Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


A  RITKÁBBAN ELŐFORDULÓ  ALKATI  SZEREK,
SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK


Az úgynevezett „nagy” alkati szerek leírása után, illetve közben a ritkábban használt alkati szerek bemutatását Peter Chappell, P. M. Bailey és, ha van ilyen, Coulter asszony portréi alapján közlöm.

E „kisebb” szerek mélyre ható hatásukban többnyire nem érik el a „nagy” szereket, ezért az alkati kezelés során egyedül nem képesek minden problémát megoldani. Sokszor csak a nagy szerek mellett kiegészítésként jönnek szóba, amikor egy más alkatú ember időlegesen e szerekre jellemző „állapotba” kerül. Ugyanakkor e szereknek is megvannak a maguk különleges jellegzetességei, ezért nélkülözhetetlen az ismeretük, és van köztük olyan, melyek nem helyettesíthetők egyetlen más „nagy” alkati szerrel sem.


Anacardium
Aurum
Barium carbonicum
Belladonna
Cannabis-indica
Causticum
Ignatia

folytatása következik


CAUSTICUM (CAUST)

Az eddig bemutatott ritkábban előforduló alkati szerek közül az első hármat (Anac, Aurum, Bar-c) ritkábban, a következő kettőt (Bell, Cann-i) gyakrabban, a most bemutatandó szert pedig – a Causticumot – mintegy fele-fele arányban használják az akut és a krónikus panaszok gyógyítására. A Causticum azok közé a szerek közé tartozik, amelyekből egy-egy adagot egy bizonyos kor fölött szinte mindenkinek érdemes rendszeres időközökként bevenni – ahogy ezt könyvem 96. oldalán írom. („Causticum: egészségileg legyöngült idős emberek szere.”) A Causticum a polychrestek közé tartozik, és azért speciális szer, mert bár ritkán fordul elő, mégis nagyon fontos alkati szer, amit más szer nemigen tud helyettesíteni.

A Causticumot (marató szer) Hahnemann – aki nem csak orvos, de gyógyszerész is volt – fedezte fel, és állította össze, ezért a hivatalos neve: Causticum Hahnemannii. Ez olyan komplex vegyi anyag, amit a kémiában addig nem ismertek és nem használtak. Hahnemann frissen oltott mész és káliumszulfid keverékének desztillálásával állította elő, kémiai összetételét pontosan ma sem ismerik. A homeopátiában emiatt csak Hahnemann utasításának szigorú betartásával állítható elő.

A Causticum fő hatóterülete a központi és perifériás idegrendszer – mozgató és érző idegek –, a végtagok izomzata, a csont-izületi rendszer és a bőr.
     Idegrendszeri tünetek: a lokalizált vagy részleges bénulások (arcideg, szemhéj, hangszál, nyelv, gége – záróizom, húgyhólyag, emésztőizomzat bénulása). Epilepsia, szklerózis multiplex, perifériás bénulás kisebb szélütések következményeként.
     Csont-izületi tünetek: az izületek körüli inak zsugorodását és deformálását okozó krónikus reumatikus betegségek, íngyulladás túlságosan rövid ín-érzettel, írógörcs, kéztőcsontok betegsége, izomgyengeség, gerincfájdalom lemerevedéssel, különösen a nyakszirt és az ágyéktájon, ficammal járó csípőizületi fájdalom. Meniére-szindróma, azaz a belső fül problémái miatt rohamokban jelentkező szédülés.
     A bénulások többnyire szorongások következményeként alakulnak ki, és egyre fokozódó gyengeség előzi meg. Az izmokban jelentkező gyengeség bizonytalanná teszi a mozgást, például a járás bizonytalanná lesz, amit aztán bénulás követ. Hogy mely testrész bénul le, azt az határozza meg, hogy hol koncentrálódik a szorongás.
     Bőrtünetek: elsősorban szemölcsök, főleg az arcon (ajkakon, szemhéjon vagy az orr hegyén) és az ujjvégeken, illetve a köröm alatt. Időskori viszketés, és főleg a fül mögött jelentkező váladékozó ekcéma.

A Causticum háromértékű anti-szikózis szer, amit a most felsorolt tünetek is jól mutatnak. Nyilván ezzel is összefüggésben van, hogy nagyon sok időskori panasz megtalálható a gyógyszerleírásában. A szklerózis multiplex, egyes lokalizált izmok, inak bénulása napjainkban egyre több embernél jelentkezik, amivel a hivatalos orvoslás az égvilágon semmit nem tud kezdeni: szokás szerint hónapokig tartó szteroid kezelést és operálást tud csak kitalálni ellene, ami csak növeli a panaszokat, legfeljebb egy szomszédos izomra tereli át a bénulást.

Kiváltó okok:
     Hosszú ideig tartó bánat. Másokért érzett túlzott aggodalom. Rossz előérzet, túlzott izgatottság. Nem tudja elviselni az igazságtalanságokat és a jogtalanságokat.

Beállítottság, viselkedés, gyakori kísérő tünetek:
     Ráerőlteti az akaratát másokra, elsősorban a gyermekeire. Szociális érzékenységű, ezért gyakran szakszervezeti vezető vagy harmadik országokban dolgozó segélycsapatok tagja. Fiatal korában forradalmár, anarchista, mozgalmi ember. Testi panaszai nagy részben szorongás vagy elfojtott bánat miatt keletkeznek. A Causticum-gyermek szintén együttérző és érzékeny mások szenvedésére, kamaszkorban idealista és forradalmár eszméket vall. A nyugati 1968-os diáklázadások résztvevői között sok Causticum-alkatú személy volt, akiket az választ el többi lázongó társaiktól, hogy nem nőtték ki fiatalkori idealizmusukat.

Dr. med. Karl Stauffer homeopata a Causticumot rák-megelőző szernek tartotta, és így is alkalmazta. Tapasztalata szerint a Causticum kiválóan hat a skrofulózisnál, angolkóros hajlamnál és köszvénynél; a „testnedvek kóros összetétele” miatt kialakuló panaszok egyik fontos ellenszere.

Tünetek:
     Horzsolás-, nyílt seb-érzet, főként a nyálkahártyák tájékán; a bőrön és a nyálkahártyákon égés-érzettel együttjáró fejfájás; rohamokban jelentkező éles izom- és izületi fájdalmak; általános gyengeségérzet, vagy végtagremegéssel járó lokális gyengeség; süketség, fülzúgások.

Modalitások:
     Rosszabbodás: száraz hidegtől és széltől, huzattól, nyirkos levegőtől, szélsőséges időjárástól és időjárás-változástól; éjjel 3-4 óra körül (köhögés); sötétedés kezdetekor; megerőltetéstől, járművön való utazástól.
     Javulás: melegtől, nedves, esős időtől!, hideg italoktól (még megfázáskor is); enyhe mozgástól.

Causticum portré

A Causticum homeopátiás szerrel kapcsolatban van egy személyes élményem, ami hozzájárult annak a meggyőződésemnek a kialakulásához, hogy homeopátiával legsikeresebben vagy egy régi értelemben vett háziorvos, vagy egy hozzátartozó, vagy maga a páciens tud gyógyítani. Mint már más helyen említettem, 2006-ban két hetet töltöttem egy német barátnőmnél, akivel együtt jártam Münchenben egyetemre, és aki később elsőnek hívta fel figyelmemet a homeopátiára. Ő ajánlotta a Coulter-könyveket, sőt ő volt az, aki a szénanátha gyógyítására a sajátvér terápiával megismertetett. Bár évekig foglalkozott homeopátiával, több homeopata is kezelte, saját alkati szerét nem sikerült megtalálni senkinek. Két hetes együttlétünk alatt rengeteget beszélgettünk, s e beszélgetések során mesélte el a következő történetet. Tűzoltó fia mondta neki, hogy baleseteknél mindig ők érnek először a helyszínre, és kötelező előírás számukra a balesetben elhunytak újjáélesztése, ami ritkán sikerül, és ha igen, az esetek szinte mindegyikében csak úgy, hogy a szerencsétlenül járt ember tetszhalott marad, mert az agya túl sokáig nem kapott oxigént. És ekkor barátnőm a következő fura kijelentést tette: „Mennyi harmadik világban élő országnak lehetne azzal a pénzzel segíteni, amit az ilyen újjáélesztésekre, illetve az emiatt agyhalottakká váltak kezelésére fordítanak.”
     Számomra a fura ebben nem az volt, hogy nem helyeselte az eleve kilátástalan, de kötelezően előírt eljárást, még csak nem is az, hogy másokat sajnált, hanem az, hogy nem a szerencsétlenül jártra, vagy még inkább ennek rokonaira gondolt, hanem ismeretlen országok lakóira!
     Ez a mondata vezetett el engem a Causticumhoz (aminek Coulter portréját ő korábban nem olvashatta, mert ez a harmadik kötetben jelent meg, ami évekkel az első kettő megjelenése után került csak lefordításra), mint barátnőm alkati szeréhez, s amelynek leírásában ő „kísértetiesen” magára ismert.

Hol van az a homeopata orvos, aki annyi időt szánhatna páciensére, hogy ilyen mondatok elhangozhassanak? A Causticum ugyan nem a leggyakoribb, de azért nagyon fontos alkati szer, és nem az egyetlen, amit a páciens látszólagos „normalitása” miatt nehéz felismerni – pláne egy rendelőben!

Barátnőm más feltűnő Causticum tulajdonsága volt, hogy miközben egyik gyermeke kábítószeres lett, ő nem érte küzdött, hanem a harmadik világba induló orvosi segélyakciókban vett rendszeresen részt. Diákkorában gondolkozás nélkül részt vett az 1968-as diáklázadásokban, mindabban, ami ezzel járt, és ezt felnőtt korára sem bánta meg. Nagyon szerette a társaságot, mindig mindenütt hamar ismerkedett, de környezetére, az általa igen szeretett személyekre is nyomasztólag hatott felsőbbsége, látszólagos nyugodtsága. Azon a bizonyos kéthetes együttlétünkkor velünk volt húga is, aki jóval fiatalabb volt nála. Ő tökéletesen megértette, amikor távozásomkor ezt mondtam barátnőmnek: „Ha nem láttalak volna ismeretségünk alatt kétszer nagyon kiborulva (vagyis nem tudnám, hogy neked is van sebezhető oldalad), erős kisebbségi érzésem lenne veled szemben.” Valóban, több évtizedes barátságunk alatt mindössze kétszer láttam őt „gyengének”, ráadásul az elsőben semmi oka nem volt a kiborulásra, az igen heves, szinte csillapíthatatlan sírógörcsre, amit egy óra után kapott az egyetemen.

Ez az eset jó példa arra, amit korábban már írtam, hogy az egyes alkati szerek sajátosságait úgy lehet a legkönnyebben megjegyezni, ha egy általunk jól ismert személyhez kötjük.

C. Coulter asszony Causticum portréjának a „Janus-arcú Causticum” címet adta, jelölve ezzel e szer kétarcúságát, ellentmondásosságát.

A kiegyensúlyozott individuum

A Causticum egyike azoknak a fontos alkati szereknek, melyeket nem könnyű egyetlen homeopátiás típusba sem besorolni. „Van benne valami az előétel természetéből, ami azoknál a pácienseknél, akik jól reagálnak rá, személyiségük jobb megértését ígérik, de ezt az ígéretet nem tartják be. Emiatt a homeopátiás étvágy kielégítetlen marad és többre vágyik.”

Már az eredete is gyanús, a kémiához nem értők számára Hahnemann „Tinctura acris sine Kali” formulája igencsak kevés támpontot ad, amit az elkészítés szigorú előírása: „Ismeretlen természetű és erejű, ezért nagyon pontosan Hahnemann utasításai szerint kell előkészíteni”, még növel is. Ez a kémiai formula semmilyen asszociációt nem kelt a homeopatában, és a történelemből, a mitológiából és az irodalomból sem ismert senki, akinek kifejezett Causticum-vonásai lennének. Ráadásul a Causticum-alkatú ember rendszerint kiegyensúlyozottnak, józannak, szívélyesnek és rendkívül „normálisnak” hat.
     A „normalitást” azonban nem könnyű leírni, hiszen hiányzik belőle minden túlzás. A Causticum-alkatú ember megbízhatóan, érzelmileg stabilan éli életet, és minden téren sugárzik belőle a „normalitás”. Általában ez az alkat a példa arra az esetre, amikor C. G. Jung négy személyiségi aspektusa: az érzéki, intuitív, intellektuális és az érzelmi, okosan, egymással összhangban működnek úgy, hogy egyik sincs a másik rovására.
     A Causticum tehát a szeretetreméltó házasfelek, az okos szülők, a kellemes és nem fárasztó gyermekek, a szívélyes kollégák, a megbízható barátok, azaz mind azon józan polgárok alkata, akik a mindennapi helyzetekben világos ítélőképességet, szilárd elveket és szeretetteljes viselkedést mutatnak környezetükkel szemben.
     Az átlagos Causticumnak kiegyensúlyozott a temperamentuma, és ügyel magára, nem dramatizálja életét. Csakúgy, mint a Sepia vagy a Silicea, megtalálja a módját annak, hogy az igazságtalanság és a kizsákmányolás ellen megvédje magát. Természeténél fogva tudatos, ami egészséges önbecsülést tesz lehetővé, és egy olyan belső tartást, ami arra alapoz, hogy milyen ő (ellentétben azzal a keresztény tudattal, ami az embert arra készteti, hogy viselkedését arra alapozza, hogy milyennek kellene lennie).
     Ennek következtében a Causticum elfogadja magát olyannak, amilyen: „Jó véleménnyel van magáról”, teljesen ellentétben sok más alkati szerrel, mint például az Arsenicummal, aki mindig tökéletesebb akar lenni, a Lachesissel, akinek két oldala állandóan harcban áll egymással, a Sepiával, Thujával, Aurummal, akik folyton szemrehányást tesznek maguknak. Szemben a Natrium muriaticummal és a Thujával a szenvedést nem tartja az emberi lét szükséges velejárójának, hanem valami véletlennek, ami ugyan része lehet az életnek, de amivel nem kell foglalkozni.

Ha az élet keresztülhúzza számításait, vagy törekvéseit lehetetlenné teszi, akkor nem magát okolja, hanem a szerencsétlen körülményeket, vagy ami még kényelmesebb, másokat tesz a kudarcért felelőssé. Ez az önbecsülés számára könnyűvé teszi a világban való közlekedést, ezért egy Causticum alkatú ember mindenekelőtt fizikai panaszai miatt keresi fel a homeopatát.
     A Causticum fizikai panaszai között a leggyakoribbak a gyengeség és bénulás különböző formái: izolált, egyes izmokban vagy izomcsoportokban fellépő, a hangszálak átmeneti enyhe bénulásától (rekedtség vagy afónia), az ismert elégtelen köhögésen át (amit a tüdő vagy a hörgők bénulásaként lehet felfogni, ami nem teszi lehetővé a páciensnek a nyákot felhozó köhögést), a méh súlyosabb időszakos bénulásán (szülési fájdalom gyengesége), a krónikusan lelógó szemhéjig vagy szájzugig. A nyelv részleges paralízise is előfordul, ami beszédnél vagy rágásnál az arcba vagy a nyelvbe való harapást okozza, vagy dadogást, illetve érthetetlen beszédet eredményez. Az egyoldalú arcbénulás fő szere szintén a Causticum, csakúgy, mint idősebb emberek bénulása enyhe agyvérzések után.

További jellemző tünetek: A betűk vagy szótagok felcserélése beszédben vagy írásban. A szklerózis multiplex során fellépő égő, szaggató, lövellő, villámszerű fájdalmak, csakúgy, mint a gyengeség, a lassan rosszabbodó bénulások, vagy a végtagok más degenerációs neurológiai mozgászavarai.
     A rendelőt azonban leggyakrabban a hólyag részleges bénulása miatt keresik fel a Causticum-alkatúak, ami vagy a vizelés elégtelenségét okozza, vagy akarattalan vizeletcsöpögést. (A repertóriumokban ez a panasz a „vizelés köhögésnél, nevetésnél vagy hirtelen mozdulatnál” rubrika alatt található.)
     Összefoglalva azt lehet mondani, hogy a Causticum hatókörébe elsősorban a paralitikus panaszok és a progresszív bénulások tartoznak.

Coulter asszony ehelyütt egy 70 éves hölgy esetét meséli el, aki szenvedélyes kártyás volt, és akit egy ideje szédülési rohamok, fejfájások, fátyolos látás, és jobb lábának bénulása kínozták. Mindezek a kellemetlenségek kevésbé zavarták, mint a rövidtávú emlékezetkiesések, amik erősen befolyásolták játékát. Mikor már nem tudta tovább ignorálni az egyre gyakrabban fellépő rohamait, orvoshoz fordult. Az alapos kivizsgálás során kiderült, hogy egy sor enyhe agyvérzés okozta a hölgy panaszait, aki e diagnózis után egy homeopatához fordult segítségért. Coulter asszony naponta kétszer, háromszor alacsony potenciájú Causticumt írt fel neki, amit a jelentkező javulás után egyre magasabb potenciára, és egyre ritkább adagolásra emelt. Az idős hölgy panaszai teljes egészében eltűntek, és agyvérzése sem lett többé. A legfontosabb számára azonban az volt, hogy a Causticum olyan mértékben visszaadta az emlékezőtehetségét, hogy még 10 évvel később is ő volt klubjában a bridzsbajnok.

Szimpátia

Ami a hangulatot illeti, a Causticum-alkatú embernél is megtalálhatók a többi polychrestre jellemző változások. Viszont van egy jellegzetessége, ami szinte csak rá jellemző: „túlzott szimpátia mások, hozzá nem közel állók iránt”. Valóban, gyakran megfigyelhető a mások iránti szokatlan mértékű sajnálat olyan gyerekeknél vagy felnőtteknél, akiknél egy családi vagy barátok közötti veszekedés után a Causticumra jellemző testi panaszok lépnek fel, akkor is, ha ők személyesen nem érintettek a konfliktusban. A Causticum leginkább akkor hat, ha maga a páciens beismeri, hogy az illendőnél vagy a kötelezőnél erősebb sajnálatot érez mások iránt. Például az elvből vegetáriánusok között – tehát, akik azért nem esznek húst, mert sajnálják az állatokat, ellenzik a levágásukat – sok a Causticum-alkatú. Szintén ajánlott akkor Causticumra gondolni, ha valaki teljesen idegenek vagy távoli ismerősök bajai miatt, vagy temetésén zokogásban tör ki.
     Coulter asszonynak volt egy betege, akinek semmilyen jellegzetes tünete nem volt, ami a szerválasztást elősegítette volna. Általános kimerültség, visszerek és gyenge szexuális vágy, mindössze ezek voltak a fiatal háziasszony panaszai. A beszélgetés során azonban elmesélte, mennyire kellemetlenül érezte magát, amikor egy távoli ismerős temetésén, miközben a hozzátartozók a szomorúságnak csak tiszteletteljes, de tompított formáját mutatták, ő hangos, kontrolálatlan sírógörcsöt kapott. „Hosszú, boldog élete volt, semmi ok nem volt ekkora szomorúságra, miért sírtam akkor ki a szememet?” – tűnődött a páciens, majd „emocionális mosogatórongynak” nevezte magát. Ez a vallomás egyértelműen Causticumra vallott, ami tényleg megszüntette a fiatal nő testi panaszait. Mindazonáltal ez a mások iránti túlzott sajnálat akkor nyer különös fontosságot, ha e szerre jellemző nagyobb kép – általános tehetség az emberekkel való érintkezéshez – egyik részének tekintjük csupán.

Szociális adottság

A Causticum társaságot kedvelő lényére jellemző, hogy nem alkot határozott ítéletet az emberekről, és nem érzi magát feszélyezettnek vagy fenyegetettnek tőlük, mindezek ellenére azonban társaság nélkül is jól elvan. A kiegyensúlyozottság viszont előfeltételezi a toleranciát, amit a Causticum szinte mindenkivel szemben tanúsít. Ösztönösen tudja, hogy az élethez mindenből és mindenkiből szüksége van egy kicsire, és ő hajlandó ezt a sokszínűséget élvezni. Ha mégis bírálni akar valamit, ezt barátságos módon eltitkolja, és mások gyengeségével szemben hajlandó ugyanazt a megértést tanúsítani, mint a sajátjaival szemben.
     Az embereknek ez az elfogadása sok Causticum-embernél szinte zseniális társasági tehetséget eredményez. Azt szokták mondani, hogy egy francia bármilyen helyzetben, még a Szahara közepén is, képes egy pompás levest összekotyvasztani. Nos, ha egy Causticum ugyanebben a helyzetben lenne, akkor ő meg arra lenne képes, hogy egy csomó barátot összetrombitáljon, akikkel a francia levesét megoszthatja.
     Coulter asszony egyik középkorú hölgyismerősének panaszait – egy korábbi polio-infekcióból származó gyenge hasizomra visszavezethető hátfájások, valamint a jobb kar gyengesége, ami például abban mutatkozott, hogy nem tudta a forgóajtókat kitolni – sikerrel kezelte Causticummal, amit elsősorban a feltűnő mentális vonások alapján írt fel. A hölgy ugyanis arról volt híres, hogy akárhova utazott, megérkezte után elsőnek a telefonhoz nyúlt, lefolytatott pár beszélgetést, és a következő estén koktélpartit adott egy tucat vendéggel.
     Ehhez az esetéhez Coulter asszony még hozzáfűzte, hogy ez volt az első eset, hogy korábbi polio-megbetegedés következményeire Causticumot írt fel, de ezt az első esetet sok másik követte, úgy hogy a Calcium carbonicum mellett Causticum lett a fő szere az ilyen eredetű panaszokra.

A tolerancia pedig egalitarizmust szül, ami civilizált természetével és önmagát becsülő függetlenségével a mai világban különösen attraktívvá teszi a Causticumot. Ugyan nem foglal el vezető szerepet, és nem is vágyik ilyesmire, de ő lesz a segítőkész tanácsadó, az a tanár vagy professzor, akiket a diákok mentoruknak vagy barátjuknak tekintenek. „Ha előttem mész, lehet, hogy nem követlek, ha utánam jössz, lehet, hogy nem vezetlek, de ha mellettem jössz, a barátod leszek” – ez utóbbi felel meg a Causticum egyéniségének.
     Ugyanakkor a Causticum barátságai nem lesznek intenzívek, külsődlegesek maradnak, de ha a barátnak segítségre van szüksége, mindig számíthat a Causticum segítségére. Coulter asszonyt egyik szláv származású betegénél, akit krónikus hörghurut kínzott, ez a tünet vezetett több helytelen szer – köztük Phos, Calc, Sulph, Tub – után a Causticumhoz. A férfi ugyanis évtizedeken keresztül minden kelet-európait befogadott a házába, és támogatott, még akkor is, ha ezek becsapták.

Mindazonáltal a Causticum-alkatú ember nem hagyja magát ide-oda lökdösni. Miközben kimutatja szimpátiáját vagy segítségre nyújtja kezét, egyúttal azt is világossá teszi, hogy a kapcsolatot mennyire intenzívnek tervezi. Ő az, aki egy kapcsolat érzelmi határait meghatározza. A romantikus szenvedélyt eleve kizárja, mert az a saját törvényeit követi. Ezért könnyen köt barátságokat, amikből energiát szerez a maga számára: Azon szerencsések közé tartozik, akik a szociális kapcsolataikból feltöltődést, sőt életük értelmét nyerik. A Causticumnak ez a képessége, hogy az emberekkel való találkozásból energiát merítsen, a munkahelyén is működik. Ha egy Causticum munkahelyi fáradtságról panaszkodik, ez mindig relatív, és csupán azt mutatja, hogy éppen nem képes megszokott 20 órás munkaidejét betartani.

A Causticum egy másik erőssége a szociális területen abból áll, hogy nem akar mások lelkében kutatni, hanem az embereket saját szociális környezetükben – megjelenésükben, viselkedésükben, és másokkal való kapcsolattartásuk módjában – ragadja meg, és ily módon lesz a segítségükre.
     Eközben el sem tudja képzelni, hogy a jóakaratúnak látszó, barátságos és kreatív energiák kárt is tudnak okozni. A Causticum-alkatú emberek szerint ezek csak rendet és harmóniát tudnak eredményezni – [ami persze, különösen a mai világban, egyre kevésbé igaz].

Az eddig elmondottak azonban nem jelentik azt, hogy a Causticum-alkatú embernek soha ne lennének bánatai. Sőt, a repertóriumokban a „panaszok hosszan tartó bánat, gond miatt” rubrikában a CAUST a legmagasabb értékkel van jelölve. Azonban mialatt az ilyen bánat többé-kevésbé komoly fizikai problémákat okoz, a lelki gondokból a külső szemlélő semmit nem vesz észre, mert Causticum még ilyenkor is megőrzi kiegyensúlyozott, megbízható, szívélyes viselkedését.
     Ez történt Coulter asszony egyik tanárnő-páciensénél is, aki alvási zavarok okozta fáradékonysággal és ébredéskor rosszabbodó rekedtséggel járó gégehuruttal kereste fel. Mivel a testi tünetek Causticumra utaltak, ezt kapta, és mivel ez a felírás sikeresnek bizonyult, ezután rendszeres időközökben megint kapott egy-egy adagot, hogy a „hangját a tanításhoz formában tartsa”. Csak később, ismerősöktől tudta meg az orvos, hogy a testi panaszokat a kábítószerre szokott gyermekei miatt érzett hosszan tartó mély bánat és aggodalom okozta – mindebből a kezelés és kikérdezés során semmit nem vett észre. E szívszaggató bánat és csalódás ellenére a tanárnő, azaz egy Causticum a környezete számára még mindig az erős, pozitív, nagyon barátkozó személy maradt.
     [Mindaz, amit eddig közöltem Coulter asszony CAUST-portréjából, illik az én fent említett német barátnőmre: még ez az utolsó adat is: az ő idősebbik fia is kábítószeres lett, aki egyik napról a másikra él, és annak ellenére, hogy az anyja őszintén szereti és aggódik érte, kívülről se a bánatnak, se az aggodalomnak semmilyen nyoma nem fedezhető fel rajta. A továbbiakban azonban az is kiderül, hogy a magabiztos, nyugodt Causticumnak nem véletlenül lesznek problémái a gyermekeivel: ez a kiegyensúlyozottság ugyanis megsemmisítő hatással tud lenni egy valóban, vagy csak látszólag gyengébb emberre.]

Tévelygések, versengés és ellenséges kapcsolatok

Érzelmi stabilitása és egészséges szívélyessége nem akadályozza meg, hogy a Causticum kétarcú lehessen, és ha ez az eset áll fenn, akkor a kezelő orvos a „normalitás” és a kiegyensúlyozottság árnyoldalát is megismerheti. Coulter asszony itt hívja fel a figyelmet arra, hogy J. Kent számos elmebetegséget gyógyított meg Causticummal, mégpedig nem akut őrületet, hanem passzív fajtájú elmezavarodottságot, melynél az agy lassan merült ki.
     Az, hogy olykor két egymással ellentétes, sőt összeegyeztethetetlen oldal egymás mellett tud létezni, néhány, látszólag nem jellemző esemény bekövetkeztekor derülhet ki. [Lásd fentebb barátnőm érthetetlen sírógörcsét.] Coulter asszony tapasztalata szerint ilyen nem várt események azoknál a Causticum-alkatú embereknél következhetnek be, akiknek hosszan tartó bánatuk van.
     Ez történt egyik tökéletesen „normális”, jólnevelt úriasszony betegével, aki legidősebb gyermekének elvesztése után családját azzal ejtette kétségbe, hogy a lehető leglehetetlenebb helyeken pucérra vetkezett. Néhány adag Caust C 200 megszüntette ezeket a botrányos helyzeteket, és egyben a páciens kezdődő inkontinenciáját is.

Feltéve: 2015. február 5.

Az előbbi hölgy-betegétől teljesen eltérő volt egy barátságos, nagyon megértőnek tűnő idős úriember-betegének esete, aki Morbus Meniére tünet-együttesben, azaz szédülés, rosszullét, fülzúgás és gyakori hallásvesztésben szenvedett. Először Calcium carbonicumot kapott, majd Siliceát, de egyik sem segített. Coulter asszony soha nem gondolt volna Causticumra, ha a páciens következő látogatásakor nem vette volna észre bal szemhéjának enyhe bénulását és gyakori pislogását. Ezek a tünetek és az idős úr viselkedéséről időközben megtudott részletek vezettek el a Causticumhoz. Mint kiderült, a barátságos úriember, aki családjának stabil, megbízható tagjaként volt ismert, véleményét és sérelmeit közvetlen családtagjairól úgy fejezte ki, hogy memoárt kezdett el írni, amiben őket tapintatlan és gúnyos módon állította pellengérre. Velük szemben a híres Causticum-szimpátiából nemigen volt fellelhető semmi. A Causticum megszüntette az őregúr fizikai panaszait, de azt nem tudta elérni, hogy ne adja ki emlékiratainak második fejezetét is, amiben az elsőhöz hasonlóan kíméletlenül elbánt rokonaival. A lelógó szemhéj mögött egy kritikus, szatirikus és bosszúvágyó szem húzódott meg; egy megbántott Causticum malmai lassan őrölnek, de roppant pontosan.
     Ennél az esetnél semmi nem volt jelen a CAUST-ra jellemző lojalitásból, ami már-már a törzsi-összetartáshoz hasonlít, ami kifele semmit nem enged látni a tagok esetleges gyengeségeiből. Ennek ellentéte a fentebb említett tanárnő-esete, ami mutatja, hogy nem valószínűségekről van szó, amikor ezeket a stabil Causticum-alkathoz olyannyira szokatlan viselkedési formákat bemutatjuk, hanem csupán lehetőségekről, melyekkel egy lelkileg megsebzett Causticum reagálhat.
     A Causticum azonban még furcsaságai közepette is megőrzi a normalitás látszatát. Olyannyira ezt sugározza még az ilyen különös helyzetekben is, hogy azt az érzetet hagyja maga után a környezetében, hogy nem ő, hanem ők reagálnak bornírtul, szűk látókörűen, elfogultan vagy önelégülten, ha nemtetszésüket fejezik ki vele szemben.

A CAUST egy másik furcsasága, a szokott toleranciájával szembenálló viselkedés a vetélkedésre való hajlama. A legtöbb alkati szerre jellemző, hogy figyelmet akar kivívni magának, de a többinél ez sokkal észrevehetőbb, mint a Causticumnál. Lachesis miközben magára akarja vonni a figyelmet, zavart és egyenetlenséget okoz, Phosphor szeretetre vágyik és ezért a rivaldafényt mindig magára akarja terelni, az Arsenicum album azzal akar feltűnni, hogy mindenben a legjobb akar lenni, és dicséretből semmi nem elég neki, Sulphur azzal, hogy vagy vezet, vagy ha erre nincs módja, zavar, a Pulsatilla azzal, hogy mindig különleges bánásmódot és támogatást igényel, sőt még a Natrium muriaticum is, ő azzal, hogy erkölcsileg állandóan igazának kell lennie és ezért elismerést vár. – Causticum igyekezete az elismerésre sokkal körmönfontabb, sokkal eredményesebb és ezért egészében sokkal több bajt okozó, mind ezeké.
     Ugyanis a Causticum hangsúlyozott kiegyensúlyozottsága másokban észrevétlenül ennek ellenkezőjét kelti fel és erősíti meg, ami miatt a Caust-alkatú ember maga körül disszonanciát és veszekedést idéz elő.
     A Causticum „normalitása”, kedélyessége, nyugalma másokban – különösen a legközelebbi hozzátartozóinál és barátainál – saját maguk elégtelenségének érzetét kelti fel.
Ezért gyakran előfordul, hogy egy vele folytatott látszólag közömbös beszélgetés kellős közepén valaki hirtelen zokogásban tör ki, vagy elrohan és valami teljesen értelmetlen munkába fog bele. Mindeközben a derék Causticumnak fogalma sincs, hogy az emberek mitől kapnak idegrohamot a jelenlétében, mitől reagálnak oktalanul és neurotikusan az ő nyugodt, látszólag ártatlan, szelíd viselkedésére.
     [Amikor fent említett német barátnőmnek odaadtam a Causticum, azaz az ő alkati szerének a leírását, erre a részre reagálva mondta, hogy mennyire örül, hogy végre megértette, hogy miért támadnak mindig konfliktusai olyanokkal, akiknek csak a javát akarja, és miért érzi magát mindenki vele szemben „gyengébbnek” és elnyomottnak.]

Coulter asszony a Causticum ezen másokra gyakorolt hatását egy ikerpár esetével mutatja be. Két asszonyról van szó, akik kb. 40 éves korukig elválaszthatatlan jóbarátok voltak, ami ikreknél nem szokatlan. Ekkor azonban valami miatt összevesztek, olyannyira, hogy szóba sem álltak többé egymással, ami családjukban sok kellemetlenséget idézett elő. A sors úgy hozta – ami ikreknél megint csak nem ritkaság –, hogy évek múlva, kb. 54 éves korukban egy napra kértek terminust nála: az egyiknek a bal karja fájt ideggyulladás miatt, a másiknak rosacea-ja volt. Az elsőről a beszélgetés során az derült ki, hogy szeretetreméltó lénye miatt egész életében a kedvence volt minden közösségnek. Az egyetlen, akivel a kapcsolata már régóta nem volt felhőtlen, az ikertestvére volt. Szerinte testvére túl nagy fontosságot tulajdonít a veszekedéseknek, mindent dramatizál, de ő egyáltalán nem érzi magát megbántottnak, és semmit nem tett, ami felelős lehetne a családban uralkodó rossz hangulatért. Ugyanakkor minden kedvessége mellett sem volt hajlandó bármit is tenni a testvérével való rossz viszony megoldásában, mert ahogy mondta: „Nincs semmi rendbehozni való”. A beszélgetés alatt Coulter asszony észrevette, hogy páciense, mikor nem beszélt, arca belsejét harapdálta, és hogy a külső jobb szemsarkában egy pici szemölcs van. Mivel e két feltűnő tünet és a makacs, újra visszatérő idegfájdalmak, valamint mindaz, amit lelkivilágából feltárt, a Causticum jellemző tünetei közé tartoznak, ezt a szert írta fel neki.
     Az ikertestvér pár órával később jött a rendelőbe, és a közte és ikertestvére közötti ellentétet firtató kérdésre a Lachesisre jellemző nagy hévvel és bőséges szóáradattal, dühvel és megbántottsággal reagált. Elpanaszolta, hogy testvére mellett mindig ő volt a neurotikus iker, az önfejű. Hogy testvére a „kedvenc” státuszát megőrizhesse, folyton egymás ellen hergelte a többieket, miközben ő maradt mindig a kedves, előzékeny jókislány a szülei és a környezete szemében. „Én is csak 40 évvel később kezdtem el megérteni, hogy mi volt családunkban a diszharmónia forrása.” Kibékülni ő sem akart, mert mint mondta: „Minek beszéljek vele, úgy sem érti, hogy mit mondok. Nem akarja érteni. Úgy tesz, mintha együttérző és aggódó lenne a családdal szemben, pedig szívében mindegy neki az egész helyzet.” Viselkedése és tünetei miatt ő Lachesist kapott.
     A kapott szerekre mindkét asszony fizikai állapota jelentősen javult, de a köztük levő ellenségeskedésben a legkisebb javulás sem mutatkozott. Ez így ment több hónapig, és amikor az orvos már lemondott arról, hogy a szerek lelki síkon is hatottak, a Caust-nővér újra felkereste szokásos évi kontrollja miatt. „Azt hiszem, Önnek köszönhetjük, hogy kapcsolatunk normalizálódott”, mondta váratlanul az orvosnak. „Aligha hiszem, hogy egy év elteltével a szer okozta Önnél a változást …”, kezdett bele a homeopata válaszába, de a nő félbeszakította. „Ó, a szer nem engem változtatott meg, hanem nővéremben változott meg valami alapvető dolog. Bár beszélgetésünk első pár percében több kellemetlenséget kellett megtudjak magamról, mint egész eddigi életemben összesen, de ő végre képes lett az észre hallgatni…”
     Pár nappal később a Lach-testvér jött a rendelőbe, aki a következőkről számolt be: „Köszönöm, úgy vélem, az Ön szerei segítettek a kibékülésben. Testvérem – bár soha nem ismerné be, hogy bármilyen hibát vétett, és semmit nem tanult az esetből – mégis feladta nyugodt fennköltségét és szinte már emberinek hatott. Egy szívtelen, érzéketlen lény helyett, kivételesen meghallgatta a panaszaimat.”
     Azért meséltem el ilyen hosszan ezt a történetet, mert ebben nagyon szemléletesen megtalálható mindaz, ahogy a Causticum viselkedik, és ahogy ezt a viselkedést a környezete érzékeli, jelen esetben a szülők, az iskola, a munkahely, illetve a szenvedő fél. Ahhoz, hogy a Causticum mindenütt „kedvenc” lehessen és maradhasson, szüksége van egy „ikertestvérre”, mondhatjuk úgy is, egy „áldozatra”, akinél ő mások szemében – mindenféle trükkök segítségével – mindig nyugodtabbnak, kedvesebbnek, szófogadóbbnak tűnhet.

További jellegzetességei közé tartozik, hogy a Causticum valójában érdektelen, közömbös, amit a felszínen együttérzéssel takar. Ért hozzá, hogy mások lelkesedését szubtilis módon tompítsa, például úgy, hogy mások érdekes beszélgetése közben hirtelen feláll, hogy teáért menjen, ami persze tönkreteszi a hangulatot, az intenzív és lebilincselő beszélgetést megfojtja. Vagy azért csinál ilyet, mert a beszélgetésben nem ő a központ, hanem más, vagy azért, mert el akar kerülni egy témát, ami kihozhatná a sodrából. Vagy nem megy ugyan ki, de miközben a többiek szenvedélyesen vitatkoznak ő feltűnően nyugodtan, érdektelenül, szenvtelenül bámészkodik. Ez persze a többi jelenlevőben kikerülhetetlenül csökkenti az érdeklődést, sőt azt az érzetet kelti, hogy ők a „buták”.
     Ami a helyzetet nehezíti, vagyis ami miatt Causticumot nem lehet megváltoztatni, az az, hogy nincs tudatában annak, hogy viselkedése milyen hatással van másokra, vagyis nem rosszindulatból viselkedik úgy, ahogy, hanem érzéketlenségből. Csak arról van szó, hogy ezek, a másokat érdeklő, felvillanyozó dolgok nem fontosak a számára. Nyugalmának megőrzéséhez ugyanis nem csak az tartozik, hogy keményen dolgozik azon, hogy másokkal szemben a jóakaratú elfogadót mutassa, hanem az is, hogy a szociális dinamika okaiba és hatásaiba ne hatoljon be túl mélyen, és érzelmileg semleges maradjon. Ezt a szenvtelenséget, amit Causticum éppen azért épít fel, hogy elérhetetlen legyen, mások – a testvérek vagy a jóbarátok – nem tudják áttörni, és ez okozza náluk a frusztrációt, a távolabb állókban pedig a csodálatot a Causticum nyugodtságával és „okosságával” szemben.

Egy másik irritáló tulajdonsága a Causticumnak, hogy nem tesz különbséget ember és ember között. Amennyire dicséretes tulajdonság ez a mennyben, annyira irritáló ez azokra a családtagjaira vagy barátaira nézve, akiket ugyanolyan jókedvű toleranciával és barátságos leereszkedéssel kezel, mint olyanokat, akik ezt egyáltalán nem érdemlik ki.
     Természetesen ez a fajta viselkedés más alkati szernél is előfordul, de ami Causticumnál egyedülálló, az a mód, amivel eléri, hogy bármilyen irritáló a viselkedése, mivel kifelé megőrzi az egyensúlyát és nyugalmát, sikerül mások nemtetszését és feddését elhárítani. A világ szemében a ráció és az erény a Causticum oldalán marad.

Ahogy ez az eddigiekből kiderül, a Causticum stabilitása annyira erős, hogy még arra is képes, hogy a maga körül olykor előforduló egyenetlenségekhez alkalmazkodjon, és eközben maga sértetlen maradjon. Tudatában van annak, hogy diszharmónia az élet során és minden kapcsolatban előfordul, és arra épít, hogy minden jelenlegi és jövőbeli vihart – a saját magában néha feltörőt is – egész kényelmesen kivárhat, amíg a nyugalom újra helyre nem áll.
     A Janus-arcú Causticum nem harcol. Csupán két olyan arca van, melyek vagy az egyik, vagy a másik oldalukat mutatják, párhuzamos síkokon operálnak, és ezért, mivel nincs érintkezési pontjuk, nem zavarják egymást.

Több bemutatott esetben szó volt szemölcsökről, ezért Coulter asszony erre a fizikai tünetre külön kitért, és ezt írta: A homeopaták véleménye szerint a Causticum elsősorban az arcon és az ujjakon megjelenő szemölcsök ellen hatásos. Többeknek az a véleménye, hogy a Causticum szemölcsök terén nemcsak felér a Thujával, de felül is múlja.

Fiatalság és öregség

A kétarcú Causticum-gyerek általában nem okoz problémát sem otthon, sem az iskolában, mindenki szereti, bár odahaza előfordul, hogy ő a bujtogató, veszekedős, manipuláló, aki a csillagokat is lehazudja az égről, ha el akar érni valamit. Rendszerint azonban a gyerek ugyanolyan kedves, kiegyensúlyozott, társaságot kedvelő, mint a Causticum-felnőttek.
     A gyerek fizikai panaszai, melyeknél a Causticumra gondolni kell, általában ezek: szemölcsök, megnagyobbodott nyaki nyirokmirigyek, nyugtalan lábak éjszaka az ágyban, amik az alvást is lehetetlenné teszik, éjszakai bevizelés, dadogás, epilepszia, az izmok működési zavara, például a gyerek későn tanul meg járni vagy bizonytalanul jár, vagy problémái akadnak az írással. Mindezek a tünetek más szer esetén is előfordulhatnak, a Causticum alkatra viszont az a jellemző, hogy mindezek a bajok, különösen az utóbbiak, az ideggyógyászat körébe tartozók, sem teszik a gyereket visszahúzódóvá, zárkózottá, mint például ez egy Natrium muriaticum-gyerekkel történik. Nyíltságában még betegen is inkább hasonlít a Phosphorhoz vagy Pulsatillához, vagy akár még a Lycopodiumhoz is. Még a beteg Causticum gyerek is kedveli a társaságot, és minden trükköt bevet, hogy részt vehessen olyan játékokban, kezdeményezésekben, melyek izgalmat ígérnek.

A Causticum legjobban az idősebb korosztályoknál érvényesül. Együtt a Carb-v, a Bar-c és Aur homeopátiás szerekkel ugyanazt a fontos szerepet tölti be az emberek késői éveiben, mint a Bell, a Cham és a Calc a koraiakban. Ez elsősorban annak a gyógyító hatásnak köszönhető, amit a Causticum az öregkor jellegzetes tüneteinél, a reumatizmusnál, a szürke hályognál, a hallás zavarainál, inkontinencia esetén, agyvérzésnél, az emlékezet gyengülésénél, különböző bénulásoknál, olyan régi panaszoknál fejt ki, melyek sokáig tartanak vagy mindig újra előjönnek. Ezek többnyire azok közé a tünetek közé tartoznak, melyek lassan, de folyamatosan rosszabbodnak, és az általános testi és szellemi leépülést követik.
     Ugyanakkor az is lehet, hogy a Causticum azért hatékony az időseknél, mert többnyire a sokáig élő idősek azok, akik több hosszan tartó bánatot vagy csalódást éltek át. Ezért fogalmaz így Kent a Causticum-portréjában: „A konstitúció a hosszú szenvedések és a sok gond alatt összeroppant.”
     De bármi is legyen az ok, ha régóta tartó terhek és gondok mindig újra felélednek és a belső egyensúlyt veszélyeztetik, a Causticum úgy hat, mint egy hajó tőkéje és helyreállítja a szellemi flexibilitást, ami az embert az alámerüléstől megvédi.

A Causticum leírásában van egy szokatlan tünet (lásd fent): „Javulás: melegtől, nedves, esős időtől” (amit a többség elviselhetetlennek tart), ez Amerikában különösen gyakorta tapasztalható modalitás azoknál, akik öregkorukban Floridába költöznek, mert ott érzik jól magukat. Ez a modalitás valóban rendkívül szokatlan, és ha jelen van, mindenképpen Causticumra mutat, de hiánya, sőt ellentéte NEM zárja ki, hogy mégis a Causticum legyen a helyes szer.

Coulter asszony itt számolt be egy Floridában élő idős nőbetegéről, akit az idősek otthonában mindenki nagyon kedvelt nyugodtsága, fegyelmezettsége, másokra figyelése miatt, és akit a szokásos időskori panaszok miatt kezelt. A hölgyet mindenki egyedülállónak tartotta, amíg egyszer, hosszú évek után meg nem látogatta őt egy pár, akiket azonban semmilyen körülmények között nem volt hajlandó fogadni. Ekkor derült ki, hogy valójában kiterjedt rokonsága van, akikkel azonban 50 évvel ezelőtt minden kapcsolatot megszakított, mert amikor háromévnyi házasság után férje a húgával megszökött, a rokonok közül senki nem segített neki. Ez az ősrégi sérülés és neheztelés Natrium muriaticumra is mutathatott volna, de az a nyugalom, amit egész idő alatt a hölgy kifelé mutatott, inkább vallott Causticumra, aki inkább befagyasztja az érzéseit, minthogy konfrontálódjon. Natrium muriaticum nehézkesen igyekszik érzéseit elnyomni, Causticum viszont nyugodtan megdermeszti őket. Coulter asszony választása így esett a Causticumra, ami nemcsak a testi panaszokat orvosolta, hanem a nem várt látogatás keltette izgalmat is elmulasztotta, úgy hogy az idős hölgy megint az lehetett, ami korábban volt, kedves, nyugodt, segítőkész dáma.

Coulter asszony portréja végén a Causticumot nem a fénylő égitestekhez, hanem a szemmel alig látható, távoli bolygókhoz hasonlítja, amik mégis érezhető hatással vannak az emberi életre. Annyira sokrétű a hatása, olyan sok betegségre adható, hogyha egy jól megválasztott szer nem működik eléggé, vagy a gyógyulási folyamat leáll, vagy ha a páciensnek csak olyan általános panaszai vannak, mint fáradtság, levertség, vagy csak egyszerűen nem úgy érzi magát, ahogy szokta, és semmilyen feltűnő tünet nem vezet a helyes szer kiválasztásához, az orvos helyesen teszi, ha Hahnemann ezen rejtélyes, de gyógyászatilag felbecsülhetetlen értékű szeréhez, a Tinctura acris sine Kali-hoz, azaz a Causticumhoz nyúl.
[Szerintem ez a Causticum elsőrangú anti-szikotikus hatásának – is – köszönhető. Coulter asszony bár ismeri, de portréiban és az ezekből megismerhető kezeléseiben nemigen támaszkodik a miazma-tanra, ahogy a legtöbb amerikai, például Kent sem.]

Vége

Feltéve: 2015. március 18.


AZ ALKATI SZEREK

AZ ALKATI  KEZELÉS  TUDNIVALÓI

AZ ALKATI  KEZELÉS  ELMÉLETI MAGYARÁZATA
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK