk)
     Link: https://www.youtube.com/watch?v=btP6nLPL33c


4. Rolf Kron háziorvos és homeopata
     – Corona Virus – Hat der Wahnsinn System ... (Van az őrületnek rendszere?)
     Link: https://youtu.be/UmxQsADJeM4
     – honlapja: http://www.rolf-kron.de

Feltéve: 2020. március 22.


Rolf Kron homeopata orvos a következőképpen foglalta össze a mostani történéseket: „Kísértet járja be Európát – a koronavírus kísértete. A SARS-vírus után – amivel a média 2003-ban rémisztgette a világot – a sertéspestis-hisztéria következett 2009-ben. Majd a "madárinfluenza" tartotta pánikban a világot. Mindez, úgy tűnik, feledésbe ment, most csak ez számít: meneküljön, aki tud a koronavírus elől. A média a nap 24 órájában szítja a feszültséget, őrjíti meg a lakosságot újabb és újabb rémhírekkel.”

Dr. Wolfgang Wodarg, aki a legkompetensebb megszólaló ebben a témában, legújabb, március 23-an adott interjújában (https://youtu.be/N-Bz5X9M5aA) újabb részleteket mesélt el az elmúlt 17 év horror-számba menő vírus-történeteiről. A koronavírussal kapcsolatos állításaiban abból a tényből indul ki, hogy koronavírus már eddig is mindig jelen volt az influenza-megbetegedéseknél, és hogy most csak azért lépett pont ez a viszonylag ártalmatlan vírus az előtérbe, mert CSAK ennek a jelenlétét tesztelik. Ráadásul ezt a bizonyos tesztet hevenyészve készítették el, a WHO mégis két, azaz kettő nap alatt elfogadta, és elrendelte alkalmazását – ami önmagában elképesztő, példa nélkül álló eljárás! Azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy a sertéspestis járványról egyértelműen bebizonyosodott minden hivatal előtt, hogy csalás volt, azok, akik ebben a csalásban, pánik-csinálásban részt vettek, ma is munkálkodnak, sőt az újabb járvány-hisztériakeltésben megint ők a hangadók.

De nemcsak az itt felsorolt tudósok, orvosok győztek meg arról, hogy itt valami nagyon nagy félrevezetés folyik, hanem – mint már fentebb említettem – saját józan eszem és emlékeim is.
     Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a koronavírus-témában az első fontos és alapvető megállapítás az, ami az egyik Wodarg interjú címe: A koronavírus: nem rosszabb, mint egy „súlyos influenza-járvány”. Vagyis, ahogy Dr. Wodarg és Prof. Bhakdi mondják, a mostani ú. n. koronavírus-járvány, nem más, mint az idei influenza-járvány része. Az influenzát ugyanis nem egyetlen egy vírus okozza, hanem mindig több vírus, és ezek között eddig is 7-15 százalékig jelen voltak koronavírusok.

Ha viszont ez igaz, akkor semmi értelme genus epidemicus szert keresni. Ehelyett azokat a szereket kell a homeopátiában alkalmazni, melyek eddig is ismertek voltak a téli influenza kezelésében az egyénre szabott jellegzetes tünetek alapján.

Dr. Aditya Kasariyans és Dr. Rajan Sankaran világhíres homeopaták az iráni és az indiai eseteket tanulmányozva mégis kidolgozták a kór genus epidemicus szerét: kutatásaik alapján ez a szer, a Camphora, amit Dr. Sankaran a tünetek kirepertorizálása után választott ki a négy – legmagasabb pontszámú – lehetséges szer közül – ezek: Ars, Camph, Carb-v és Verat – „a betegség géniusza, egyedi sajátosságai: hirtelen ájulás, hideg verejtékezés és a nyugtalanság viszonylagos hiánya” alapján választott ki. Az adagolást Dr. Sankaran így adja meg: „Ezen eredmények alapján Camphorat javasolom genus epidemicusként, és kezelésre 1M 3 óránként vízben oldva, illetve profilaktikusan 1M golyócskák naponta kétszer 2 napig.”
     A Camphora gyógyszerképét Dr. Sankaran így mutatja be: „Camphora: A bőr testszerte fájdalmas. A Camphora mindig akkor indikált, amikor halál fenyeget az idegi, tüdő- vagy szívműködés gyors depressziója miatt, pl. fulladás esetén. Ilyen összeomlással kísért helyzetekben a Carbo vegetabilis-hoz hasonló. Érzékeny, a legkisebb érintés fáj. Fő szabályként a hirtelen fellépő és gyorsan fokozódó elesettségben használják. A Camphora a Magnolidae alosztályból származik, melynek témája az, hogy bezárja magát, elbarikádozza magát a külvilágtól. Ez látható a következő rubrikában: TÉVESZMÉK, fantáziák; világ; saját kicsi, amelyben a dolgok világosak, a külvilág bizonytalan Úgy tűnik, hogy ez ennek a járványnak a fő gondolata, amikor mindenki visszavonul a saját világába és a külvilágot veszélyesnek és bizonytalannak tekinti.”

Én személy szerint ezt a leírást azért nem tudom elfogadni, mert a tüneteket összekeveri valami egészen mással: Itt, Európában az emberek, még a megfertőzöttek is, nem azért „vonulnak vissza saját világukba”, mert e tünet betegségük része, hanem azért, mert a politika és a média ezt döngöli a fejükbe, mégpedig olyan mértékben, hogy annak hatásától senki nem tudja magát kivonni. (Ezért mondta például dr. Lenkei Gábor, „Én miért nem félek a koronavírustól” című videójában (https://youtu.be/bpVbeDKCa8k), hogy ő azért nem fél, mert egyfelől tud számolni, másfelől mert nem néz tévét, nem hallgat rádiót és nem olvas újságot, mert ezek még őt is megőrjítenék.)

Dr. Sankaran további ajánlásai: „Megelőzés: Camphora 1M 4 golyócska naponta kétszer 2 napig, nyelv alatt tartani, amíg elolvad, 30 perccel előtte és utána csak vizet fogyasszon. – Enyhe fertőzés: Camphora 1M 8 golyócskát teszünk 100 ml vízbe, 1 evőkanállal fogyasztunk belőle 6 óránként, amíg a tünetek nem enyhülnek. 30 perccel előtte és utána csak vizet fogyasszon. – Súlyos fertőzés: Camphora 10M 8 golyócskát teszünk 100 ml vízbe, 1 evőkanállal fogyasztunk belőle 6 óránként, amíg a tünetek nagy mértékben nem enyhülnek. 30 perccel előtte és utána csak vizet fogyasszon.”
     Majd ehhez hozzáteszi: „Az általam javasolt gyógyszerek nem helyettesítik az orvosi kezeléseket.
     Ha bármilyen fertőzésre utaló tünet jelentkezik Önnél, haladéktalanul KONZULTÁLNIA KELL orvosával, hogy kivizsgálhassa Önt, és alávesse magát az orvos által előírt kezeléseknek.”

Dr. Sankaran javaslataihoz a következőket tudom mondani:
     Elsőnek Dr. med. Karl Stauffer „KLINISCHE HOMÖOPATHISCHE ARZNEIMITTELLEHRE” című, 1905-ben megjelent könyvéből idézek (a könyvet a HASZNOS LINKEK – KÖNYVEK oldalon ajánlom) idézem (lásd a baloldali képet):
     Camphora – klinikai tapasztalatok: „A kámfor nagyon illékony, de gyorsan ható gyógyszer, amit rendszerint alacsony potenciában ír fel az orvos; őstinktúrában és a különösen veszélyes helyzetekben is gyakori adagolásban. A legjobb, ha porcukorra csöpögtetve veszi be a beteg, és utána vizet iszik. Ájulás esetén ez az első szer, amit Veratrum alb. D3 követ. Erős rosszullét, hányingernél és hányásnál nem marad más hátra, mint az Oleum camphor, vagy még inkább kámforéter bőr alá fecskendezve. – Meghűléskor fellépő láz és fenyegető hurut, valamint kezdődő fertőző betegség esetén a szokásos adagolás: 3-4 adag D 2-3 potencia 1-2 óránként.Influenzánál az őstinktúra néhány cseppje forró vízben konyakkal vegyítve különösen jól bevált. De ha ezt 6-8 órán belül nem követi javulás alvással és erős, forró izzadással, akkor más szerekkel kell folytatni a kezelést.
     A Camphora profilaktikus szerként is nagyon bevált influenza-járványok idején; az adagolás megelőzéshez naponta 2-3-szor egy-egy csepp az őstinktúrából. Gyakran ajánlottam ezt a szert védekezésül, és soha nem láttam, hogy a beteget ápolók vagy családtagjai e tanácsomat követve megbetegedtek volna. Ugyanakkor e gyakorlati megfigyelésemen kívül más bizonyítékom nincs erre a hatásra.” …. (a továbbiak már csak a hólyaghurut kezeléséről beszél).

Dr. Stauffer a Camphora vezető tüneteinél ezeket sorolja fel:
     „Láz elleni szer megfázáskor és fertőzéskor fellépő akut gyulladásoknál: Csírájában fojtja el a betegségeket, ha időben adják be. Megfázás miatta nátha. Influenza-fertőzés, megelőzésre is. Az orr folyik, vagy eldugul. Tüsszentési inger és kaparás. Kaparás és érdesség a torokban és a légcsőben nyugtalansággal. Láz szívizgalommal és szívdobogással, erős szomjúság. Vértolulás a fejben és kalapáló fejfájás a kisagyban. Az arc piros és forró, a végtagok hidegek.”

Dr. Stauffer nem kutató orvos volt, hanem régi értelemben vett háziorvos, aki rengeteg beteget kezelt, tapasztalatait tehát valóban az „életből” merítette – ezért olyan fontosak és megfontolandók a tanácsai. Ő még nyilván soha nem hallott a koronavírusról, de a telente rendszeresen visszatérő influenza-járvánnyal mindig találkozott. A Camphorát ő is első szerként ajánlja mind az influenza megelőzésére, mind a kezelésére. Ami azonban alapvetően különbözik az általa javasolt gyógymód és Dr. Sankaran gyógymódja között, az az adagolás, és az a megállapítás, hogyha már kifejlődött a betegség, akkor a Camphora nem biztos, hogy egyedül elegendő a gyógyuláshoz.
     Boericke Materia Medica-ja a Camphora adagolását szintén őstinktúrában vagy D1-ben ajánlja.

Mindezek után Dr. Sankaran adagolási tanácsai – szerintem – elfogadhatatlanok. Már csak azért is, mert a mostani pánikban könnyen előfordulhat, hogy olyan valaki vesz be megelőzésképpen Camph „1M 4 golyócskát naponta kétszer 2 napig”, aki nem is érintett: De ha érintett is valaki, az 1M többszöri adagban, majd a kezelésnél a 10M szintén gyakran adva, gyógyszervizsgálati tüneteket idézhet elő! És ismerve a Camphora heves tüneteit, ez több, ilyen magas potenciájú adag esetén már veszélyessé is válhat, pláne, ha az adott esetben mégsem a Camphora a megfelelő szer!

(Hogy ne fokozzam a kíváncsiságot, és ne csak negatív példát, hanem hasznosat is mondjak végre, határozottan azt tudom ajánlani, hogy mindenfajta tudós ajánlások helyett, ebben a mostani influenza-járványban is az a leghelyesebb, ha a beteg tünetei alapján választjuk ki a megfelelő szert. Megelőzésként pedig a legfontosabb, hogy immunrendszerünket erősítsük: ehhez elsősorban fokhagyma drazsét, C és D-vitamint fogyasszunk, és ami talán még fontosabb, ha pánikosak vagyunk, nyugtatót vegyünk be, mert a pánik egyedül elegendő, hogy betegek legyünk. Ehhez lásd a Félelmek, fóbiák című rubrikát … Peter Chappell és Boericke könyveikben a FÉLELMEK ÉS FÓBIÁK esetére elsősorban ezeket a szereket sorolják fel: ACON, ARS, CALC, IGN, LIL-T, Nit-ac Nux-v, és PHOS, PLAT.)

Feltéve: 2020. március 24.

Egy másik neves homeopata, Dr. Manish Bhatia „Koronavírus Covid-19 – Megerősített esetekből származó tünetek elemzése, a kezelés és megelőzés” címmel tette közzé dolgozatát a most kialakult helyzetről a homeopátiás szaklapokban. E dolgozatból valók a következő idézetek:
     „A jelenleg zajló koronavírus Covid-19 járvány aránytalan pánikot okoz a fertőzés mortalitásához képest. A városokban, ahol az új eseteket felfedezik, a növekvő riadalom mellett az emberek alapvető gyógyszereket, ételeket, maszkokat és tisztítószereket vásárolnak fel, és a piacon hiányt okoznak azoknak, akiknek valóban szükségük lenne ezekre a termékekre. ….
     A leggyakrabban ajánlott homeopátiás gyógyszerek az Arsenicum album, a Gelsemium, Influenzinum, Mercurius és Argentum nitricum. Az indiai kormány hivatalosan bejelentette, hogy az Arsenicum albumnak valószínűsíthetően profilaktikus hatása van a koronavírus-fertőzésben. Ezen ajánlások többségével az a probléma, hogy nem az érintett betegek tényleges tünetein alapulnak. …. Ez a cikk mélyreható elemzést nyújt a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek tüneteiről, majd elemzi a tüneteket az Organon alapelvei, valamint a repertórium és a Materia Medica eszközei segítségével, hogy tudományosan megalapozottan jusson el a szerekhez. Előtte azonban le kell fektetni néhány tényt, és el kell oszlatni néhány mítoszt a szokatlan globális szorongás csökkentése érdekében.
     Mítosz. A koronavírus mindenki számára végzetes fertőzés. – Nem. Ha megnézzük a legutóbbi járványok mortalitási arányait, sőt a szokásos influenzáét is, akkor rájövünk, hogy a Covid-19 a legtöbb ember számára nem életveszélyes fertőzés.
     A homeopátia alapelve az, hogy egy gyógyszer akkor gyógyít egy adott állapotot, ha ez a gyógyszer egészséges embereknél hasonló tüneteket okoz gyógyszervizsgálat során. …. Az eddig végzett epidemiológiai és klinikai vizsgálatokból ismerjük a mostani koronavírus-járvány legjellemzőbb tüneteit, amelyeket a homeopátiás gyógyszerünknek le kell fednie: Láz, hidegrázás, száraz köhögés, légszomj, tüdőgyulladás.
     E tünetek kirepertorizálása sorrendben a következő homeopátiás gyógyszereket eredményezte: Phosphorus, Bryonia alba, Lycopodium, Sulphur, Belladonna, Kali carb., Arsenic alb., Calcium carb., Mercurius, Antim tart, China, Lachesis, Nux-v, Carb-v.
     A további tünetek alapján elvégzett szűrések után megállapítható, hogy e szerek közül a kezdeti tüneteket legjobban lefedő gyógyszer a Bryonia alba, és úgy gondolom, hogy ez a gyógyszer jól fog működni profilaktikusan is. A mostani időjárás szintén kedvez a Bryoniának, mivel ismert, hogy jól működik meleg nappalok és hideg éjszakák esetén, pont ebben a jelenlegi tél utáni időjárási átmenetben. A későbbi tüneteket legjobban lefedő gyógyszer a Lycopodium, és várhatóan megfelelhet a tüdőgyulladásban szenvedő emberek nagy többségének. Mindkét gyógyszer polychrest, és a felírás előtt figyelembe kell venni az egyéb individualizáló tüneteket.
     Tehát milyen homeopátiás gyógyszert szedjek koronavírus fertőzésben? Ha olyan területen él, ahol a koronavírus még nem jelent meg, akkor ne szedjen semmilyen gyógyszert. A fenti elemzés alapján úgy gondolom, hogy a Bryonia alba C6-nak (napi egy adag) vagy C30-nak (heti egy adag) szerepe van a megelőzésben. Ha a betegnek influenzaszerű tünetei vannak, akkor a megszokott akut adagolást javasoljuk (C vagy D 12). Kezdetben akár 5-30 percenként a hatás megjelenéséig sürgős esetekben, de maximum 4-5 alkalommal ismételve! Ha több napon, héten keresztül kell szedni a gyógyszert, célszerű néhány gyógyszermentes napot közbeiktatni. 5 nap gyógyszerszedés után mindenképpen tartson 2 nap szünetet!
     Ha a betegnek szorító mellkasi fájdalma és légszomja van, akkor a Lycopodium C12 vagy C30 segíthet.”


A dolgozatból kiderül, hogy Dr. Manish Bhatia – ellentétben a korábban idézett két homeopatával, Dr. Aditya Kasariyans és Dr. Rajan Sankaran orvosokkal – azt a lehetőséget is mérlegeli, hogy a mostani járvány valójában a szokásos téli influenza-járvány; a tünetek ugyanazok, így valójában az alkalmazandó homeopátiás gyógyszerek is ugyanazok, mint minden eddigi influenzánál, és a gyógyszerkiválasztásnál legcélszerűbb minden egyes betegnél az ő egyedi tüneteit is figyelembe venni. Profilaktikus szert ugyan ő is ajánl, de hozzáteszi, hogy csak azok vegyék, akik fertőzött területen élnek.

A cikk elején ajánlott linkeket egy újabbal egészítem ki: egy 2020. március 21-én feltett beszélgetést Ernst Wolff újságíró és pénzügyi szakember és Alex Quint között. Az interjú e címen jelent meg: „#Corona und der herbeigeführte Crash. #Coronavirus” („Koronavírus, és a vele előidézett összeomlás”), és itt tekinthető meg (német nyelven):
https://youtu.be/aYZ2gVs9U7o
A beszélgetés rövid leírása: „A koronavírus uralja a médiát. A társadalom élete olyan módon lett kirántva normális medréből, amire nagyon hosszú idő óta nem volt példa. E helyzet arra kényszeríti a gondolkodó embert, hogy feltegye a kérdést: Miért történik mindez? Nem lehetséges, hogy ez a Covid-19-re keresztelt vírus végülis nem más, mint a már úgyis halálosan sérült pénzügyi rendszer összeomlását elkendőző eszköz? Hogy az elrendelt – a veszéllyel semmilyen arányban nem álló intézkedések – csak azt szolgálják, hogy egyfelől a szupergazdagok minél több pénzt kimenthessenek a halálra ítélt rendszerből, másfelől a karanténba kényszerített embereket meggátolják az ellenállás, tiltakozás, önvédelem minden formájától?”


A fentebb több interjúban látható/hallható Dr. Wolfgang Wodarg tüdőgyógyász saját honlapján
https://www.wodarg.com/
     a következőképpen foglalja össze szakmai véleményét a most kialakult helyzetről:
„Egészségügyi megítélés: Arra, hogy az emberek egészsége rendkívüli veszélyben forogna, se hiteles adat, se nyilvánvaló ok nem áll fenn [az Egészségügyi Világszervezetet, mely az adatok nagy részét kiadja, 85 százalékban privát emberek és vállalatok finanszírozzák]. Kétségbevonhatatlan tények: A még lehívható [a még nem törölt] statisztikák szerint a halálesetek és az egyes országokban éppen zajló influenza-járványok az ilyenkor megszokott normális lefolyást mutatják. A szezonális influenza-járvány most is úgy zajlik, ahogy mindig szokott. Ezeknél a járványoknál most is és a múltban is mindig kimutatható volt a koronavírus jelenléte (7-15 százalékban). A koronavírusoknak, influenza-vírusoknak és a többi vírusnak is állandóan változniuk kell, ez az állandó változás lényük alapvető tulajdonsága. Vagyis, "új" vírusok felbukkanása minden időben teljesen normális dolog.

A koronavírus kimutatására szolgáló tesztek megbízhatóságáról: A teszteket sok helyütt, pl. Olaszországban, szelektív módon a súlyos betegeknél alkalmazzák, ami alkalmatlanná teszi őket egy járványveszély kimutatására. Az alkalmazásra kerülő teszteket a WHO két (!) nap alatt fogadta el, ami példa nélkül álló, és szakmailag elfogadhatatlan. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) anyagilag a Gates-alapítványtól függ. Ezen eleve erősen kérdéses tesztek és hibás alkalmazásuk nélkül nem lenne semmilyen ok a szükségintézkedésekre. A nem bizonyított világjárványról készült – többnyire manipulált – képek egyedül a félelemkeltésre szolgálnak.

A politikai helyzet: A nyilvánosság és politikai képviselőinek figyelmét elterelik a félelemkeltő képekkel, és az egyoldalúan tudósító média támogatásával megtévesztik. Aki ez ellen fel meri emelni a szavát, azt kegyetlenül megtámadják, megrágalmazzák, egzisztenciálisan, erkölcsileg tönkreteszik.
     És a lakosság hagyja ezt? – Ezt döntsék el maguk e felvétel láttán:
http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/
     (a forrás megbízhatóságát még nem volt lehetőségem megvizsgálni, kérem az olvasók visszajelzését).

Itt adok meg néhány linket és érvet, melyekkel személyi jogaiknak szakmailag nem igazolt, jogtalan korlátozása ellen védekezhetnek:
     1. Prof. Dr. Karin Mölling virológus: A koronavírus nem súlyos halált okozó vírus! A pánik-keltés a probléma.
     2. Prof. John P.A. Ioannidis, Stanford: A Covid-18 vírust az évszázad járványának nevezték el. Holott az évszázad legnagyobb megtévesztésének kellene hívni. A kormányok és felelős vezetők megbízható adatok nélkül hoznak súlyos döntéseket.
     3. IQWIG – A minőségért és a gazdaságosságért felelős intézet az egészségügyben: Az újfajta koronavírus (SARS-CoV-2) képes egy influenzához hasonló betegséget (Covid-19) előidézni, ami rendszerint enyhe lefolyású. De néhány embernél tüdőgyulladáshoz vezethet. A jelenlegi tudásunk szerint az újfajta koronavírus ugyanúgy terjed, mint a megfázás- és influenzavírusok.
     4. Hendrik Streeck virológus: Németországban naponta 2500 ember hal meg. Az elmúlt három hétben (21 x 2500 = kb. 50 ezer halott) mindössze 12 halottnál találtak kapcsolatot a Sars-2 vírushoz.”


Az eddig idézett többnyire német szakemberek után, következzen most két magyar vélemény, annak bizonyítására, hogy a mostani hisztéria a koronavírus körül valójában nem más, mint az örökidők óta telente fellépő, mindig kissé megváltozott vírusok okozta influenza-járvány. Az itt bemutatandó két könyv még akkor íródott, amikor az emberiség még nem hitte teljes egészében – ellentétben a mai helyzettel –, hogy az egész világnak ő az ura; tudományával, technikájával mindent meg tud és meg is fog oldani.
     Az első könyv, Dr. Joseph Briegel „Handbuch der Gesundheit” (Az egészség kézikönyve) című műve 1955-ben azzal a céllal jelent meg, hogy az „egészségesek és betegek lexikonja” legyen. Bár a homeopátiáról egy szót sem ejt, mégis hasznos dolog olykor belepillantani, mert sok van benne még a régiek tudományából. Elsőnek tehát lássuk mit ír egy 1955-ös német lexikon az influenzáról (a könyv érintett oldalát lásd a fotón):

„A grippe vagy influenza fertőző betegség, ami kifejezetten mindig járványként lép fel. Többfajta vírus okozza. A grippe kórképe sokoldalú. Leggyakrabban a légutak betegszenek meg. A megfertőződés után a betegség körülbelül 1-3 nappal gyorsan emelkedő lázzal kezdődik, amit néha hidegrázás előz meg. A betegek fejfájásra, elesettségre, végtag- és derékfájdalmakra panaszkodnak. Jellemző tünet a nagy gyengeség, és mellette egy sajátos fájdalom a szemgödörben. Rendszeres a nátha, gyakran légcsőhuruttal. A láz többnyire csak rövid ideig marad nagyon magas, ezt követően hirtelen vagy lassan lecsillapodik. Pár nap múlva azonban sok esetben újabb lázemelkedés jelentkezik. Az influenza után vagy mellett gyakran lépnek fel kísérő- és követő betegségek, például középfülgyulladás, melléküreg-gyulladás és tüdőgyulladás. Gyakori a szívgyengeség is. Súlyos szövődmény az agyvelőgyulladás, ami sokfajta idegbetegséget hagyhat maga után.
     A "grippe-szezonban" a legfontosabb a megelőzés. Figyelni kell arra, hogy "megfázott" emberek ne köhögjenek ránk, ügyeljünk a tisztaságra, és különösen étkezések előtt mossunk kezet. Amint valaki úgy érzi, hogy mégis "megfázott", azonnal vegyen egy forró fürdőt [én azt javaslom, hogy azonnal vegyen be egy adag ACON D (vagy C) 30-t], amihez fenyő- vagy törpefenyőtű főzetet tegyen. A fürdés után azonnal bújjon előmelegített ágyba, tegyen magára takarókat, hogy dunsztban legyen, és izzadja ki magát alaposan. Egy régi, de sajnos ritkán alkalmazott népi gyógyszer a vörös/madár-berkenye bogyója. Ezeket szét kell morzsolni, és egy evőkanálnyit negyed liter forró vízzel le kell önteni, és nyolc órán keresztül állni hagyni. Utána egy percig fel kell főzni, majd a masszát egy lenvászon kendőn át kell préselni: az így nyert szerből óránként egy tele evőkanálnyit kell bevenni.
     Ha az influenza ezen óvintézkedések ellenére mégis kitör, akkor még a leggyengébb formájában is szükséges az ágynyugalom. Rögtön a betegség kitörésekor nagyon ajánlott egy izzasztókúra. Aszpirin tablettán kívül hársvirágteát kell adni a betegnek, és újfent izzasztópakolást kell készíteni a számára. Légcsőhurut esetén nyákoldó gyógyszerekre és inhalációra van szükség. Szulfonamidok és penicillin jó szolgálatot szoktak tenni. Újabban kifejlesztettek egy védőoltást a grippe ellen, melynek hatása egy évre szól. Szívgyengeség esetén az orvosnak szívgyógyszereket kell adni.”

A második könyv magyarnyelvű, a Medicina kiadó gondozásában Dr. Szendei Ádám orvosíró „Orvos a családban” című, első kiadásban 1965. decemberében kiadott műve, melynek második, átdolgozott kiadása 1969. márciusában jelent meg. E második kiadás borítójának belső oldalán olvasható többek között ez a mondat: A könyv „célja, hogy egészségügyileg tájékozott egyéneket neveljen”. Ennek a könyvnek, „Fertőző betegségek / Vírusos betegségek” című fejezete így kezdődik:
     „Fertőző mikroorganizmus által okozott betegség mindig volt és a legtökéletesebb megelőzés és gyógyítás korában is mindig lesz. Amíg ugyanis az ember életfeltételei adva vannak a Földön, a mikroorganizmusokéi is biztosítottak. …. Az, hogy a fertőzés kialakul-e, a kórokozón és a szervezeten múlik. A kórokozó fertőzőképességét virulenciának nevezik. Minél virulensebb egy kórokozó, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a szervezetbe jutva szaporodásnak indul és betegséget okoz. A szervezet válaszreakcióját a kórokozóval szemben az általános kondíció határozza meg. Ez a kondíció részben örökletes adottságoktól, részben pedig az élet során szerzett védettségi viszonyoktól függ. Az emberi szervezetnek vannak veleszületett, öröklött védelmi rendszerei, amelyek a bőrre vagy a nyálkahártyákra jutott mikroorganizmusokat képesek elpusztítani. Ha ezek a védelmi rendszerek elégtelenek, akkor a mikroorganizmus, a fertőző kórokozó bejut a szervezetbe és a nyirokszövetben ellenanyag-képződést vált ki. … Csecsemő-, öregkorban, tartós éhezés vagy túlfáradás állapotában kisebb az ellenanyag-termelés és így nagyobb a lehetőség a megbetegedésre.”

A fertőző vírusos betegségek között, az influenzáról pár oldallal később, ezt írja Dr. Szendei: „Sokfajta vírus okozza. Cseppfertőzés útján terjed. A fertőzöttek mintegy 30-40 százaléka betegszik meg, de a nem megbetegedett fertőzöttek is terjesztik. Igen gyorsan terjed. [Nem hangzanak nagyon ismerősen ezek a több mint 50 évvel ezelőtt megfogalmazott mondatok? Nem ezeket sajkolják ma napi 24 órában az emberek fejébe, mint valami rendkívüli, eddig soha nem ismert kórokozó egyedi tüneteit?]
     Tünetek: Egy-két napos lappangás után hidegrázás, láz, végtagfájdalom kíséretében elsősorban a légutak nyálkahártyájának hurutja jellemzi. – Szövődmények: Leggyakoribb a tüdő-, agyhártya- és agyvelőgyulladás. [Annak miért nem örülnek a döntéshozók, hogy a mostani járványnak nincsenek agyi szövődményei, hiszen ezek a legsúlyosabb szövődmények? Nem azt mutatja ez a körülmény is, hogy a mostani ú. n. koronavírus-járvány enyhébb, mint a szokásos influenza-járványok?] – Gyógyítás: A vírusok ellen hatékony gyógyszerünk nincsen. Tüneti kezelésként lázcsillapítást alkalmaznak. Hasznos a bő C-vitamin-tartalmú gyümölcsök és gyümölcsnedvek fogyasztása is.
     Megelőzés: Influenza-vírus ellen hatásos védőoltást dolgoztak ki. Ennek azonban csak az azonos törzsű vírus ellen van védő hatása. Előre viszont rendszerint nem lehet tudni, hogy melyik törzs és annak melyik alcsoportja okoz tömeges megbetegedést, ezért korlátolt értékű a védőoltás. Valamennyi törzzsel szemben immunizáló oltás gyakorlatilag nehezen képzelhető el.
     Mivel járványos időszakban gyakorlatilag az összlakosság fertőződik, bár csak egy része betegszik meg, az elkülönítésnek csak közösségben van értelme. Viszont feltétlenül indokolt kórházakban, különösen sebészeti, nőgyógyászati, illetve általában operatív osztályokon a védelmi rendszabályok bevezetése, mert csecsemő, öreg emberek és súlyos betegek hajlamosabbak a fertőzésre és a szövődményekre.”

[Mielőtt továbbmennék, a korábban, az 1955-ben megjelent könyvben írottakkal kapcsolatban szeretném saját tapasztalatomat elmesélni. Mint már említettem, a tavalyi, Magyarországon elég súlyosan lefolyó influenza-járványban én is megkaptam a betegséget. Olyan valakitől fertőződtem meg (egy személygépkocsiban utaztam vele), aki nem volt lázas, nem feküdt ágyban, csupán náthás volt. Velem egyidőben a bátyja is elkapta tőle a fertőzést. Ő sem lett lázas, de kínzó száraz köhögése lett. Én viszont se nem köhögtem, se nem voltam túlzottan náthás, viszont nagyon magas lázam volt, pont úgy, ahogy Dr. Briegel leírta: elsőnek magas láz, aztán csökkenő, majd újra felszökő. Én valóban az ágyat nyomtam egy hétig, de csodák csodája, én gyógyultam meg elsőnek, ráadásul a legalaposabban. A másik két fertőzött ugyan soha nem lett lázas, és soha nem dőlt ágynak, de mindkettőjük baja sokkal tovább tartott, mint az enyém. Mindezt azért meséltem el, hogy a láz gyógyító hatására felhívjam a figyelmet. A homeopátia az egyetlen gyógymód, mely felismerte, hogy a lázat nem szabad meggondolatlanul és azonnal elnyomni! A láz arra szolgál, hogy a szervezet legyőzze, megsemmisítse a kórokozókat, ezért a lázcsillapítók a legtöbb esetben több kárt okoznak, mint hasznot!]

Végkövetkeztetés és összefoglalás:
1. Meg vagyok győződve róla, hogy ami most történik, az mindenről szól csak a lakosság egészségi állapotáról nem. A vírusok természetéhez tartozik, hogy állandóan változnak, tehát olyannak, hogy „újfajta” koronavírus, nincs semmi különös értelme. A mostani járvány hatásában, lefolyásában csak annyiban különbözik az eddigi influenza-járványoktól, hogy sokkal enyhébb lefolyású: sokkal kevesebben fertőződnek meg benne (gondoljunk az évtizedek óta telente minden héten hallható bejelentésekre: „ezen a héten 20 ezer új influenzás beteg fordult orvoshoz”), nincsenek olyan súlyos szövődményei, mint az agyvelő és agyhártyagyulladás, nem halnak meg benne a csecsemők és a gyermekek, akiknek pedig az immunrendszere még nem fejlődött ki, és ezért különben minden fertőzést nagyon könnyen elkapnak. Ez utóbbi tény mindenki előtt ismert, hiszen egy-egy iskolaévben, és az óvodában állandón megfertőződnek a gyermekek. De nemcsak ők, hanem a felnőttek is, nem véletlen, hogy a Béres-cseppeket gyártó cég olyan jelenetekkel reklámozza gyógyszereit, ahol egyetlen személy, gyerek vagy felnőtt ül, áll különböző helyeken, és azt a szöveget mondja, hogy úgy látszik, ő az egyetlen, aki szed Béres-cseppet, a többiek meg nem, és azért ők mind megbetegedtek. (Gondolom, ezt a reklámot mindenki látta már éppen elégszer, jó lenne, ha emlékeznének rá, mielőtt pánikrohamot kapnak.)

2. A világ pénzügyi rendszere, és ezzel a világgazdaság évek óta az összeomlás szélén áll; nagyon sok szakember figyelmeztet erre évek óta. E szakemberek véleménye abban is megegyezett, hogy 2020 lesz az az év, amelyben ezt az összeomlást már nem lehet elkerülni. Nos, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás, azaz volt-e Kínában a szokásosnál súlyosabb influenza-járvány idén vagy sem, és az egész vírus-dolgot csak kitalálták, nem játszik szerepet abban, hogy az előállt helyzetet a világ vezetői arra használták fel, hogy a) a küszöbön álló világméretű pénzügyi- és gazdasági összeomlás felelősségét a saját hibás döntéseik helyett egy „vírusra” háríthassák; b) a lakosság karanténba zárásával időt nyerjenek arra, hogy az összedőlő rendszerből maguk számára még ki tudják menteni, ami érték. A korlátozó intézkedésekkel a lakosságot bezárták, lehetetlenné tették az esetleges megmozdulásokat, összejöveteleket, megbeszéléseket stb., mint például annak idején a taxi-sztrájk, vagy az internet-adó elleni megmozdulás volt, hogy csak a legutóbbi ilyen jellegű magyarországi eseményeket említsem.
     A pánik keltéssel pedig egyfelől maguk tették az embereket, különösen a gyengéket fogékonnyá a betegséggel szemben, másfelől megbénították, minden ellenállásra, önálló tettre alkalmatlanná tették a fél lakosságot. Ezzel is a közös tiltakozások, megmozdulások, esetleges számonkérések kialakulásának lehetőségét csökkentették, illetve – szerintem – tették a jövőre nézve is teljesen lehetetlenné.

3. A neves homeopaták – Dr. Aditya Kasariyans, Dr. Rajan Sankaran, Dr. Manish Bhatia és egyes országok homeopata egyesületei – többsége abból indul ki, hogy valóban „újfajta”, soha eddig nem volt járvánnyal állunk szemben, és e vélekedésük alapján keresgélik a lehetséges szereket. Ezekkel itt Magyarországon az a baj, hogy 1) a Camphora homeopátiás szer Magyarországon nem törzskönyvezett, azaz nem kapható a gyógyszertárakban. Rendelni lehetne, de jelenleg – velem egy héttel ezelőtt ezt közölték a Gazdagréti patikában – nem tudnak rendelést felvenni, mert a korlátozások miatt nincs, aki elhozná a gyógyszert. 2) abban az adagolásban, amit Dr. Rajan Sankaran ajánl – szerintem – tilos bevenni bármilyen homeopátiás gyógyszert, pláne profilaktikusan, mert fennáll a veszély, hogy az illető gyógyszervizsgálatot végez vele saját magán. 3) aki karanténba vagy kórházba kerül, az semmilyen módon nem juthat homeopátiás kezeléshez: hiszen kívülről sem jöhet senki meglátogatni, aki esetleg bevinné neki a szert, bent pedig biztosan nem tarthatja. Szerintem, az orvosok annyira ellene vannak a homeopátiának, hogy inkább látnak minden beteget holtan, minthogy megengedjék, hogy valaki az általuk placebónak tartott homeopátiás szerrel kezelje magát.

4. Részleteiben fentebb már felsoroltam, hogy mi lehet a megoldás: 1) Megelőzésre (és a pánik elkerülésére) legfontosabb az immunrendszer erősítése (lásd fentebb). A Dr. Bhatia által ajánlott Bry C 6 vagy C 30 csak azok számára jöhet szóba, akik közvetlen veszélyeztetettek, azaz ápolnak egy influenzás beteget, vagy valaki bizonyítottan megfertőzte őket. Különben – ismételt szedés esetén – ez a gyógyszer is kiválthatja a gyógyszervizsgálat tüneteit.
     2) Kezelésre a szokásos influenza-szerek közül az egyéni tünetek alapján kell a megfelelő szert kiválasztani a szokásos módszerek – repertorizálás, MM használata – alapján.

5. A következő tünetek – láz, hidegrázás, száraz köhögés, légszomj, tüdőgyulladás – kirepertorizálása a Boericke-repertórium alapján: A tünetek megjelenését követően azonnal ajánlott egy adag Acon D (vagy C) 30 bevenni! Tapasztalatom szerint, ha ez idejében történik, a tünetek elmúlnak. De sietni kell: félóra után már sokszor késő az Acon beszedése, ha segít is, de nem fojtja el teljesen a kialakuló betegséget. Utána a következő szerek ajánlottak (de akinek van Boericke-repertóriuma, az az egyedi tünetek alapján keresse ki a saját esetére legalkalmasabb szert, ami lehet, hogy ebből az általános felsorolásból hiányzik): Nux-v C 30, rögtön az Acon után, szintén alkalmas arra, hogy megelőzze a betegség kifejlődését, hidegrázás és gyakori tüsszentés esetén kifejezetten ez a legelső szer. Ugyanezt a hatást Bell C 30-cal is meg lehet próbálni. További leggyakrabban alkalmazott, azonos pontszámmal kijövő szerek (abc sorrendben): Ars, Bry, Kali-c, Lyc, Phos, Puls, Sulph (ez utóbbit minden más szer mellett ajánlott 1-2 adaggal – C 30 – bevenni). Időseknél és amikor fennáll a tüdőgyulladás veszélye (mert egy idős beteg, ha fektetik, menthetetlenül tüdőgyulladást kap függetlenül attól, hogy eredetileg milyen betegsége volt – aminek következtében a halotti bizonyítványba "a halál oka" rubrikába a tüdőgyulladás kerül) mindenképpen meg kell fontolni a Ferr-p és az Ant-t szereket. Magas láz száraz köhögéssel, és reggelenként erős izzadással esetén – ha csak ezek a tünetek – fontos szer a Sambucus nigra (D1-től C 6).
Légszomj, gyengeség esetén fontos szer a Carb-v.


Feltéve: 2020. március 29.

VISSZA
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK